Concursuri organizate ilegal in scoli: Si-a platit sotia, fratele, cumnatii si verii din banii elevilor

Joi, 05 Martie 2015, ora 17:43
4479 citiri
Concursuri organizate ilegal in scoli: Si-a platit sotia, fratele, cumnatii si verii din banii elevilor

Presedintele Fundatiei Evaluare in Educatie si-ar fi platit sotia, fratele, nepoata, cumnatii si verii cu sute de milioane de lei, folosind contracte fictive de drepturi de autor, desi unii dintre ei nu aveau nici macar liceul terminat, banii provenind din taxele achitate de elevi pentru concursuri.

"Desi se obliga sa asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundatia a perceput o taxa de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplina si etapa a concursului si a obtinut venituri in suma totala de circa 26 de milioane de lei, pentru care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale", se arata intr-un comunicat emis de Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF).

Conform inspectorilor antifrauda, presedintele fundatiei vira banii inclusiv din contul bancar personal si inregistra in evidentele contabile ale organizatiei contracte fictive pentru servicii de consultanta incheiate cu diverse firme administrate chiar de catre membrii consiliului director al fundatiei.

In acelasi timp, profesorii angajati pentru conceperea subiectelor de evaluare erau platiti cu sume care nu depaseau 2.000 de lei, in timp ce sotia, fratele, cumnatii, nepoata si verii acestuia incasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.

In acest sens, reprezentantii DGAF au descoperit ca un absolvent de numai 11 clase, avand calificare de "lacatus reparatii locomotive", a incasat suma neta de 107.000 lei pentru ca ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematica, clasa a XII-a.

Perchezitii in Bucuresti si doua judete

Politistii si procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au facut, joi, 19 perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Prahova, intr-un dosar in care este vizata fundatia care organizeaza concursul scolar Evaluare in educatie, prejudiciul produs prin delapidare si evaziune fiscala fiind de peste noua milioane de lei, potrivit unor surse din Politie.

Concursuri organizate ilegal in scoli: Perchezitii in Bucuresti si doua judete (Video)

Anchetatorii au dus la audieri 29 de persoane, in dosarul deschis in urma unei sesizari facute de Directia Generala Antifrauda Fiscala din ANAF.

Surse din Politie au declarat ca in dosar sunt vizati reprezentantii Fundatiei Evaluare in Educatie, suspectati ca si-au insusit taxele de participare la concursul scolar organizat de aceasta la mai multe materii si ca nu au platit impozite.

Anchetatorii suspecteaza ca prejudiciul produs de reprezentantii fundatiei in urma infractiunii de delapidare se ridica la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile si inregistrarea achizitiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

La concursul Evaluare in educatie, organizat de fundatia cu acelasi nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum si cei ai clasei pregatitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba romana, Matematica, Engleza, Fizica si Informatica.

Concursurile Evaluare in educatie au fost scoase de pe lista avizata de Ministerul Educatiei la inceputul anului 2013, insa acestea au fost organizate in continuare in scoli, pentru fiecare proba taxa de participare platita de elevi fiind de cate 20 de lei. Fundatia Evaluare in Educatie a primit totusi un acord scris din partea ministerului, insa fundatia nu a fost inclusa pe lista concursurilor avizate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#concursuri ilegale scoli, #concursuri scoli platit sotie, #fundatie concursuri scoli ilegal , #perchezitii