Iulian Fota: Occidentul ia in calcul un razboi, politicienii romani se joaca cu tara - Interviu

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 19:35

   

Iulian Fota: Occidentul ia in calcul un razboi, politicienii romani se joaca cu tara - Interviu
Occidentul vrea pace, dar ia "foarte serios in calcul" scenariul unui razboi, asa ca Romania ar trebui sa se pregateasca sa ia "decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste", afirma Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informatii, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Intr-un interviu acordat Ziare.com privind perspectivele anului 2018, Iulian Fota remarca, printre altele, faptul ca "se schimba ecuatia EST-VEST in zona Marii Negre", Estul nemainsemnand doar Rusia, ci si China. Mai mult, Romania este definita in studiile de specialitate ca "frontline state", ceea ce inseamna ca, daca va incepe un razboi cu Rusia, el "va incepe pe teritoriul nostru", mai subliniaza acesta.

Militarii romani fac pregatiri, dar politicienii nu inteleg mesajul si, pe "fundalul unei lupte politice interne sterile", "se joaca cu tara", ignorand sistematic securitatea nationala, cea mai importanta politica publica a unei tari.

"Pana cand? Pana cand istoria ne va pedepsi pentru ca o ignoram", avertizeaza Iulian Fota in interviul acordat Ziare.com.

Care sunt principalele provocari ale anului 2018 in privinta evolutiilor pe scena internationala?

Anul 2018 va fi cel putin la fel de complicat, de prost, ca 2017, daca nu chiar mai prost, pentru ca nu vad cai de ameliorare, de scadere a marilor tensiuni globale.

Eu propun sa incercam sa folosim cat mai des cuvantul global, chiar in loc de international sau mondial, pentru a fi in ton cu vremurile. Vechea ordine internationala, liberala, occidentalizata, este deja in proces de destructurare sau de restrangere, ea urmand sa fie inlocuita de una globala, pe care marile puteri sa speram ca o pot construi pasnic, prin negocieri si nu prin conflict.

Vechea ordine este contestata inclusiv in Europa, mai ales in Europa de Est, unde continua razboiul impotriva Ucrainei, dar si in Balcani, unde, alaturi de Rusia si Turcia, mai avem si China, pentru ca Beijingul reclama si el o bucata de influenta, sperand sa profite de pe urma resurselor limitate ale UE sau ale Rusiei.

Revenind la ce m-ati intrebat, eu cred ca va continua dezoccidentalizarea sistemului global, ascensiunea economica si politica a Chinei, a Indiei a altor state neoccidentale continuand. Tocmai datorita acestei reasezari, politica globala este din ce in ce mai mult una de mare putere, consecinta cea mai vizibila fiind remilitarizarea politicii externe.

SUA, China, Rusia, Turcia, Iranul conteaza tot mai mult in aceasta noua politica globala, pentru ca au semnificative capabilitati militare. Acum aproximativ doua luni, Teheranul avertiza Europa ca ar putea mari raza de actiune a rachetelor sale, pentru a aduce tarile europene in zona lor de actiune, transformandu-le in tinte. Pentru o tara mica sau mijlocie precum Romania, remilitarizarea politicii externe a fost intotdeauna o veste proasta.

Deci, si in 2018 lumea va continua sa fie un loc periculos.

Care vor ramane punctele fierbinti ale globului? Ar putea fi stinse unele dintre ele la anul? Exista riscul sa apara si altele?Avem atat de multe puncte fierbinti de urmarit, atatea probleme de gestionat ca nici nu mai conteaza daca apar si altele noi. Mai ales ca cele vechi, repet, se prezinta chiar mai prost decat in 2017. Tensiunile cu Rusia vor continua, anul acesta, alaturi de Washington, mai multe cancelarii europene completand lista tarilor care-si exprima neincrederea (chiar teama) fata de Moscova.

Londra, Haga, Parisul, Madridul si-au exprimat in ultimele luni argumentele referitoare la starea relatiilor proaste cu Moscova, de la razboi informational sau cibernetic si manipularea alegerilor, pana la teama de mega-sabotaje. Doar acum cateva zile seful statului major al armatei britanice avertiza asupra posibilitatii ca submarinele rusesti sa poata intrerupe vitalele cabluri occidentale de comunicatii submarine.

Tarile occidentale vor continua sa caute cai de acomodare cu noua situatie mondiala, in care China se prezinta ca prima economie a lumii si tara cu al doilea buget al apararii.

In 2017, inclusiv UE a devenit mai atenta, chiar mai critica, asupra relatiilor cu Beijingul, trebuind sa ia in calcul noua forta geopolitica a dragonului asiatic. Prin forta economiei sale si prin noua sa ambitie, materializata in mega-planul "One Belt, One Road", China transforma deja geografia, unind Asia cu Europa.

Dupa Rusia si Turcia, si China incepe sa opereze cu conceptul de EURASIA. Ca un corolar al celor de mai sus vor continua tensiunile intre SUA si Coreea de Nord, neintrezarindu-se nicio cale de relaxare sau de ameliorare a situatiei.

In Orientul Mijlociu, in ciuda calmarii situatiei din Siria, tensiunile cresc. Avem din nou perspectiva unui razboi interstatal, din cauza jocului de suma zero dintre Iran, marele beneficiar al evolutiilor de pana acum, si Arabia Saudita, dar si din cauza competitiei acerbe dintre populatiile sunni si shia. Deja avem un razboi intre cele doua, prin interpusi, in Yemen.

Tot in Orientul Mijlociu avem o Turcie ce pare tot mai tentata de competitie, poate chiar confruntare, cu Occidentul, asistand totodata la o deteriorare rapida a relatiilor Ankarei cu toate cele trei entitati occidentale importante: SUA, UE si Israelul.

Si nu in ultimul rand, avem recentele tensiuni generate de decizia SUA referitoare la implementarea deciziilor americane pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Vesti bune in 2017 nu am avut?Avem si cateva evolutii internationale pozitive in interiorul lumii occidentale.

In primul rand, UE a traversat cu bine un an ce parea exploziv. La inceputul lui 2017 ne temeam de alegerile din Olanda, unde radicalii ar fi putut sa castige, ceea ce ar fi influentat negativ Franta. Iar o eventuala victorie a doamnei Le Pen ar fi putut duce la Frexit si sfarsitul UE in actualul format.

