Ziare.com

Romania, incotro?

de Cristian Diaconescu, profesor de drept international
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 09:01

   

Romania, incotro?
Cristian Diaconescu
Odata ce modificarile aduse legilor 303, 304 si 317 din 2004 au devenit efective, prin adoptarea lor in Parlament, discutia se muta la nivelul altor institutii - interne si internationale - care se vor pronunta in legatura cu efectele pe care aceste acte normative le vor produce atat din punctul de vedere al functionarii sistemului judiciar romanesc, cat si din perspectiva pozitionarii viitoare a Romaniei, in context european.

Citeste toate textele scrise de Cristian Diaconescu pentru Ziare.com

PLANUL INTERN

Premisa afisata, la nivelul opiniei publice, de la care s-a plecat in acest demers a fost necesitatea inlaturarii abuzurilor in cazul unor dosare aflate, mai ales, in faza de urmarire penala, punerea in aplicare a Directivei nr. 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, supra - aglomerarea penitenciarelor si iminenta unei decizii - pilot din partea CEDO, precum si intarzierea adoptarii, in Parlament, a unor modificari necesare privind Legile Justitiei, conform deciziilor Curtii Constitutionale. La sfarsitul procesului decizional, condus si comunicat catastrofal, aproape nici una dintre aceste tinte nu se regaseste in produsul final, adoptat de Parlament.

Intelegand diversiunea, opinia publica, covarsitoarea majoritate a organizatiilor profesionale, toate partidele politice altele decat coalitia majoritara, societatea civila au reactionat vehement impotriva masurilor adoptate fie de guvern (respinse, ulterior, la presiune publica, in Parlament, cu majoritatea asigurata "de aceeasi culoare politica ca si cea a guvernului") fie de Parlament - prin sesizarea directa a ministrului Justitiei si ocolirea deciziei guvernamentale, dar si prin abuzuri procedurale fara precedent.

Tabloul, la sfarsit de an, este dramatic. Cu exceptia catorva voci din coalitia de guvernare, care cu agresivitate (oarecum explicabila fiind pusi sa infrunte intreaga societate pentru cauza justitiei, in locul colegilor de partid care stau "la cutie") toata opinia publica, precum si sistemul judiciar contesta vehement intregul demers.

Sigur ca sunt si modificari bune si necesare privind exercitiul autoritatii judecatoresti. Dar din punctul de vedere al perceptiei publice nu functioneaza criteriile cantitative.

Este suficient ca un numar de "imbunatatiri" sa fie vadit neconstitutionale, sa favorizeze politicul in defavoarea justitiei, sa limiteze independenta institutiilor puterii judecatoresti, sa legitimeze abuzul in loc de a-l inlatura pentru ca intregul proiect sa se prabuseasca.

Responsabilitate Curtii Constitutionale este, in acest moment, enorma. Aproape istorica. Este ultima instanta care poate regla democratic un litigiu privind raportarea la Constitutie a unui demers legislativ. Deciziile Curtii Constitutionale se aplica obligatoriu fara a exista vreo institutie de apel intr-o democratie functionala. Deocamdata atat.

PLANUL EXTERN

Tablou european este cat se poate de complicat, plasand Romania (pentru ca la acest nivel nu se mai discuta de partide politice sau de politicieni romani oricum cvasiunanimi pe scena marilor proiecte internationale) intr-un context stupefiant pentru cei care urmaresc relatia dintre decizia politica interna si promovarea intereselor nationale in state NATO si UE.

Cu un an in urma, pentru Romania se deschidea un coridor nesperat de implicare in viitorul proiect european. Competitia exista, chiar si intre parteneri, iar cine nu se califica "pentru primul val" de reintegrare asteapta un alt moment, cand si daca acesta va mai veni.

Politicile iliberale promovate in Polonia si Ungaria, participarea extremei drepte la guvernul din Austria, tensiunile in relatia Turcia-UE, nivelul de risc securitar foarte ridicat la frontiera estica a NATO si UE au amplificat puternic interesul intregii comunitati internationale privind pozitia Romaniei in regiune. Din punct de vedere strategic nici un proiect credibil - european dar si euro-atlantic - nu ar fi fost de conceput fara a se avea in vedere pozitionarea Romaniei.

