Revolta personalului de dupa gratii: Ce-i cere si ce-i reproseaza ministrului Pruna

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 11:39
4289 citiri
Revolta personalului de dupa gratii: Ce-i cere si ce-i reproseaza ministrului Pruna
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a fost intampinata, luni, la Peniteciarul Gherla cu proteste si huiduieli din partea angajatilor din sistemul de penitenciare. Sindicalistii spun ca ministrul refuza sa poarte un dialog cu ei si sa afle, astfel, problemele cu care se confrunta.

Prim-vicepresedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), Mihaela Neacsu, a explicat pentru Ziare.com de ce s-a ajuns la proteste de strada.

"Incercam de peste 3 luni sa vorbim cu doamna ministru, sa avem un dialog, pentru a-i prezenta problemele cu care ne confruntam vizavi de conditiile de munca, de numarul mare de ore suplimentare, de concedii neefectuate de doi ani, de presiunea foarte mare care este pusa de angajati, discriminarile salariale la care sunt supusi. Dansa nu si-a facut timp sa ne primeasca, mesajul a fost ca agenda ii este foarte incarcata.

La Gherla sunt si colegii nostri. Daca nu vrea sa vorbeasca, macar sa ii vada. Eu cred ca ar trebui sa incerce sa afle problemele cu care ne confruntam. Pana la urma, dansei i-au trebuit 6 luni dupa preluarea mandatului sa inteleaga ca are in coordonare si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Prin schimbarea directorului general a reusit sa rezolve problema care o nemultumea pe dansa, dar nu a facut nimic pentru oamenii din sistem. Nici macar cu nou director general, dl Vulpe, nu are o relatie de colaborare, din punctul nostru de vedere, din moment ce nu se ocupa absolut deloc de problemele sistemului penitenciar", a declarat prim-vicepresedintele SNLP pentru Ziare.com.

Foto: Digi24 TV

Cele mai grave probleme cu care se confrunta angajatii din penitenciare in acest moment sunt numarul mare de ore suplimentare, conditiile de munca si salarizarea, a precizat Mihaela Enache.

"Sunt oameni care au si peste 3-400 de ore suplimentare, unii au si peste 800 de ore suplimentare. Se lucreaza in conditii de oboseala fizica, psihica. Foarte greu, este o presiune extraordinar de mare pentru angajati, ceea ce poate avea urmari in calitatea muncii si in sanatatea angajatilor. Aceasta este una dintre problemele cele mai importante.

A doua ar fi problema conditiilor de munca. Daca s-ar investi in ele, in spatiile de detinere unde noi lucram, atunci si conditiile de detentie ar fi corespunzatoare solicitarilor pe care le au persoanele private de libertate si conditiilor impuse de UE.

A treia problema foarte importanta ar fi partea de salarizare, discriminarea pe care o aplica doamna ministru, desi exista lege, exista bani in bugetul ANP-ului, iar dansa refuza pur si simplu sa aplice legea", a declarat aceasta.

Discriminarile mentionate se refera la faptul ca "prin OUG 20/2016 se stabileste ca toti salariatii din familia ocupationala aparare si ordine publica, inclusiv cei din penitenciare, trebuie sa aiba incluse in salariu sume compensatorii reprezentand salariul de merit in plata in anul 2009", dar acest lucru nu s-a intamplat. "La data de 10 septembrie 2016 toate salariile platite in structura de aparare au inclus acest drept, cu exceptia penitenciarelor", dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Blocului National Sindical (BNS).

Intrebata ce solutie ar fi de preferat din punctul de vedere al sindicalistilor, angajarea de personal suplimentar sau adoptarea unor masuri de gratiere sau amnistie in masa, Mihaela Neacsu a subliniat faptul ca SNLP sustine prima varianta, cea de a doua tinand doar de optiunea politica.

"In problema amnistiei este destul de complicat sa vorbim noi, este o problema clar de politica. Noi nu facem politica, deci nu ne putem exprima. Indiferent de guvernul care este, el trebuie sa isi asume raspunderea.

In privinta angajarilor, este clar ca trebuie revizuit si redimensionat in mod corespunzator sistemul ANP. Sistemul trebuie calibrat in functie de noile prevederi din Codul Penal. Noi lucram cu o organigrama de la inceputul anilor '90. Legislatia s-a schimbat, atributiile s-au schimbat, detinutii au alte drepturi si atunci, pentru a putea face fata numarului de activitati - consilieri psihologice, asistenta sociala si celelalte - trebuie suplimentat numarul de angajati", ne-a declarat Mihaela Neacsu, prim-vicepresedintele SNLP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest angajati penitenciare Pruna, #proteste sindicate angajati penitenciare Gherla , #penitenciar