Marea eliberare: Un violator, un talhar si un traficant de persoane au fost eliberati din greseala din penitenciar

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 19:35
4920 citiri
Marea eliberare: Un violator, un talhar si un traficant de persoane au fost eliberati din greseala din penitenciar

Trei detinuti au fost eliberati din greseala din Penitenciarul Giurgiu, in baza legii recursului compensatoriu. Intre timp, doi dintre ei au fost gasiti si reincarcerati, insa cel de-al treilea este cautat si la aceasta ora, potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

"A fost doar o eroare materiala in calculul zilelor respective, o eroare umana. Pur si simplu, volumul de munca a fost foarte mare, s-a produs aceasta eroare umana. Au fost dispuse masuri pentru reincarcerarea detinutilor. Se fac verificari la dosare, au fost inaintate adrese catre toate institutiile abilitate. Va fi o comisie care va face verificarile, la sfarsit vom stabili masuri. Se verifica doar aceste trei dosare unde s-a produs eroare", a spus Fulga.

Acesta a mai precizat ca toti cei trei detinutii sunt cetateni romani.

Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitrascu, condamnatii au fost eliberati din greseala in baza recursului compensatoriu din Penitenciarul Giurgiu.

"Vorbim despre un numar de trei detinuti, a fost o eroare de calcul, in sensul ca un corp de cladire caruia i se supun trei sectii a fost categorisit gresit. Nu era pe lista aceea cu cladirile care ar fi trebuit sa aiba conditii improprii, ca sa duca la eliberarea unor detinuti. S-au calculat niste zile in plus pentru acesti detinuti si au fost pusi in libertate. Ulterior, la o verificare, s-a constatat eroarea.

Noi am avertizat ca daca aplicarea acestei legi nu este pregatita corespunzator sunt posibile niste erori, ceea ce inseama fie punerea in libertate eronat, adica mai devreme, fie anumiti detinuti vor sta mai mult decat ar fi necesar in penitenciar", a spus Dumitrascu pentru Mediafax.

El a mai precizat ca nu este vorba de o greseala de evidenta, ci de una de coordonare intre directorul penitenciarului, directorul adjunct de paza si seful care se ocupa cu aplicarea regimului deoarece acestia au avut teren sa actualizeze fisele de camera pentru mutarea detinutilor pe sectii cu aplicatia PMS Web.

Condamnati pentru talharie, trafic de persoane si viol

De asemenea, Dumitrascu a dezvaluit pentru Europa FM care sunt faptele pentru care cei trei detinuti fusesera incarcerati.

"O persoana era incarcerata pentru talharie, cealalta pentru trafic de persoane, iar cea de-a treia pentru viol", a precizat presedintele Federatiei Sindicatelor din Penitenciare, care spune ca este posibil sa mai existe asemenea eliberari gresite.

In prima zi in care Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare, au fost eliberati 529 de detinuti. Alti 3.349 de detinuti au obtinut dreptul de a solicita eliberare conditionata.

Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate in conditii improprii, detinutii obtin sase zile de libertate.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: MEDIAFAX