Bucurestiul avea o singura responsabilitate si anume sa ramana predictibil in cadrul sistemului de valori si standarde ale lumii occidentale, la care "a aderat de buna voie si nesilit de nimeni".

Peste noapte, Romania a devenit nefrecventabila cel putin din punctul de vedere al perceptiei privind functionarea statului de drept.

In UE, tensiunile in relatiile cu statele care promoveaza iliberalismul vor fi mai atent urmarite decat Brexit-ul, iar confruntarea cu cei care doresc beneficiile UE, dar stramba din nas cand este vorba de valori va fi transanta.

Ce au facut autoritatile de la Bucuresti? Au respins cu brutalitate, uneori folosind un limbaj inadmisibil in relatiile internationale moderne, toate avertizarile diplomatice insistente, repetate, transmise din Europa, dar si din SUA in legatura cu derapajele de la functionarea statului de drept.

Au consumat, practic, intregul oxigen al dialogului politic cu Bruxelles-ul incercand sa explice, repetat, uneori folosind un dublu limbaj, ce se intampla cu justitia din Romania, de ce sunt sute de mii de oameni in strada sau de ce lipsesc rezultatele unui dialog coerent cu institutiile judiciare romanesti ori cu Comisia de la Venetia.

Fara nici un rezultat. Raportul MCV este foarte critic (pentru cine a uitat, Mecanismul de Cooperare si Verificare este parte a Acordului de Aderare a Romaniei la UE), cele 12 recomandari ale Comisiei privind "concretizarea MCV-ului" (pe care reprezentantii Romaniei le-au solicitat) au fost implementate intr-o mica masura, iar Romania nu numai ca a pierdut pozitia privilegiata dar, in doua saptamani, va fi pusa in situatia sa dea explicatii, alaturi de Polonia, in sistemul GRECO al Consiliului Europei.

In afara de derapajele privind statul de drept intre Romania pe de o parte, Polonia si Ungaria pe de alta parte nu exista vreo asemanare. Guvernele de la Varsovia si Budapesta continua sa asigure cea mai buna absorbtie a fondurilor europene din intregul bloc comunitar, joaca puternic in proiecte regionale, in domeniile securitatii si energiei, sunt prezente cu strategii in Balcanii de Vest Ucraina sau Republica Moldova ca, de altfel si pe verticalele cu SUA sau Federatia Rusa, dar, mai ales au sprijinul popular, asumat si deschis, atunci cand, in campaniile electorale, partidele de la guvernare au propus modificarile legilor de functionare ale sistemelor judiciare.

Nici una dintre din aceste premise nu functioneaza in cazul Romaniei. Si atunci, care este proiectul strategic al Bucurestiului? In ce directie va fi dusa o natiune care, cu exceptia unui grup de politicieni, este respectata de toti partenerii sai?

In 2018, Germania, Franta si statele nordice vor reveni, in forta, cu proiectul initiat in vara anului 2017 privind conditionarea accesului la fondurile europene de functionarea statului de drept. Recent, printr-o scrisoare, Guvernul olandez a cerut reluarea acestui subiect.

Blocarea curentelor politice, populiste, xenofobe, etno-nationaliste - cu potential de a distruge intregul Proiect European - ar urma sa se realizeze prin apararea coerenta a valorilor europene incepand cu statul de drept.

Jocul politic international se va tensiona serios iar "actorii" fara proiect, care fac greseli neprovocate, vor lipsi "motivat" de la masa deciziilor majore. Stimata Coalitie majoritara, ROMANIA, INCOTRO?

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Imi mai exprim odata regretul ca ati fost inlaturat de la...

