Ancheta privind sterilizarea femeilor rrome din Timisoara

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 10:58
3431 citiri
Ancheta privind sterilizarea femeilor rrome din Timisoara
Foto: Arhiva

Mai multe perchezitii au loc, luni dimineata, la Timisoara, la membrii unei grupari nationaliste care au anuntat pe un blog ca ofera o recompensa de 300 de lei fiecarei femei rrome care se supune unei operatii de sterilizare in 2013.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene, Madalina Mezdrea, a declarat ca au loc perchezitii "la una sau mai multe locatii" din Timisoara, sub coordonarea Parchetului Judecatoriei Timisoara, fiind vizata o grupare nationalista care a postat pe un blog un anunt privind oferirea unei o recompense de 300 de lei fiecarei femei rrome care se supune unei operatii de sterilizare in 2013.

Potrivit sursei citate, suspectul sau suspectii vor fi dusi la audieri la Parchetul Tribunalului Timis.

Nationalistii Autonomi din Timisoara, vizati de actiunea de luni a Parchetului, sunt, dupa cum se descriau pe blog, o "grupare radical-politica a tineretului". Printre obiectivele lor se numara "unificarea Romaniei dupa modelul german", "rezolvarea urgenta a problemei tiganesti", "conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic mostenit de la stramosii nostri", "desfiintarea cultului vinovatiei legat de asa-numitul 'holocaust' care ar fi avut loc in Transnistria" si "eliminarea capitalismului (a pietei libere in general) si inlocuirea acestuia prin nationalsocialism (comunitatea poporului)".

Gruparea Nationalistii Autonomi Timisoara ar numara aproximativ 30 de membri, scria pe blogul acestora, care a fost desfiintat imediat ce in atentia opiniei publice a ajuns anuntul postat acolo privind oferirea unei recompense de 300 de lei fiecarei femei rrome care se supune unei operatii de sterilizare in 2013.

Saptamana trecuta, Romani Criss si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA Romania) au anuntat ca vor sesiza Parchetul Tribunalului Timis in cazul unui anunt postat pe blogul Nationalistilor Autonomi din Timisoara, in care acestia arata ca ofera o recompensa de 300 de lei fiecarei femei rrome care se supune unei operatii de sterilizare in 2013.

Centrul Rromilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani Criss, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA Romania) si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" "condamna cu vehementa manifestarile unei grupari extremiste din Timisoara", aparute recent pe blogul http://natm88.blogspot.com/, se preciza intr-un comunicat de presa remis joi.

Recompensa de 300 de lei pentru tigancile care se sterilizeaza de bunavoie

"Oferim o recompensa de 300 de lei fiecarei femei tiganci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care sa dovedeasca ca s-a supus voluntar unei operatii de sterilizare in anul 2013. Daca nu-si pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povara a societatii romanesti, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operatia de sterilizare voluntara efectuata in anul 2013. Oferta este cat se poate de serioasa, iar cele interesate sunt asteptate sa ia legatura prin e-mail cu Nationalistii Autonomi", se arata in anuntul postat pe blog, citat in comunicatul de presa al ONG-urilor, intre timp blogul fiind desfiintat.

Pe acelasi blog, cu acces restrictionat, "deschis doar cititorilor invitati", gruparea ar mai fi postat si obiective precum "rezolvarea urgenta a problemei tiganesti; conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic mostenit de la stramosii nostri, ca parte integranta a identitatii noastre; desfiintarea cultului vinovatiei legat de asa-numitul 'holocaust' care ar fi avut loc in Transnistria, oprirea predarii despre 'holocaust' in scolile publice pana la clarificarea obiectiva a acelei perioade ; opozitie totala fata de multiculturalism si metisaj", care "intra sub incidenta Codului Penal si a OUG nr. 31/2002", potrivit ONG-urilor.

"Condamnam recrudescenta fenomenului extremist, fenomen incompatibil cu valorile fundamentale pe care le constituie o societate democratica. Sterilizarea femeilor apartinand unui grup etnic, indiferent de modul in care se promoveaza acest demers, constituie un atentat grav atat la adresa membrilor grupului in cauza, precum si la adresa societatii in ansamblul sau", se mai mentiona in comunicatul citat.

ONG-urile au precizat ca judecatorii Curtii Europeane a Drepturilor Omului au condamnat Slovacia, in 2011 si 2012, pentru sterilizarea unor femei rrome, apreciindu-se ca s-au incalcat articolele 3 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si dreptul la respectarea vietii private si de familie.

Totodata, reprezentantii CNCD spuneau ca analizeaza situatia legata de oferirea unei recompense femeilor rrome care se sterilizeaza si incearca sa ii identifice pe autorii postarii materialului pe blog, acestia riscand o amenda de pana la 8.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#perchezitii sterilizare femei rrome, #pechezitii grupare nationalista Timisoara, #recompensa sterilizare voluntara tiganci , #perchezitii