Procurorii DIICOT au descins la una dintre cele mai mari retele de contrabanda si camatarie din Satu Mare

Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 11:15
3199 citiri
Procurorii DIICOT au descins la una dintre cele mai mari retele de contrabanda si camatarie din Satu Mare
Politistii au descins in forta FOTO Politia Romana

Una dintre cele mai mari retele de contrabanda de pe raza municipiului Satu Mare a fost sparta de politie si DIICOT, miercuri dimineata, 11 noiemrbie 2020.

Anchetatorii au descins la 42 locuinte ale suspectilor de contrabanda, aflate pe raza judetelor Satu Mare si Bihor. Cercetarile sunt facute intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de contrabanda si camata.

"In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada septembrie 2019 - noiembrie 2020, pe raza judetului Satu Mare, s-a constituit si a activat un grup infractional organizat implicat in activitati ilicite pe linia contrabandei cu tigari si a camatariei.

Liderul gruparii este principalul furnizor de tigari de contrabanda din zona Piata Somes din municipiul Satu Mare, tigari care sunt depozitate la domiciliul sau, al fiului sau, cat si al mamei sale, dar si in apartamente situate in apropierea pietei, care apartin unor persoane vulnerabile, usor influentabile, pe care membrii gruparii le forteaza sa-i sprijine prin folosirea amenintarilor si a actelor de violenta", se arata in comunicatul DIICOT.

Tigarile erau aduse din Ucraina

Din cercetari s-a aflat ca "tigarile de contrabanda sunt furnizate liderului de catre mai multe persoane ce le achizitioneaza de la diversi cetateni ucraineni, care le introduc pe teritoriul Romaniei prin trecerea frauduloasa a fasiei verzi, in zona comunei Camarzana", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Tigarile obtinute de la acesti furnizori sunt comercializate, in special, cu amanuntul, in Piata Somes din municipiul Satu Mare, de catre membrii gruparii.

Cantitatile si frecventa vanzarii acestor tigarete au adus venituri considerabile membrilor gruparii care au ajuns sa obtina averi importante, sa conduca autoturisme de lux si sa detina sume mari de bani si bijuterii.

Dadeau bani cu camata persoanelor sarace

Cu privire la faptele de camatarie anchetatorii au descoperit ca liderul imprumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicand o dobanda de 120%.

"Asa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, in care este pastrata evidenta persoanelor imprumutate era tinuta de catre mama liderului. Persoanelor imprumutate care aveau venituri salariale, le erau retinute drept garantie cardurile si codurile PIN ale acestora, in caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrangere, constand in amenintari verbale si fizice", se mai arata in comunicat.

Pe parcursul investigatiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de tigarete de provenienta ucraineana, iar in urma perchezitiilor au fost ridicate pana in prezent 25 de baxuri cu tigarete de contrabanda, dar si importante sume de bani.

14 persoane urmeaza sa fie audiate, miercuri, la sediul DIICOT Biroul Teritorial Satu Mare.

Perchezitiile fac parte din actiunea desfasurata la nivel national. Ministrul Vela a spus, miercuri dimineata, ca aceasta este "Ziua Z"

VIDEO Marcel Vela: Este ziua Z, o zi importanta pentru combaterea infractionalitatii in Romania. S-au executat 619 actiuni in forta in aceasta dimineata

Actiune fara precedent a DIICOT. Aproape 400 de perchezitii, intr-o singura zi. Sunt vizati interlopii intorsi in tara din cauza pandemiei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi drone tip avion pentru Poliția de Frontieră Română. Misiunile la care vor fi folosite
Noi drone tip avion pentru Poliția de Frontieră Română. Misiunile la care vor fi folosite
Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră, aceste aparate putând acoperi zone de până la 150 de kilometri. Poliţiştii de frontieră care...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#descinderi, #Satu Mare, #camatarie, #contrabanda, #Ziua Z , #perchezitii