...coppetitia precedentelor Alegeri Prezidentiale, in favoarea Canditaturii Elenei Udrea.
Am fost atunci siderat de aceasta rasturnare demna de... "Arolul si Arishca" (nici macar "Cap si Pajura").
Om discret si cu profunda vocatie diplomatica ce ati dovedit in timp a fi, dublat de o frumoasa educatie plina de cei 7 ani de acasa, ati fi fost blandetea firului de iarba care crescand discret, sparge dala de beton din drumul sau lent si hotarat spre Lumina si Inalt.
A venit in loc dosar penal pentru Udrea cea cu degetul shantajului lipit de varful nasului prin Parlament, si, drept Presedinte, autorul unei carti chinuite despre "Politica altfel", publicata prin China si dovedita aici a fi un autism cu rabufniri de palton izbit de capota.
Desi cred ca cel deget la nas al lui Udrea este radacina acestei schimbari decisa de Presedintele Partidului in directia impusa de santaj este cauza inlaturarii dumneavoastra, netezesc gandul ca intr-o zi va veti invinge mandra si demna discretie, astfel incat sa ne lamuriti pe cei care v-am fi votat in chiar mai multe ore de asteptare in ger, asa cum au fost cele ale Alegerii Raului Mai Mic.
Adaug aici, in numele Adevarului, si o formula a Fratelui Politist al eroului "Doctor Jivago", care o folosea adusa din invataturile Politiei Politice ale acelor vremuri derezonabile :
"Daca vrei sa condamni un indezirabil, faptul de a-i aresta fratele, indeplineste deja misiunea pe jumatate".
Cred cu sfintenie ca nu vom intelege anvergura, cinislul si netrebnicia tuturor manipularilor abjectiei "Inaltei Invataturi Comuniste" fara aducerea in spatiul public a acelei doctrine care ne-a dezunit atatia ani, dincolo -
ca neispravnicie - de "Divide et Impera" a "Principelui lui Machiavel sau, bunoara, a invataturilor lui Gustave le Bon despre "Psihologia Multimilor", oh, cat de lucrative atator si atator neispraviti ai Puterii a caror lista e depasita in lungime doar de numarul multiplu de un milion al victimimelor sale inocente.
Iar lista ramane deschisa podiulurilor, tribunelor, uralelor, pe marginea gropilor cascate genocidului asiduu, urmat de genocidul lent al abandonului si al decesului fara vreme din nonasistenta sanitara, educationala, sociala, faminei si ocluziunii Omenescului "Aspera ad Astra".
Traim intr-o lume a aparentelor de tot felul, in care, ca-n Evul Mediu, Credinta e propavaduita enoriasilor analfabeti in Latina Literara, in Biserici "Trup al Christosului", pazite de "Himere" - Monstri Compoziti, pe flancurile zidirii, ee Gargouilles hidoase prin care bolboroseste apa precum Catranul si Plumbul din Notre -Dame-ul lui Quasimodo, o lume in care insasi Slutenia este Noblete, iar "Frumoasa si Bestia" un pios "De Profundis Clamavi".
Va doresc, Dolnule Cristian, Sfinte Sarbatori a caror bucurie sa va depaseasca Tristetea.
T. B.

 

Uimire!

Tinand cont de traseele urmate de d-l C Diaconescu sunt uimit de analiza corecta facuta de el.
La Intern intradevar tastatura cu butoanele este la ccr.
-Dar ce inseamna ccr?
-Azi ccr insemna Celula Ciumei Rosii,fapt confirmat de toate sentintele date de ccr cu exceptia uneia singure(nu a abrobat ruperea tarii in bucati,dupa modelul ins Belina)
Eu nu am sperante de la ccr.
La Extern niciodata Romania nu a mai fost atat de izolata ca azi.Izolata si blamata.
Nici o strategie externa pe termen mediu si lung!!!
De azi pe maine sa aruncat o fumigena cu ambasada la Ierusalim.E bine sau e rau?

