Scandalul copiilor sedati in centre de plasament: Perchezitii si anchete - Avocatul Poporului s-a autosesizat

Joi, 23 Iunie 2016, ora 16:41
5080 citiri
Scandalul copiilor sedati in centre de plasament: Perchezitii si anchete - Avocatul Poporului s-a autosesizat
Foto: Pixabay

Doua centre de plasament au fost vizate joi de perchezitii si anchete, in urma unor dezvaluiri potrivit carora copiii de aici primesc medicatie psihiatrica.

Este vorba despre Centrul Social Sfanta Maria din Bucuresti si de Casa de Copii Dacia din Brasov. Totodata, si Avocatul Poporului s-a autosesizat in acst caz.

Verificarile au fost declansate dupa ce GSP a scris ca 30% dintre copiii institutionalizati din Romania primesc medicatie psihiatrica.

IQ peste medie, dar "mai agitati"

Directorul Casei de copii Dacia, Ioan Polexa, recunoaste ca "nu e normal" ca aproape jumatate dintre copii sa primeasca medicatie psihiatrica. Despre copii, acesta spune ca au un IQ peste medie, dar ca "sunt mai agitati, asa". Polexa sustine ca mare parte dintre acestia au venit de la alte centre cu medicamente si scheme de medicatie, dosarele lor ajungand foarte tarziu, asa ca nu se stia nimic despre istoricul lor.

Despre comportamentul lor, directorul afirma ca era unul violent la venirea in Centrul de plasament Dacia: "Ne scuipau cand ne vedeau, vorbeau urat, amenintau ca se arunca de la geam numai sa aiba educatoarele probleme. La scoala sareau la profesori. Unul l-a strans de gat pe baiatul preotului din sat, noroc ca a sarit profesorul de sport".

Psihologul centrului are insa o pozitie radicala: "Copiii sunt normali, ei sunt la un centru fara nevoi speciale, de ce li se dau atatea medicamente?".

Surse: Fetele de la "Sfanta Maria", sedate de angajati

Cat despre celalalt centru vizat de anchete, Centrul de plasament Sfanta Maria din Bucuresti, aici copiii au fost mutati, joi, in sediul unei fundatii ca sa nu asiste la perchezitii.

Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, cel mai grav tratament aplicat copiilor de aici "a fost administrarea unor medicamente psihiatrice, care trebuiau prescrise de un medic psihiatru, ceea ce nu se intampla la Sfanta Maria".

O alta neglijenta care le este reprosata angajatilor de la centrul de plasament este lipsa de supraveghere a minorelor. Acestea au fost expuse unor agresiuni de natura sexuala, explica sursele judiciare, care arata ca "pe fondul lipsei de supraveghere, fetele plecau cu zilele".

"Erau expuse unor medii si anturaje ce le exploatau sexual", mai arata sursele citate. Potrivit acestora, "ele nu raportau plecarile din centru care uneori erau si de cateva saptamani".

"In centru, fetele erau descrise ca fiind agresive sau agitate, prin aceste referiri angajatii centrului incercand sa justifice tratamentele medicamentoase administrate nelegal", mai spun sursele citate de News.ro.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#perchezitii centre plasament, #perchezitie centru plasament Sfanta Maria, #centru plasament Dacia Brasov copii medicamente, #copii sedati centre plasament, #ancheta copii centre plasament medicamene , #perchezitii