Europa e ingrijorata de conditiile din inchisorile din Romania: Ce probleme au fost raportate

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 22:27
5359 citiri
Europa e ingrijorata de conditiile din inchisorile din Romania: Ce probleme au fost raportate

Consiliul Europei (CoE) exprima, intr-un raport publicat joi, preocupari privind acuzatii credibile despre rele tratamente si despre conditiile semnalate in penitenciare din Romania, notand progrese in reducerea abuzurilor similare in spatiile pentru detentie ale politiei.

"Comisia antitortura a CoE, care a efectuat vizite in Romania in iunie 2014, a primit reclamatii privind cele mai grave abuzuri din partea unor detinuti tinuti in penitenciare de maxima securitate din Arad si Oradea; au fost semnalate agresiuni asupra detinutilor comise de fortele speciale", precizeaza raportul Consiliului Europei.

Guvernul da bani pentru inchisori prin ordonanta de urgenta

Delegatia Comisiei antitortura a analizat dosare medicale care confirmau existenta abuzurilor. "Se pare ca cele mai multe dintre aceste cazuri erau reactii disproportionate vizand pedepsirea detinutilor implicati in incidente de acest fel", conform raportului.

Acuzatii privind rele tratamente au fost inregistrate si in penitenciarul pentru femei din Targsor, "unde personalul a avertizat detinutele sa nu discute cu delegatia" Consiliului Europei.

"Comisia antitortura a Consiului Europei indeamna autoritatile romane sa previna si sa contracareze orice tip de rele tratamente prin informarea constanta a politiei si a angajatilor penitenciarelor (...) ca relele tratamente sunt infractiuni si vor fi sesizate justitiei, avertizand ca detinutii violenti pot fi imobilizati cu o forta proportionata", subliniaza organizatia paneuropeana.

Statul roman, obligat sa plateasca peste 1,1 milioane euro din cauza conditiilor din inchisori

"Supraaglomerarea, o problema persistenta in sistemul penitenciar roman, a fost observata in toate inchisorile vizitate. Comisia este preocupata de lipsa personalului suficient, care amplifica riscul violentelor intre detinuti si tensiunile intre detinuti si angajati. Personalul medical era insuficient in penitenciarele Arad si Targsor, fiind la niveluri normale in spitalul penitenciarului Rahova", precizeaza Consiliul Europei.

In schimb, "majoritatea indivizilor intervievati in spatiile de arest ale sectiilor de politie au afirmat ca sunt tratati corect". "Numarul si gravitatea relelor tratamente aplicate de politie au scazut fata de vizita precedenta, efectuata in 2011", subliniaza Consiliul Europei.

Romania va avea doua noi inchisori - unde vor fi construite

"Conditiile din arestul sectiilor de politie raman mediocre din cauza supraaglomerarii si igienizarii", atrage atentia raportul.

Autoritatile romane au dat asigurari, conform raportului, ca aplica o politica de toleranta zero fata de relele tratamente.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...