 

Ma gasesc in concordanta cu opinia lui Inca-sint-om

Desi, probabil, din motive complet opuse.
Legalizarea coruptiei o sa duca la disolutia statului roman, ca fiind incapabil sa asigure siguranta cetatenilor ei. Cine o sa o apere, Magdalenaferu care crede ca Romania este pe o curba ascendenta desi guvernele cleptocrate sint in directa opozitie cu paturile cele mai productive si progresiste ale societatii romanesti. Parlamentul rusinii pune Romania in afara lumii civilizate iar consecintele dezastruoase vor fii pe termen lung.
Intradevar, asta este conceptul politic “scapa cine poate" aplicat ca politica de stat.

 

2017/2018:PSD sau Sfarsitul Romaniei la 100 de ani de la Marea Unire

La multi ani tuturor!

Romania multi ani sa traiesti si poate in sfarsit iti gasesti calea !Evident aceasta EXCLUDE complet Ciuma Rosie!
Dupa secole Principatele au realizat Marea Unire.
A venit 1940 ,Caderea Granitelor,Razboiul ,Republica Comunista ,1989 si cu el in sfarsit o Noua Speranta Nationala.
Sperantele avute in 1989/1990 s-au risipit usor in cei 28 de ani de NeoComunism si VIOLENT incepand cu Februarie 2017 odata cu Asaltul PostComunist al Justitiei .In fundal totdeauna avand loc Marele Jaf.
Tara a murit permanent cate un pic ,acum e pe patul de moarte.Nu exista NICI cel mai mic dubiu cu privire la aceasta,decat in gura mincinosilor si hotilor ce se adreseaza prostilor.Romanii emigreaza iar in masa.Cifrele vorbesc.Totul e gri ,cenusiu,negru ,exceptie facand doar "alesii" ce traiesc pe picior mare fara a avea NICI un merit,doar acela de a FURA si de a-si face Legi in "Parlamentul ales",sa isi protejeze furtul,sa poata fura in continuare fara griji,"alesi"care culmea sunt sustinuti de toate capetele seci si de toate caracterele hoate ,mincinoase si corupte din populatie si evident din politica.ESTE incredibil cata ascultare gasesc HOTII in randul unei mari parti a populatiei inculte ,ignorante ,INERTE CIVIC si imorale. PARTEA DIN POPULATIE care gandeste ,realizeaza ca RESTAURATIA COMUNISTA s-a infaptuit.S-a terminat.

Ce mai este de facut?Poate o ultima Revolta ca un strigat de moarte sau unul de Renastere.Oare va avea loc?AICI NE AFLAM si este mentionat in titlu:
2017/2018:PSD sau Sfarsitul Romaniei la 100 de ani de la Marea Unire.

Sa-i dorim Romaniei si Romanilor sa aiba loc Revolta.Pentru ca altfel vom fi ca Evreii,un popor raspandit in lume si fara tara.Dar ei dupa 2000 de ani si-au refacut Patria si L-au iubit pe Dumnezeu tot timpul.Va garantez (Istoria o zice)ca a noastra odata pierduta ,dusa e pe veci.
Pentru ca Lumea de azi este incredibil de Competitiva si plina de Atitudine Sociala/Civica.Iar noi suntem la ani lumina de aceste valori,cei cativa care le cultiva SUNT INSUFICIENTI ,pentru ca ceva semnificativ la scara social sa se petreaca.
Desteapta-te (odata) Romane!

La multi ani Romania!

 

...

Romania incotro? Directia este spre dizolvare statala.
Asa cum a fost dizolvat regatul Daciei, dacii supravietuind sub diverse ocupatii, transformandu-se in romani; tot asa si Republica Romania va fi dizolvata, romanii supravietuind sub diverse ocupatii, transformandu-se intr-un popor cu alt nume.

 

Uite ca pana la aceasta ora avem o rezerva de doi posibili premieri.

Domnii Cristian Diaconescu si Dacian Julien Ciolos, ba cdhiar de3 preswe3dinhte.

