Jaful de tablouri din Rotterdam: Perchezitii la casa tinerei arestate in Olanda

Marti, 05 Martie 2013, ora 16:27
2450 citiri
Jaful de tablouri din Rotterdam: Perchezitii la casa tinerei arestate in Olanda

Procurorii DIICOT si politistii au descins marti in localitatea Macin, judetul Tulcea, unde fac perchezitii la casa tinerei arestate in Olanda si la alte locuinte, fiind cautate probe pentru gasirea tablourilor furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, anchetatorii cauta in casa tinerei arestate in Olanda si la alte adrese din Macin indicii care sa ajute la gasirea tablourilor furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Natasa Timofei, in varsta de 19 ani, originara din Macin, a fost arestata recent in Olanda. Ea a fost audiata in dosarul furtului de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, in conditiile in care tablourile ar fi fost duse, dupa furt, in locuinta din Rotterdam a tinerei. Tot acolo ar fi fost decupate si scoase din rame panzele furate, au declarat surse apropiate anchetei.

In Macin au domiciliul Alexandru Bitu si Eugen Darie, in timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de langa Macin, au precizat sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, Natasa Timofei era iubita lui Radu Dogaru in perioada planuirii si comiterii infractiunii. Pentru a face legatura intre romanca si furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de inregistrari ale camerelor de supraveghere.

Natasa Timofei a fost audiata in legatura cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam de doi ofiteri ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si de un procuror de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), au declarat oficiali ai Politiei Romane.

Jaful tablourilor: Romanca arestata in Olanda, iubita unuia dintre suspecti

Aceleasi surse au precizat ca romanca a fost arestata pentru o serie de infractiuni comise pe teritoriul olandez care nu au legatura cu spargerea de la muzeu. Ea a fost audiata de anchetatorii romani in conditiile in care ar fi avut o legatura stransa de prietenie cu Radu Dogaru si se presupune ca ar putea detine atat informatii referitoare la furtul tablourilor, cat si date care sa conduca la locul in care au fost ascunse operele de arta.

Potrivit politistilor olandezi, romanca este suspectata ca a ajutat la ascunderea tablourilor inainte de presupusul lor transfer spre Romania, a relatat AFP.

Politia olandeza a lansat un apel catre eventuali martori si a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, in care apar doi hoti intrand in muzeu la ora locala 3.22 si 25 de secunde (4.22 si 25 de secunde, ora Romaniei) si plecand de la fata locului 96 de secunde mai tarziu.

"S-ar parea, potrivit anchetei, ca picturile au fost duse intr-o locuinta din Rotterdam imediat dupa furt", a anuntat politia. "Este probabil ca panzele sa fi fost scoase din rame acolo, dupa care, mai tarziu, sa fi fost transferate catre Romania", potrivit aceleiasi surse.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Tablourile furate din Rotterdam ar fi fost arse

Trei dintre suspecti, Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, au fost retinuti de procurorii DIICOT, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#perchezii Macin tablouri furate, #perchezitii locuinta Natasa Timofei, #tablouri furate muzeu Rotterdam, #romani furat tablouri Olanda , #perchezitii