Falsii revolutionari, cercetati de procurori: 21 de perchezitii, mii de certificate puse sub semnul intrebarii UPDATE

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 10:53
13892 citiri
Falsii revolutionari, cercetati de procurori: 21 de perchezitii, mii de certificate puse sub semnul intrebarii UPDATE
Foto: site Asociatia 21 Decembrie

Procurorii efectueaza miercuri 21 de perchezitii in mai multe judete si in Capitala la persoane suspectate ca au acordat pe bani certificate de revolutionar unor persoane care nu au avut rolul asumat in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Si acestea din urma sunt vizate de perchezitii.

Intr-un comunicat remis presei de Parchetul General se precizeaza ca se efectueaza cercetari intr-un dosar penal avand ca obiect savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

UPDATE 12: Secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat miercuri de procurori si dus la audieri la Parchetul instantei supreme, dupa perchezitii la Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist, informeaza News.ro.

Zeci de procurori si politisti din judetele Brasov, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Vrancea, Ilfov si din Bucuresti au descins miercuri dimineata la domiciliile persoanelor cercetate si la sediile unor institutii publice, se arata in comunicatul citat.

Procurorii spun ca modificarea, in 2014, a legii 341/2004 pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari cat si la nivelul unor institutii, "a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de 'Luptator cu rol determinant' in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente".

Cele doua institutii publice vizate sunt Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR.

Totodata, din probele obtinute pana acum reiese faptul ca mai multe persoane interesate sa obtina certificatul de revolutionar "au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri".

Mai mult, procurorii spun ca "exista date ca o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de 'Luptator cu rol determinant in Revolutie' nu indeplineau conditiile cerute de lege", ci oferisera bani pentru obtinerea lor.

Persoanele din categoria "Luptator cu rol determinant in Revolutie" beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2.020 de lei/lunar.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#certificate falsi revolutionari rol determinant, #prechezitii revolutionari , #perchezitii