Perchezitii intr-un dosar de spalare de bani cu prejudiciu de peste 37 milioane de euro

Marti, 29 Martie 2016, ora 09:22
3864 citiri
Perchezitii intr-un dosar de spalare de bani cu prejudiciu de peste 37 milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Politistii fac 4 perchezitii, marti, in Bucuresti si judetul Giurgiu, la reprezentantii unor firme suspectati ca au produs Fondului de mediu un prejudiciu de peste 37 de milioane de euro.

Paguba s-a facut prin inregistrarea unor operatiuni fictive de reciclare a deseurilor de ambalaje.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca una dintre firmele vizate este Eco-Rom Ambalaje.

UPTADE - Reprezentantii Eco-Rom Ambalaje au precizat pentru Ziare.com ca nu au avut loc perchizitii la sediul companiei si nici la domiciliul niciunuia dintre angajatii sai.

"In momentul de fata nu au loc perchizitii la sediul Eco-Rom Ambalaje si nici la domiciliul niciunuia dintre angajatii companiei", arata reprezentantii companiei.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie fac cercetari in acest dosar, in care sunt anchetate 50 de persoane, pentru fapte de evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii, in legatura cu activitatea de reciclare a deseurilor de ambalaje, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Anchetatorii au stabilit ca, in anul 2014, una dintre societatile vizate ar fi inregistrat operatiuni fictive de achizitie si reciclare a 113.131.060 de kilograme de deseuri de ambalaje.

"Ambalajele respective ar fi fost raportate la 6 operatori economici licentiati in vederea preluarii obligatiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de indeplinit de firmele ce au introdus pe piata nationala bunuri ambalate si ambalaje de desfacere", a precizat Politia Romana.

Prin inregistrarea documentelor ce atesta operatiuni fictive de reciclare a deseurilor de ambalaje, primite de la aceasta societate, cei sase operatori licentiati ar fi declarat, in anul 2014, in mod nereal, indeplinirea obiectivelor minime prevazute in anexa nr. 3 la OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Prin neplata obligatiilor fiscale catre Fondul pentru mediu s-ar fi produs un prejudiciu de 167.938.548 de lei (peste 37 de milioane de euro).

De asemenea, prin evidentierea in actele contabile ale societatii reciclatoare si ale celor sase operatori licentiati carora aceasta societate le-ar fi emis facturi de prestari servicii, in anul 2014, de cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale ori prin evidentierea de operatiuni fictive, s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de 4.292.469 de lei (peste 947.000 de euro), reprezentand taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit.

Perchezitiile au ca obiect documentarea si investigarea activitatii infractionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri si inscrisuri folosite la savarsirea de infractiuni sau rezultate din acestea.

La finalul perchezitiilor, suspectii vor fi dusi pentru audieri la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru sase dintre suspecti au fost emise mandate de aducere.

Perchezitiile sunt facute de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, sub coordonarea PICCJ, cu sprijinul Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale.

In acelasi dosar, in noiembrie 2015, anchetatorii au facut 59 de perchezitii, in Bucuresti si 11 judete, la firme de reciclare a deseurilor de ambalaje, printre acestea fiind Eco-Rom Ambalaje, Green Session, Session Recycle si Eco Pack Management.

Firmele sunt suspectate ca au inregistrat operatiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deseuri de ambalaje, pentru care trebuiau sa plateasca obligatii fiscale de peste 54 milioane de euro.

Potrivit Directivei 94/62/CE/1998, statele membre sunt obligate sa ia masuri pentru a preveni producerea deseurilor de ambalaje, sa stabileasca sisteme de returnare, colectare si recuperare a deseurilor si sa elaboreze sisteme de informatii (baze de date) privind ambalajele si deseurile de ambalaje care sa permita monitorizarea punerii in aplicare a obiectivelor acesteia.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#perchezitii prejudiciu spalare bani, #perchezitii prejudiciu Fondul de Mediu , #perchezitii