Buna su cu talc pusa intrebarea, dar depinde cui anume o adresati,

d-le Diaconescu.
Pentru ca RO din viziunea dvs, a mea sau a altora fara a exprima unanimitatea, este clar impartita in 2; cei mai aprigi romani traditionali aleg sa "să meargă inainte, cică "inainte" era mai bine!" iar ceilalti nu agreeaza vointa primilor dar nici nu o demonteaza, nu vor si basta.
Aici ati avea un rol fenomenal de a descurca confuzia dintre a nu vrea si a construi altceva, fara a fi nevoie a demola iarasi totul.
Am fost cam succint in analiza si am omis deliberat cealalta RO de peste hotare: din pacate ei au ales deja, iar noi am ramas prea putini ca sa mai contam cu adevarat in fata tavalugului traditional conservator; iar ca paradox trist, am vaga certitudine ca pesedeul a fost ajutat sa castige tocmai de cei care nu-l agreeaza dar nu stiu inca sa se exprime, ca nu se simt reprezentati.. trist tare, nu-i asa ?

 

Jos palaria

Sunteti un profesionist desavarsit, un gentelman in exprimare, este o reala placere sa va ascult si sa invat. Aviz amatorilor.

 

"Romania, incotro?" Go East ! Back to USSR.

Beatles/Back in the USSR: https://www.youtube.com/watch?v=BLH1x_SGAL4
Pactul de la Varsovia se incalzeste.
Tremura carnea pe socialisti de placere.

 

...

Romania o să meargă inainte, cică "inainte" era mai bine!
P.S. Domnule Diaconescu, ce s-a intamplat in 2010 la alegerile pentru șefia PSD?!?

 

vedeti bengosilor

ce oameni a pierdut pesedeul?...
v-ati ales cu belina

In curand o vor in-belina !

Atat au vrut atat au psd-istii ...

ba Blegosule, daca PSD ar avea macar 10 oameni ca Diaconescu,

fii convins ar fi votat cu voi mai mult decat aia 3 milioane. tin minte ca omul asta a fost candva membru PSD. oare de ce o fi plecat ? a simtit ca nu-i pentru el, el fiind un om cinstit ?

Analiza de mai sus este impecabila. Autorul ei, pe langa pregatirea

si experienta exceptionale in domeniul juridic si al relatiilor internationale, este una din putinele persoane publice care beneficiaza de o reputatie nepatata. A-i contesta afirmatiile pe motiv ca nu a indicat textele de lege care ingradesc lupta impotriva coruptiei si lovesc in statul de drept ar fi curata nesimtire.

 

Un articol exceptional punctat...

...domnule,Diaconescu,din omisiune sau prea mult bun-simt,subiectul legat prezenta infractorilor papusari si a marionetelor lor netrebnice ar fi trebuit sa va fie in studiu !
Va trimit respectul meu !

 

Romania a ajuns nefrecventabila fiindca aceste partide psd,

alde si udmr nu sunt frecventabile ! Ele s-au umplut cu o multime de impostoti, needucati si pusi pe furat ... Asta-i si cauza "nascocirii" unor asemenea legi imorale si (ne)legale intr-o democratie adevarata !

Am avut sanse mari, dar n-am trecut clasa.

Pai daca sintem condusi de repetenti....

Dl Diaconescu,ma indoiesc de faptul ca veti citi

dar incerc.
1.Rolul de mare preot al castei pe care vi l-ati asumat cu placere,e cantecul de lebada. Nicaieri de avansat de aici.
2.Romania nu avea cum merge mai in jos.Asta nu ati inteles, ca s-a atins punctul de inflexiune.
3. De abia de acum inainte ne va asculta cineva , daca are interes,daca nu - oricum nu contam.
4.Proiectul principal de tara este sa devenim o democratie constitutionala. Fara aceasta, nu putem realiza nimic.
5.Fumul s-a dispersat,oglinzile s-au spart si va multumesc ca prin lipsa dvs de strategie ati grabit procesul.

Nu ti-e rusine de tine ? Dai tu lectii unui om....

.....licentiat in drept ?

Ce vrei sa imbuiguiesti cu gogomaniile tale de clan comunistoid ?

magdalena - trimite textul tau la tradus...

...lui Iordache.
Si apoi trimite-l ambasadelor.
Sunt convins că efectul va fi răvășitor ! Se vor lumina !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor