VIDEO Directoarea Operei Nationale Iasi, audiata la DIICOT. Ce infractiune grava este suspectata ca ar fi comis Beatrice Rancea

Luni, 01 Martie 2021, ora 12:40
12424 citiri
VIDEO Directoarea Operei Nationale Iasi, audiata la DIICOT. Ce infractiune grava este suspectata ca ar fi comis Beatrice Rancea
Beatrice Rancea este managerul Operei din iasi FOTO Ziarul de Iasi

Directoarea Operei Nationale Romane Iasi este dusa luni, 1 martie, la audieri la Sediul DIICOT. Impreuna cu ea vor da declaratii in fata investigatorilor si alti angajati ai institutiei.

Este vorba despre o ancheta privind destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare si fals. Prejudiciul estimat in cauza, pana in prezent, este de 5.000.000 de lei.

Beatrice Rancea, sefa Operei din Iasi este suspectata ca, incepand din anul 2014, ar fi condus un grup infractional.

"In cauza s-a retinut faptul ca, incepand cu anul 2014, s-a constituit si a actionat, alternativ, in municipiile Iasi, respectiv Bucuresti, un grup infractional organizat condus de catre o persoana, in calitate de mananger al unor institutii culturale din municipiile Iasi si Bucuresti, grup la care au aderat ulterior si alte persoane.

Membrii grupului au actionat in scopul de a obtine sume mari de bani provenind din subventii si alocari de la bugetul de stat, in speta de la bugetul Ministerului Culturii.

Actiunile acestora vizau delapidarea, in diferite moduri, a subventiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Nationale Bucuresti si a Operei Nationale Romane Iasi", au transmis surse judiciare pentru Ziare.com.

Beatrice Rancea, directoarea Operei Nationale Romane Iasi, infectata cu noul coronavirus

Grupul actiona in Iasi si Bucuresti

Concret, spun investigatorii, scopul organizarii grupului infractional a fost cel al obtinerii unor sume mari de bani din bugetul entitatii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii si ale colaboratorilor gruparii, prin folosirea, traficarea sau insusirea unei cote mari a subventiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigatia penala a scos in evidenta faptul ca activitatea infractionala a gruparii a acoperit pe de o parte intreaga gama a achizitiilor, iar pe de alta parte au vizat si cheltuielile cu colaboratorii si chiriile.

Gruparea a actionat, in diferite perioade, atat in municipiul Iasi, cat si in Bucuresti, activitatea infractionala din ultima perioada fiind desfasurata pe raza municipiului Iasi.

Luni dimineata, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Iasi impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Iasi au efectuat un numar de 26 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiilor Iasi si Bucuresti, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare si fals.

Scandalurile de la Opera Iasi

Acesta nu este singurul scandal legat de aceasta institutie. In luna octombrie 2020, ministrul de atunci al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a trimis Corpul de Control la aceasta institutie dupa ce mai multi sindicalisti au reclamat abuzuri.

In luna septembrie Beatrice Rancea, directorul Operei Nationale Romane din Iasi, s-a inscris in Partidul National Liberal. Informatia a fost confirmata de catre Daniel Dragos Tanasoiu, seful Corpului de Control al Primului Minstru, intr-o postare pe Facebook.

La finalul lunii iunie 2013, mai multi angajati de la Opera Romana din Iasi cer Ministerului Culturii demiterea lui Beatrice Rancea, managerului institutiei, motivand ca aceasta face distributii in spectacole si angajari preferentiale.

Desi de la preluarea conducerii Operei Nationala Romana din Iasi de catre Beatrice Rancea spectacolele organizate acolo au avut succes la public, multe dintre ele desfasurandu-se cu casa inchisa, la inceputul acestui an, mai multe acuzatii de incompetenta au fost lansate la adresa acesteiea de catre o parte din angajatii institutiei.

Cu un an in urma, Beatrice Rancea se afla in vizorul DNA. Institutia s-ar fi autosesizat in baza unor reclamatii oficiale privind modul in care coregraful a administrat activitatea Operei din Iasi.

Numele ei a mai aparut intr-un scandal similar. In 2011, prin doua contracte de prestari servicii, din fondurile Operei Iasi au fost alocati 14.000 de lei pentru montarea si verificarea unor aparate de aer conditionat.

Mai puteti citi:

Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar

ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei

Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau

De ce titlurile de stat Tezaur inceteaza sa mai fie profitabile din aceasta luna. Titlurile de stat, depasite de dobanzile la economii

Niciun partid nu a avansat o propunere pentru inlocuirea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#perchezitii opera Iasi, #Beatrice Rancea, #delapidare , #perchezitii
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
A trecut la PNL este bine. Sa vedem ce probe au.