Penitenciarele ar putea sa castige bani din munca detinutilor, fara impozit pe profit si fara TVA

Vineri, 18 August 2017, ora 20:54
3045 citiri
Penitenciarele ar putea sa castige bani din munca detinutilor, fara impozit pe profit si fara TVA
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Justitiei (MJ) a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care se doreste ca penitenciarele, centrele educative si centrele de detentie sa poata realiza venituri proprii din prestari servicii cu detinutii, dar si din valorificarea produselor obtinute din activitatea proprie.

"Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica un proiect de lege care, odata intrat in vigoare, ar clarifica si simplifica gestionarea surselor de venit din unitatile penitenciare si, implicit, ar imbunatati mediul de detentie atat pentru persoanele private de libertate cat si pentru angajatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor care isi desfasoara activitatea in legatura directa cu detinutii", informeaza MJ printr-un comunicat de presa transmis vineri si postat pe site-ul institutiei.

Citeste aici expunerea de motive si proiectul de lege initiat de MJ.

Potrivit sursei citate, proiectul aduce solutii suplimentare de stimulare a reeducarii in mediul penitenciar. De asemenea, va fi incurajata o reinsertie mai buna la finalul perioadei de executare a pedepselor, scopul urmarit fiind reducerea recidivelor.

"Penitenciarele, centrele educative si centrele de detentie pot realiza venituri proprii din prestari servicii cu persoanele private de libertate in interiorul sau exteriorul locului de detinere, precum serviciile de spalatorie auto, preparare hrana pentru arestatii preventiv aflati in arestul politiei, precum si pentru persoanele private de libertate din alte unitati ale sistemului administratiei penitenciare", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, arata sursa amintita, proiectul de lege stabileste si cadrul in care vor putea fi obtinute venituri din valorificarea produselor provenite din activitatea proprie, precum produse vegetale, animaliere, preparate din carne/lapte, produse de panificatie si patiserie, mic mobilier, articole de tamplarie, precum si produsele de arta si artizanat confectionate de persoanele private de libertate in cadrul atelierelor ocupationale.

Ministerul Justitiei precizeaza ca veniturile obtinute in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor din munca persoanelor private de libertate sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit si al taxei pe valoarea adaugata.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#proiect penitenciare venituri servicii detinuti , #penitenciar