Iata ca, la finalul lui 2017, UE arata mult mai bine. In Olanda au castigat centristii, chiar centru-dreapta, in Franta Emmanuel Macron a avut o victorie superba, pe o deplina agenda europeana, si anul se incheie cu victoria doamnei cancelar Merkel (este adevarat, mai putin spectaculoasa decat ne-am fi dorit, dar necesara). Sunt convins ca, in final, Germania va avea un guvern pro-european.

Vesti bune am avut si in relatia transatlantica. Angajamentul militar american in Europa a fost sporit, in acest moment avand tancuri americane inclusiv la Constanta. Presedintele Trump a reconfirmat importanta articolului 5, fapt cu atat mai remarcabil cu cat asta s-a intimplat in timpul importantei intalniri de la Washington cu presedintele Romaniei, Klaus Johannis.

NATO isi exerseaza deja capabilitatile, inclusiv pe teritoriul Romaniei, unde a avut loc unul dintre cele mai importante exercitii, urmarind sa-si puna la punct logistica de razboi.

In Occident vrem in continuare pace, dar pentru ca vremurile sunt atat de complicate vrem sa fim pregatiti si de razboi. Si luam foarte serios in calcul un astfel de scenariu.

La ce trebuie sa fie Romania mai atenta in imediata sa apropiere? Care sunt principalele amenintari?In primul rand, la Rusia si actiunile ei, vizibile sau acoperite, destinate indeplinirii obiectivelor sale. Moscova va continua sa actioneze hotarat si inteligent in vederea diluarii influentei Occidentului in zona noastra. Rusia va continua sa fie anti-occidentala, post-imperiala si iredentista. Actiunea ei va fi globala, dar pe noi trebuie sa ne intereseze in primul rand proiectia intereselor rusesti in Europa Centrala si de Est, Balcani si Orientul Mijlociu.

In al doilea rand, trebuie sa intelegem ce inseamna aceasta noua centralitate a Marii Negre. Datorita globalizarii, Marea Neagra nu mai este o regiune marginala a Vestului, ci un nou centru geopolitic al unor evolutii complicate si potential periculoase pentru noi. Se schimba ecuatia EST-VEST in zona Marii Negre, Estul nemainsemnand doar Rusia. Est poate fi la fel de bine China, care este tot mai prezenta in zona noastra sau chiar Turcia, daca Ankara va prefera o relatie de competitie, chiar de confruntare cu SUA si UE.

Este foarte posibil ca in zona Marii Negre sa ne confruntam cu noua realitate geopolitica a Eurasiei, pe vector chinezesc, iar aici avem o problema. Ca orice tara vestica, suntem obisnuiti sa operam separat cu idea de Europa sau Asia. Va trebui sa incepem sa ne gandim ce ar putea insemna EURASIA pentru noi, atat varianta rusa, cat si cea chineza. Este o oportunitate sau o amenintare?

In fine, va trebui sa combatem diluarea ideii de Vest, in special in Europa Centrala, unde tot felul de populisti iresponsabili, pentru interese individuale, se joaca cu soarta noastra a tuturor, incercand sa ne prosteasca cu salvari facile. Foarte inteligent, acum cateva luni, Romania explica la Washington importanta aliatilor europeni, in timp ce la UE explica importanta cooperarii cu NATO si nevoia maririi bugetului apararii la 2%, ca o investitie de credibilitate intr-o relatie cat mai stransa cu aliatii nostri americani.

Care sunt principalele amenintari de securitate nationala?Pe zona militara stam ceva mai bine, mai ales acum dupa importantele decizii luate de SUA si NATO in favoarea noastra. Avem tancuri si trupe americane la Constanta, avem comandamente NATO si prezenta militara aliata. Nu este suficient, dar suntem pe drumul cel bun. In alta parte vad eu o problema.

Din punct de vedere al securitatii nationale, va trebui sa depunem un efort sporit de intelegere, dar si de organizare in gestionarea a ceea ce eu am denumit, sub influenta lui Zygmunt Baumann, "lichefierea securitatii nationale". Sub aceasta cupola intra spionajul si subversiunea politica, atacurile informationale, atacurile cibernetice sau terorismul. Toate aceste fenomene au o mare calitate: se deruleaza "acoperit", sunt greu de atribuit si, de aceea, cei care le pun in opera beneficieaza de o protectie sporita.

Odata ce eficienta unor astfel de arme a fost dovedita (iar aici trebuie sa recunosc ca Rusia ne-a ajutat cat a putut), ele vor fi tot mai utilizate. Mai ales ca o astfel de metoda ne ofera salvarea ipocriziei care caracterizeaza uneori relatiile internationale si astfel putem depasi impasul in care uneori competitia globala pentru putere ne poate pune.

Cu grija, ne putem razboi rece unii cu altii, fara sa mai fie nevoie sa apelam la arsenalul greu, militar, mai ales cel nuclear.

Problema este ca pentru o tara ca Romania, atat de framantata intern, politic, o astfel de provocare reclama reorganizari in arhitectura de securitate nationala. Uitati-va ca nici macar legea securitatii cibernetice, vitala, nu a fost inca adoptata de Parlament.

O recomandare pentru 2018?Cea mai mare problema a Romaniei nu este neaparat periculoasa situatie internationala in care se afla, ci incapacitatea clasei politice de a intelege toate aceste schimbari, pe fundalul unei lupte politice interne sterile. Si-au gasit cel mai prost moment sa se joace cu tara. Nu avem nici un document al Parlamentului sau Guvernului, sau al vreunui partid politic din care sa tragem concluzia ca politicienii nostri au inteles actualele framantari internationale si stiu cum sa navigheze cu tara asta ca in final sa ne fie bine la toti.

Poate, cu o exceptie notabila - Strategia nationala de aparare a Tarii din 2015, unde sunt reflectate unele din schimbarile la care m-am referit si eu mai sus. Din pacate, insa, nici acest document nu insista pe gradul ridicat de pericol al acestor vremuri.

Or, eu cred ca, dincolo de noi, expertii, este obligatia clasei politice sa spuna cetatenilor acestei tari ca "vacanta s-a terminat", ca traversam o epoca mult mai periculoasa si ar fi bine sa ne pregatim pentru ea. Dar tocmai aici este problema pentru ei.

Daca vremurile sunt atat de proaste, de periculoase, voi, politicienii de ce continuati sa va jucati cu tara, indiferent ce inseamna asta: proasta guvernare, ineficienta economica sau combaterea coruptiei? Si pana cand? Pana cand istoria ne va pedepsi pentru ca o ignoram.

In studiile internationale despre aceasta zona a Europei, Romania este definita ca "frontline state". Stiti ce inseamna asta? Daca, Doamne fereste, incepe razboiul cu Rusia, el, razboiul, va incepe pe teritoriul nostru. De ce credeti ca toata vara s-au facut teste la sirenele de aparare civila? Militarii au priceput mesajul, clasa politica ce mai asteapta?

Am multa cazuistica prin care pot sa arat ca securitatea nationala, altfel cea mai importanta politica publica a unei tari, in Romania este ignorata sistematic. Daca nu ar fi omniprezenta campanie de denigrare a unor institutii de securitate nationala aproape ca nu s-ar discuta public de domeniul asta. Desi nu asta este dezbaterea pe care eu mi-o doresc.

Prin urmare, implor clasa politica, incepand cu presedintele Romaniei si pana la ultimul primar, sa-si faca mai mult timp pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a discuta cu expertii despre periculoasele vremuri in care deja ne aflam si pe care va trebui sa le traversam cu bine.

Decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste, vor trebui luate si ele necesita pregatire din timp. Poate ca inca nu este prea tarziu. Cum spunea alta data cronicarul, din nou "este cumpana mare pamantului nostru si noua!".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 53408 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
un cetatean european
rank 5
Mai, madam Badea, nu mai da fuguta la un neispravit sa-i iei un
...interviu pe securitate nationala! Individul n-are nici 8 clase terminate si vrea sa fie profesorul nostru. Hilar! Pe planeta, marile puteri militare se inarmeaza pentru a-si arata muschii. Deocamdata, singurii care au atacat si distrus un stat european au fost americanii si aliatii lor. Ce au facut din Iugoslavia, se vede foarte bine. Tot acest individ ne face si o retrospectiva politica europeana, fara sa mai spuna ca au ajuns la putere partide extremiste. Si nu oarecare. Noi sintem tinta pentru ca asa ni s-a impus, nu pentru ca ne-ar fi invadat rusii. E afectata Turcia ca are o relatie buna cu Rusia? Ei, na! Umbla marfurile intre aceste tari mai ceva ca in relatia cu cu UE. Daca a spus rusul stop carnii de porc din UE, au inceput sa apara mari probleme in productia de carne. Sa nu ne mai aducem aminte ce s-a intimplat cu alte produse ce au fost stopate la export catre Rusia? Unii si-au dat seama ca e o mare prostie. Altii, nu. Iar in tot acest joc al marilor puteri, noi nu avem dreptul sa ne spunem ultimul cuvint pentru ca hotarasc altii in locul nostru. Asa ca, lasati-l pe Fotache sa mearga si sa termine studiile si apoi sa dea lectii.
cop4you
rank 5
Mda, lumea e instabila; noi in tara avem un penal national: dragnea
care se joaca cu lopatica pe insula ciordita Belina si impreuna cu prafuitul tradiceanu (3,5% legitimitate parlamentara-mai putin decat o bere) cioparteste Legile Justitiei.
Pe plan extern stam bine, datorita presedintelui:
"Presedintele Trump a reconfirmat importanta articolului 5, fapt cu atat mai remarcabil cu cat asta s-a intimplat in timpul importantei intalniri de la Washington cu presedintele Romaniei, Klaus Johannis."
E nevoie de oameni de stat si pe plan intern, cei 2 neaveniti din fruntea Parlamentului trebuie sa plece.
magdalenaferu
rank 5
Iar cu denigrarea ?Big Brother voia sa fie iubit
Nu omora dizidentii pana cand acestia nu cedau psihic si isi iubeau tortionarul.
Presupunand ca SRI nu a facut politie politica, nu a schimbat rezultatul alegerilor, nu s-a imbogatit pe persoana fizica, nu a contribuit la destructurarea economiei romanesti,deci presupunand ca totul e minunat-
-Ce treaba are activitatea serviciilor secrete cu faptul ca noi le iubim sau nu?
-Daca nu avem ganduri frumoase , nu isi pot indeplini atributiile?
-Se impiedica pe drum ofiterii simtinand "ochiul rau", sunt "atacati empatic " de "energii negative" - ce explicatie para-psihologica demna de ritualuri vodoo aveti ca sa sustineti enormitatea cu "vai, nu denigrati serviciile secrete"?
Domnule , daca profesia medicala ar astepta sa fie iubita de pacientul supus tratamentului , nu s-ar mai vindeca nimeni de nimic.
-Ce e fixatia asta cu iubitul SRI si SIE?!!
.
nimbus
rank 5
Cum .. ?
Și .. , vorbește despre “siguranță națională" și totuși despre “legile justiției", despre “corupți", etc. ... nimic, nimic ?? Ciudat ... foarte ciudat. Și mult sub așteptări ... Păcat, mă așteptăm la mai mult de la acest sekurist (penibil) ...
LEHAMITE_MARE
rank 5
Ce penibil delireaza omul lui base,razboi,avioane
base juca zilnic tara la alba neagra iar frate su vindea arme adevarate
Tragicomedian
rank 2
Fota nu-i securist! A fost adus de Costin...
... Georgescu, e injiner si s-a scolit pe aparare si securitate din 1996 incoace, la taranisti. Nu-mi place individul: un tip silitor sa repete ce se aude afara, la NATO, dar fara mari contributii personale.
stef49
rank 5
Subiectul acestui interviu se referă la evoluţia
situatiei pe plan international si consecintele ei asupra Romaniei. Un vechi proverb spune că "este bine să pui răul inainte", adică este bine să fii pregătit pentru ipoteza cea mai rea, chiar dacă probabilitatea indeplinirii ei este incertă. Cand Iulian Fota spune că, ducand un război steril, actuala clasă politică se joacă cu tara, ii dau dreptate.
hello
rank 5
Te roade, nu-i asa ? Ai o determinare in tine de a-i sustine
pe mafiotii penali din alde-psd + udmr ceva de speriat ... Chiar asa bine te platesc sau faci parte din mafie ? Cum sa nu vezi ca acesti mafioti distrug Romania ? Daca esti cinstit ...
adevar
rank 1
domnule Fota,va stimez pentru vasta dvs experienta
in domeniul informatiilor si securitatii,dar poate stiti si dvs in...subsidiar,ca ...luptele politice interne de la noi,aproape nici nu conteza cand vine vorba de un conflict international,iar capacitatea militara este nesemnificativa,fara prezenta SUA ,Romania nu inseamna aproape nimic in zona!
Pe de alta parte un eventual razboi mondial nu va fi conventional deloc si va insemna sucombarea civilizatiei!
magdalenaferu
rank 5
Cineva sa ii faca un desen pentru Stan
Nimeni nu merita incredere oarba si pupat de maini cum pretinde SRI si SIE.
Nimeni, mai ales pe banii nostri.
Ce considera unii "denigrare",altii considera critica intemeiata .
Ce ar vrea sa ne puna botnita doar ca sa nu le "scada moralul" serviciilor secrete?
Pai , daca sunt asa plapanzi , ca nu isi pot desfasura activitatea daca sunt criticati , sa isi gaseasca un domeniu de activitate unde nu ii critica nimeni.
Nu cunosc care ar putea fi acela , dar le doresc succes sa il gaseasca.
.
Comentariu inadecvat
magdalenaferu
rank 5
Hai,taci- Dar Parlamentul si Guvernul nu merita
tot aceeasi incredere oarba si pupat de maini din principiu ca sa le sustina moralul - dupa propria ta teorie falsa?!
Ori toti trebuie sa isi desfasoare activitatea conform atributiilor, nu sa stea sa cerseasca iubire, ori niciunul.
Cu atat mai mult serviciile secrete , care de aceea sunt SECRETE, ca nu depind de simpatia nimanui, nu ca politicienii care depind de vot.
Stan
rank 5
Magdafiaro, iar esti nemaipomenita!
"Parlamentul si Guvernul nu merita tot aceeasi incredere oarba si pupat de maini", intrebi tu ca o cazuta din luna!
Incredere oarba niste banditi penali, tipi care intorc tara cu cooru-n sus doar ca sa scape de puscarie?
Autorul articolului se mira ca politicienii damboviteni nu sunt constienti de vremurile pe care le traim!?
Astia sa fie constienti?? Pai astia ca sa scape de puscarie ar vinde tara oricui: rusi, chinezi, zimbabweni, doar sa-i scape aia de puscarie!
Au zis bine americanii: "Coruptia este pericol pentru Securitatea Nationala" Cazul Romaniei este exemplul cel mai graitor!
D-aia pesedeaua trebuie desfiintata, deoarece fiind penala, nu-i pasa de NIMIC in afara de libertatea de a fura si scaparea de puscarie!
nimbus
rank 5
Da ..
Iulian Fota, consilierul lui băsescu ... da, da, imi aduc aminte ... adică el ...

https://youtu.be/GFrlZR8arRg

... 😃😃😃
Baronul_Munchausen
rank 3
incapacitati de asistatii social din parlament
O analiza de bun-simt, venita din partea unui om care intelege situatia interna si externa mai bine ca multi dintre politicienii de dambovitza.
Ca de obicei, mojicii pesedisti scuipa pe acest gen de analize, fiind prea redusi in capacitatea lor de intelegere, ramanand doar la gandirea de asistati social (chiar in parlament fiind).
E de-ajuns sa te uiti un minut pe harta europei ca sa-ti dai seama ca putem deveni oricand un "no man's land" intre vest si mama rusia
Coruptia va lovi chiar in capacitatea de aparare a acestei tari (nu degeaba a fost considerata in CSAT drept"amenintare la siguranta nationala") si mi-e teama ca nu se va intelege asta decat prea tarziu.
ceapa_verde
rank 5
Clasa politica romana e mare si doar o parte sunt alesi de votanti
Clasa politica e compusa din:
- Politicieni cu Functii in Partide: Presedinti, vicepresedinti, membrii in organismele de conducere a partidelor la nivel central si local, sefi de filiale, secretari, trezorieri, ocupantii altor functii de conducere in partide;
- Functii Politice in Administratia Centrala si Locala: Presedintele tarii, parlamentari, membrii guvenului, secratari de stat, presedinti de consilii judetene si consilieri, Primari, consilieri locali, sefi de ranguri diverse in institutii publice centrale si locale;
- Functii politice in conducerea firmelor de stat: Directori, membrii consiliilor de administratie, sefi de ranguri diverse in conducerea firmelor de stat.
Cei care dau tonul sunt cei alesi: Presedintele tarii, parlamentarii, Presedintii de CJ, Primarii, Consilierii judeteni si locali. Pe ei i-am ales noi toti sa se gandeasca la binele nostru. Restul sunt pereni si se rotesc dupa necesitati.
mihais
rank 5
dar de ce?
Domnule Fota,
o intrebare onesta: de ce sa inceapa un razboi cu Rusia?
Incepe Rusia? probabil ca nu, ce crede ca poate sa castige
Rusia/EU: raport economie 1/10, raport populatie 1/4
Incepe EU-NATO? sper ca nu, care sa fie motivul
Incepe ...China? Ha Ha
Incepe Turcia? sa fim seriosi
Stan
rank 5
Intrebari cam stupide:
Cand conflictele se ascut cam peste tot, cand atatia nou veniti cu pretentii de mare putere se joaca cu focul, cand tot felul de nationalisme emergente isi cer niste drepturi mai mult sau mai putin legitime, e deajuns o scanteie ca sa sara totul in aer!
Asa ca logica de tipul "nimeni n-are interes sa inceapa razboiul" nu functioneaza!
NostraDanielis
rank 5
Da. Bine spui......Apocalipsa, W.W.3
Din ce se stie este ca toata lumea se teme si ...
... se inarmeaza grav !
Pare incredibil pentru noi oamenii simpli numai ca din pacate va avea loc, este chiar programat de Elita Oculta a 'alesilor' sub influenta malefica a Reptilienilor.
Absolut Toate profetiile o spun, deasemenea si cea Biblica (vedeti de exemplu cea de la sfarsit in Apocalipsa.)

Profetiile ne-au fost date pentru a preveni ce poate sa se intample, pentru a lua masuri ca sa le evitam.
Numai ca nimic nu s-a facut pentru dezarmare, pentru a promova pacea, din contra Lumea se inarmeaza si mai mult.
Probabil ca conflictul va incepe in acest an nou 2018 care vine, aud de la cineva care spune de luna martie, la inceput pare ca va fi intre Coreea de Nord si Japonia, apoi se va implica si U$A, China si Rusia, apoi si Europa ( Franta si celelalte tzari ) deasemenea si tot Orientul apropiat. Putem sa spunem ca am avut noroc ca am trait pina acum in relativa Pace, ca am avut un ragaz, ca n-a inceput inainte.
P$. Multi sunt cei care sunt sceptici in legatura cu Reptilienii, uita de Sarpele viclean biblic face totul pentru a prosti si insela pe Adam si Eva, adica pe Oameni. Adaug ca eu nu sunt deloc o persoana cu adevarat religioasa, n-am facut niciodata propaganda in acest sens, doar ca din curiozitate pentru tot ce este Misterios am citit si eu biblia, iata de exemplu ca si Mantuitorul in biblie spune indirect de reptilieni (Serpi) spunand: “Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii" (Matei 10, 16). Toti citesc si nu inteleg bine sensul acestei fraze, pentru ca traductia din greaca in romaneste a fost facuta inexact, caci "fronimoi" din greaca inseamna "a fi prudent" sau ingenios, astuțiós, grijuliu sau chiar inteligent dar absolut deloc intelept.
Dovada suplimentara este si faptul ca in biblia italiana este tradus cu "astuti" si cea portugheza cu 'astuciosos'
adica sa fim astuțiósi! Caci cum am mai spus inainte, reptilienii sunt fiintze extrem de inteligente numai ca le lipsesc Bunele Sentimente de Umanitate. Greseala este ca majoritatea oamenilor sunt conflictuosi, razboinici, materialisti lipsiti de spiritualiate, lipsiti de

intelepciune. Partea buna (daca pot spune asa, daca nu gresesc) este ca razboiul ii va face pe oameni sa sufere si sa se schimbe, ca sa devina mai pacifisti, mai buni la suflet si constiinciosi, isi vor aduce astfel in aceste momente aminte insfarsit de bunul Dumnezeu, caci raul cu rau se lecuieste, este Principiul Homeopatiei Universale.
https://romoflorin.wordpress.com/2007/11/27/fiti-intelepti-ca-serpii-cum-adica-matei-1016/
Hamurabi
rank 3
Dupa ce a depasit culmea metalurgiei,
adica sa manaci sarma -nghipata si pe partea ailalta se te...cale ferata,Romania belinist- basist-iohanniana a atins si culmea geostrategiei prin acest papagal.Auzi la el,ca e pregatita tara de razboi cu o putere mondiala,ca sunt doar 3-USA-Rusia si China,cu 10 tancuri si 5000 de mercenari care se uita in cont inainte de a porni la razboi.De catva timp lipseste din peisajul politic al narcissistilor galaxiei marele Klemmpush sa mai dea lectii si indicatii.Ca sa nu mai spunem ca amusinatorul de trandafiri prin ograda Casei Albe cu Trump,un hotz de case care se da presedinte, sta ascuns si nu zice nimic de mutarea hambasadei absolut inutile a Iohanniei de la Tel Aviv la Ierusalem.Toate tarile din jur incearca sa evite un razboi devastator pentru Europa numai Iohannia face gat ca doreste asaceva si ca....E PREGATIta,ca si Puscalau de nasterea printesei sasesti.Bai razboinicii lui peste prajit,americanii nu pot rezolva militar problema amenintarii directe a nebunelului din Koreea de Nord,a Venezuelei care a impanzit cu marxism si amenintare directa economica toata America de Sud si o sa sustina Iohannia basista in razboi cu rusii si turcii in acelasi timp.Nu sunteti sanatosi la cap daca va luati dupa acest securist care o taie in USA la prima lovitura de tun.
Bgan
rank 1
Mangaliza & hamaila
Hamaila are nota 2,4 ii dau un 1 și face 2,6. Idem Mangaliza. Ce nație de escroci sunt psd ăștia.
thinkdammit
rank 1
bai omule o tii una si buna cu tampenia asta
dupa tine psd-ul fura pana si voturile pe ziare.com...multa minte iti mai trebuie.
Fa si tu un exercitiu: dupa ce vezi comentariul "ciumatului rosu" (doar te uiti cine a scris ca sunt convins ca nu-l citesti, tu esti numai cu punctele) te repezi sa votezi "1", right? Acum e momentul sa te uiti atent cate persoane au votat deja comentariul (sa zicem 124) si ce punctaj are (sa zicem 2.4). Respiri adanc, click pe "1" si stupoare! punctajul respectiv creste la 2.6! "gamiash in mama lor de hoti" zici tu cu obiectivitatea si discernamantul care te caracterizeaza. Acum e momentul sa te uiti din nou cati au votat. Normal ar fi sa fie 124+1=125, corect? Dar stupoare, sunt 126 sau chiar mai multi! Hopa, de cand ai deshis si citit tu threadu' prin-prejur, una sau mai multe persoane au mai votat comentariul respectiv si poate nu "1" cum consideri tu ca ar trebui sa voteze toti la unison. Deci 2.6 se poate de la 2.4 cu tot cu "1"-ul tau cu tot. Intelegi?
Acum ar trebui sa ai din nou o revelatie si sa-ti dai seama cat te-ai facut de *** pana acum ca tot postezi cu hotii care fura voturi. Iti dai douajde palme si te pitesti o vreme pana trece. Asa, ca silvia h. Revii tu in forta dupa.
Daca vrei sa vorbesti de incorectitudine in privinta voturilor poti mentiona sistemul cretin x1, x2...x5. Adica votul lui cracila (ca e x5) face cat 5 voturi ale tale (ca esti x1). corect? poate despre asta ar trebui sa te plangi ca tot sunt atat de importante voturile pentru tine. Ca asa intelege democratia ziare.com, dupa ei la alegeri votul lui dogioiu ar trebui sa fie cel putin cat x10 tarani din teleorman (ca "e" prosti aia). kovesi x100 iar johanel x1000.
angel9913
rank 5
Ce gargauni are si asta in cap...
... se vede ca-i mare politician.

Auzi la el: "daca va incepe un razboi cu Rusia, el va incepe pe teritoriul nostru". Romanica nu-i in stare sa construiasca o sosea mai dreapta sau sa repare o cale ferata construita de Carol I, da' vrea la razboi , si nu cu oricine ci musai cu Rusia si China ! Ha, ha, ha !!!

In primul rand, pe romani n-o sa-i intrebe nimeni daca vor razboi sau nu. Daca Licuriciul cel Mare va starni vreun razboi cu Rusia, atunci Romanica va suferi de un clar caz de ghinion istorico-geografic auto-asumat (ca doar nu i-a obligat nimeni pe romani sa se alieze cu NATO). E adevarat ca Romanica e acum "frontline state" cum zice Fota, da' nu-i problema. Un eventual razboi va dura foarte putzin pt. romani, cam juma'de ora pana-si atinga tzintele primul val de rachetele ale rusilor. La marimea si importantza obiectivelor NATO din Romania, nu va mai exista un al doilea val... :)

Dupa aia, romanii vor putea urmari rezultatul conflictului la TV, cu conditzia sa aiba in casa un generator electric cu pedale, ca aia va fi singura sursa de energie ramasa la dispozitia populatziei supravietzuitoare. Singura consolare ar fi ca si polacii vor fi in aceeasi situatzie desi, satisfactzia data de suferintza "capra vecinului" din Polonia, va fi totusi limitata.. :)

Romanii cei mai rezistentzi si cu muschi la picioare (pt. pedalatul la generator) vor avea toate sansele sa vada cum Licuriciul cel Mare o va da la pace cu rusnacii, nu de alta da' in ciuda aparentzelor americanii nu sunt totusi o natzie de sinucigasi. Doctrina militare a locului spune ca toate razboaiele americanilor sunt OK cu conditzia sa-i afecteze pe altzii. Asta, in limbajul mioritic, mai poarta si numele de tzeapa... :)
Mos bazil
rank 5
'Esenta' domnului Fota "Occidentul ia..." si nu da nimic.
Erau odata doi frati Tache si Tica si aveau o pravalie pe nume ***.
Se duce Bula odata la pravalie si intreaba :
-Aveti tush?
-Avem tush ,zice Tache, dar nu pot sa vand fara fratele meu Tica.
Vine bula a doua zi
-Aveti tush?
-Avem tush, zice Tica, dar nu pot sa vand fara fratele meu Tache.
Vine bula a treia zi si ii vede pe amandoi fratii la pravalie si ii intreaba
-Aveti tush?
-Nu, raspund amandoi.
Iese Bula nervos din pravalie si zice:
-Cand Fu Tache nu Fu Tica cand Fu Tica nu Fu Tache cand Fu Tache shi cu Tica nu Fu tush la ***.
Comentariu inadecvat
Mos bazil
rank 5
'Occidentul' ?? Care occident ?
Cu toate 'sanctiunile' Europa OCCidentala cumpara gazele lui Putin pe 'bani buni', nu are chef de nici un razboi cu Rusia.
Daca va referiti la 'accidentul' asociatiei: unchiul Tom, Strul si MBS aveti dreptate.
ahmedinejad
rank 5
de ce trebuie....
...Romania sa se pregateasca de razboi?amenintarile de razboi sunt o psihoza a unor politicieni, militari, consilieri care induc populatiei teama,frica,ura.
Hamurabi
rank 3
Din pacate,
-popularimea- cum era denumita populatia de un regretat prieten al meu,folosea un termen mai plastic,nu va intelege niciodata care este rostul acestei isterii.Si e simplu,sa se simta permanent amenintati si sa dea banul la cei care le promit ca ii apara.Cand primul Su 35 va trece in viteza maxima pe deasupra aerodromului Kogalniceanu nu mai ramane o tabla pe rablele cumparate de la americani.E ca la bal pe timpuri la caminul cultural,aia mai pricajiti plateau intrarea la batausii satului sa-i apere de bataie.Si la inchiderea balului ramaneau si batuti si cu banii dati.
dandanila
rank 1
pai bai abdulah
tu o s-o iei in freza nevinovat, asa cum au luat-o ardelenii mei cind a fost cedat ardealul pe vremea lu' dolfi!eu imi fac calculele de pe acum daca se mai merita sa ma intorc in romania sau daca se mai merita sa tin proprietati (fiind si eu din sibiu am furat si eu 7 case ca johannis spre turbarea lu rabi hamu)intr-o tara in care au mai ramas doar handicapati intr-o proportie covirsitoare
Hamurabi
rank 3
Ardelenii tai sunt,
ce au fost totdeauna,iobagi la unguri.
Stan
rank 5
Stimate dandanila, o sa-ti spun ce spuneam...
...mai deunazi nickului Smidt: mai lasa dreaku nationalismele locale, nu fac bine romanilor si sper ca nu faci rau romanilor in mod constient!
Ti-o spun, fiindca in general avem idei coincidente si o chestie ca asta, repetata in prostie, strica mult!
profesoru
rank 3
Din păcate, e posibil să înceapă războiul. Isteria occidentală anti-
Rusia duce la instalarea de trupe si armament la granitele Rusiei, la patrulare aero-navală agresivă langă tărmurile Rusiei, totul combinat cu propagandă intensă si dezinformare (gogosile cu amestecul rusesc in toate minunile). Dacă Rusia va crede că Occidentul se pregăteste să o atace, atunci e posibil să atace preventiv.
KPK1
rank 5
Fota ke.
Nu va fi razboi.
Daca Putin miroase ceva,doar inchide robinetul si occidentul intra in epoca glaciala.
Romania sa fie pregatita?.In probabil mai putzin de 4 ore Bucurestiul cade si Romania face alt "armistitiu" ca la 23 augst 44.
Mos bazil
rank 5
Nu cred ca ne baga in seama rusii...in caz de..
Punctiform, locatii declarate precum Deveselu si celelalte nedeclarate dupa care se duc 'mai departe'.
Stan
rank 5
Bazile, ce supermani ii vezi tu pe rusi!
Inca n-ai invatat ca nu poate exista o super-putere militara daca nu e si o super-putere economica??
Crezi ca niste amarati de 140. 000.000 de celoveci saraci lipiti si alcoolizati, din care vreo 30.000.000 sunt musulmani ostili sunt o mare putere?? Las-o jos ca macane!
N-au fost ei nici cand erau 260.000.000, dupa un razboi castigat si cu un "lagar comunist" la dispozitia lor, si crezi ca sunt ACUM??
Adevarul este ca trollovii sunt galagiosi, dar suna a gol!
lucianp
rank 5
Pai daca este asa
de ce se ingramadesc trolii rusi sa comenteze acest articol?
Mos bazil
rank 5
D-le Stan. Daca d-voastra considerati ca postarea mea e un 'gaz'...
..rusesc de ce sariti imediat s-o mirositi ? Mai #rezist .. ati ?
..................
Occidentul ia in calcul un razboi...'Undeva, candva'(2018?)
Stan
rank 5
N-am zis eu "gaz rusesc", asta ai scos-o tu!
Iar de raspuns, am facut-o pentru motivul aratat de mine in repetate randuri:
Ca sa nu cada in plasa naivi "impresionati" de avalansa de nickuri trolloviste mincinoase, unelte ale "razboiului hibrid" putinos!
Dupa cum vei, eu sunt o carte deschisa! :-))
angel9913
rank 5
Tu esti intr-adevar ca o carte deschisa...
... da'-n care nu scrie nimic ! Pana si cartea locala de telefon e mai interesanta... :)
JackMalletFlute
rank 1
fota este un trompetist al achizitiilor scumpe de armament care bate
campii cu gratzie - interesele americane in pacific si orientul extrem sunt superioare - coreea de nord este o dictatura putreda ajunsa pe final - "situatia la marea neagra" este o sperietoare de ciori
Stan
rank 5
@anghelov, 0:50 - Toarasu anghelov "hamericanu",...
...chiar si o carte in care nu scrie nimic (pentru analfabeti, of course), este PREFERABILA unei carti total manjita de maron trollovist!
NostraDanielis
rank
W.W.3 si Apocalipsa .
Din ce se stie este ca toata lumea se teme si ...
... se inarmeaza grav !
Pare incredibil pentru noi oamenii simpli numai ca din pacate va avea loc, este chiar programat de Elita Oculta a 'alesilor' sub influenta malefica a Reptilienilor.
Absolut Toate profetiile o spun, deasemenea si cea Biblica (vedeti de exemplu cea de la sfarsit in Apocalipsa.)

Profetiile ne-au fost date pentru a preveni ce poate sa se intample, pentru a lua masuri ca sa le evitam.
Numai ca nimic nu s-a facut pentru dezarmare, pentru a promova pacea, din contra Lumea se inarmeaza si mai mult.
Probabil ca conflictul va incepe in acest an nou 2018 care vine, aud de la cineva care spune de luna martie, la inceput pare ca va fi intre Coreea de Nord si Japonia, apoi se va implica si U$A, China si Rusia, apoi si Europa ( Franta si celelalte tzari ) deasemenea si tot Orientul apropiat. Putem sa spunem ca am avut noroc ca am trait pina acum in relativa Pace, ca am avut un ragaz, ca n-a inceput inainte.
P$. Multi sunt cei care sunt sceptici in legatura cu Reptilienii, uita de Sarpele viclean biblic face totul pentru a prosti si insela pe Adam si Eva, adica pe Oameni. Adaug ca eu nu sunt deloc o persoana cu adevarat religioasa, n-am facut niciodata propaganda in acest sens, doar ca din curiozitate pentru tot ce este Misterios am citit si eu biblia, iata de exemplu ca si Mantuitorul in biblie spune indirect de reptilieni (Serpi) spunand: “Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii" (Matei 10, 16). Toti citesc si nu inteleg bine sensul acestei fraze, pentru ca traductia din greaca in romaneste a fost facuta inexact, caci "fronimoi" din greaca inseamna "a fi prudent" sau ingenios, astuțiós, grijuliu sau chiar inteligent dar absolut deloc intelept.
Dovada suplimentara este si faptul ca in biblia italiana este tradus cu "astuti" si cea portugheza cu "astuciosos"
adica sa fim astuțiósi ! Caci cum am mai spus inainte, reptilienii sunt fiintze extrem de inteligente numai ca le lipsesc Bunele Sentimente de Umanitate. Greseala este ca majoritatea oamenilor sunt conflictuosi, razboinici, materialisti lipsiti de spiritualiate, lipsiti de

intelepciune. Partea buna (daca pot spune asa, daca nu gresesc) este ca razboiul ii va face pe oameni sa sufere si sa se schimbe, ca sa devina mai pacifisti, mai buni la suflet si constiinciosi, isi vor aduce astfel in aceste momente aminte insfarsit de bunul Dumnezeu, caci raul cu rau se lecuieste, este Principiul Homeopatiei Universale.
https://romoflorin.wordpress.com/2007/11/27/fiti-intelepti-ca-serpii-cum-adica-matei-1016/
Stan
rank
Zici ca exista si o parte buna in cataclismul care ameninta...
...lumea?
Adica "razboiul ii va face pe oameni sa sufere si sa se schimbe..."?
De acord, cu conditia sa mai ramana oameni vii in vederea "perfectionarii"...
NostraDanielis
rank
Da, important este Duhul sau Sufletul
care ete IMORTAL, deloc corpul cu carnea fragila. Spiritul sau Sufletul poate reincarna si va reincarna bineinteles atitea ori cat este necesar pina va ajunge cu Constiinta la NIRVANA, adica Perfectibilitate Angelica, chiar si unii rusi (cei putini care sunt intelepti, gasesti o minoritate si la ei :)) spun cu"sovershenstvo"
Oamenii in general nu inteleg ca Viatza noastra de aici este mai mult o incercare , mai mult o iluzie, un fel de "Second Life" caci adevarata Viatza este cea Spirituala cea Sufleteasca de Dincolo, unde cei Angelici de acolo se deplaseaza cu Lumina Energetica a Sufletuli, iar cei mai inapoiati (mai "tinerei" sufleteste, mai putini experimentati, pentru ca au reincarnari (vietzi pamintesti mai putine) care se ocupa aici mai mult cu prostiile, cu inselaciunele sau crimele , stau acolo relativ in intuneric. Materia a fost, este, si va fi intotdeauna "grosolana" si provizorie.
NostraDanielis
rank
Continuare:
Continuare:
Nu inventez nimic, In Brazilia de exemplu gasesti sute de mediumi, mii de mesaje spirituale din Lumea de Dincolo, cu explicatii despre multe alte civilizatii Extraterestre si deasemenea despre Reptilieni care in mare parte vin din constelatia Draco. Cel mai renumit Medium brazlian a fost Chico Xavier, era orb, prin psichografie a primit zeci de mii de mesaje din Lumea de Dincolo, are peste 400 (patru sute) de cartzi scrise, la inmormintarea lui au fost peste un milion de oameni veniti din toata Brazilia. Cand traia era coada la casa lui, veneau oameni din intreaga Brazilie ca sa primesca mesaje din Lumea de Dincolo de la dragii lor apropiati decedati ...
Este un alt Medium care incorporeaza sufletele diferitor
pictori decedati, face in 5-10 minute o copie perfecta
a picturilor lor, o face si cu ochii inchisi, am vazut un video in care face pictura in cateva minute doar cu piciorul ! Pe You Tube gasesti video filmate, numele lui este ......Luiz Antonio Gasparetto.

Uitasem numele lui, m-am uitat acum pe internet, vad ca mai este altul, vezi linkuri pe You Tube cu mediumul
Livio Barbosa , ai vre-o 40 de videouri.
In 1983 am vazut un alt medium in Brazilia care lecuia cu cu ajutorul Spiritelor din Lumea de dincolo,
facea operatii oamenilor in picioare fara anestezie, Numele lui este Joao de Deus din orasul Abadiana linga Anapolis , cred ca sunt multe video pe You Tube, faci o cautare cu numele " Joao de Deus " si gasesti.
João de Deus, inseamna: Ioan a lui Dumnezeu.
O carte tradusa si in spaniola foarte interesanta dictata de Sfantul Pavel scrisa in 1968, cartea tradusa gratuit en espanol "ELUCIDACION" link: elucidacion.webs.com/
si in engleza deasemenea gratuit " ELUCIDATOR " is the title of a book containing Spiritual Messages from the Apostle Paul of Tarsus. These messages, dictated by the Apostle of the Gentiles to Diamantino C. Fernandes by way of psychography, were originally published in Brazil in 1968 as part of “The New Order of Jesus" and
“The Great Crusade of Elucidation".
Link pentru engleza :
http://messagesfromapostlepaul.zohosites.com/
inca-sunt-om
rank
Cum sa ne ocupe Rusia, cand suntem ocupati de stapanii americani ?
Romania mai are armata?
Da! Cativa angajati pe post de mercenari si asasini, care sunt trimisi de stapanii americani sa-si dea viata inutil prin Irak si Afganistan, protejand armata americana invadatoare.
In Romania nici nu este nevoie de razboi. Armata americana a ocupat Romania fara a trage macar un glont. Armata americana a copiat la indigou armata hitlerita din anii 1940.
In 1940, armata hitlerista a inarmat si dotat armata romana, care executa comenzile de la Berlin.
Astazi armata americana inarmeaza si doteaza armata romana, care executa comenzile de la Washinton.
In vara lui 1941, armata germana si armata romana care executa comenzile din Berlin au invadat teritoriul Rusiei.
In vara lui 2018, armata americana si armata romana asa mica si neinsemnta cum este, care executa comenzile de la Washington va invada teritoriul Rusiei.
Armata americana a uitat ca cine se pune cu rusii, sigur va pierde. Americanii o vor incasa mai rau decat nemtii, iar Romania ca si in toamna lui 1945, va trece de partea rusilor, cand rusii vor fi din nou prin Pascani. Va fi sub semnul intrebarii daca Rusia va mai accepta un armistitiu din partea Romaniei, dar va accepta ca sa nu risipeasca armamentul pe teritoriul si asa saracit al Romaniei.
Rusii au cei mai buni strategi militari din lume, stiu cum sa distruga si cele mai puternice armate ale planetei.
Politicienii romani nu au nici un rol in razboaiele invadatoare ale americanilor. Politicienii ca si armata romana vor executa cu rigurizate toate comenzile de la Washington.
Vina nu va fi a slugilor americane din Bucuresti, vina va fi a stapanilor, stapani americani. Cel care comanda are toata vina, nu cel care executa.
angel9913
rank
Eroare ! Din pacate aici gresesti.
Cei care executa poarta intotdeauna partea cea mai mare de vina.

Fara niste executantzi docili si lipsitzi de scrupule, orice "comandant" indiferent cat de important se considera el valoreaza exact cat o ceapa degerata...

Pro.st nu e ala care comanda (sau care cere), ci ala care executa (si plateste... :)
lucianp
rank
Romania sufera in relatia cu Rusia
si daca executa si daca nu executa. Rusia isi urmeaza propriile interese, si nu are nici-o consideratie pentru alte state decit in masura in care acele state pot riposte si cauza pagube umane si materiale. De aceea interesul Romaniei este sa isi intareasca capabilitatile de aparare si riposta in masura sa descurajeze orice incercare de agresiune. Restul sint povesti gen pasol na turbinca.
Bineinteles, nu ma astept ca trolii rusi sa fie de acord, dar asta nu trebuie sa fie problema Romaniei.
stef49
rank
Moderatorul acestui articol a şters comentariul lui Stan din 29.12.
ora 22:58 pe motiv că "adresează insulte". Apreciez că este o măsură, si nu este prima, care creează un dezechilibru nejustificat in disputa de idei dintre comentatorii pro-Rusia si cei pro-Occident, in sensul că favorizează comentariile pro-Rusia. Angel 9913, 29.12. ora 21:11, afirmă că tara noastră a gresit intrand in NATO, aceasta fiind cauza transformării ei in stat vecin unei zone de criză/conflict intre Rusia si NATO. In replică Stan arată că Romania ar fi fost deopotrivă pe linia frontului si dacă s-ar fi situat de partea Rusiei. Acelasi lucru s-ar fi intamplat si in cazul unei teoretice "neutralităti", doar că am fi rămas fără apărare in fata inamicilor istorici, argumentează in mod logic Stan. Cat priveste adresarea de insulte, fie la adresa altor comentatori, fie la adresa autorului articolului comentat, ele sunt evidente si in alte comentarii, spre ex. ale lui angel 9913 ("ce gărgăuni are si ăsta in cap") sau un cetătean european (un "neisprăvit care n-are nici 8 clase terminate". Această afirmatie a fost făcută după ce un alt comentator a precizat că Iulian Fota are pregătire de inginer. Pe de altă parte, este inadmisibil să dai drumul la astfel de afirmatii inainte de a verifica C.V.-ul persoanei in cauză, unde se poate constata că aceasta detine, printre altele, si un masterat in relatii internationale la SNSPA).
Stan
rank
Draga stef, iti multumsc ca-mi aprobi argumentele, intr-adevar
...e regretabil ca o argumentare valabila se pierde datorita unei (interpretabile) ridicari de ton.
De fapt trollovii sunt INTOTDEAUNA in avantaj, ei isi fac "profesia", evita depunctarile si sunt absurzi si nerusinati exact ca sa provoace pe forumistii care se simt profund scarbiti de trollovi si mai ridica tonul comentariilor.
Totusi, nu-i cazul sa ne facem sange rau, noi sa fim sanatosi fiindca trolii SUNT DE PLANS: sa-ti castigi doi banuti in felul asta inseamna sa fii un TOTAL RATAT IN VIATA!
lucianp
rank
De regretat este intradevar
Sensibilitatea selectiva a moderatorului ziare.com, pe care am constat-o pe pielea mea in doua instante. Cu void sau fara voie se creaza perceptia de favorizare a comentatorilor pro Rusia. Ar fi mult mai cinstit daca moderatorul ar verifica ma intii daca reclamatul nu s-a facut el insusi vinovat de comentarii injurioase.
In orice caz, este pacat ca ceilalti cititori au fost privati de a citi un comentariu de valoare ca cel al lui Stan, comentariu ce dovedeste perceptie si intelegere adinca a problemei in discutie. Din partea me: Felicitari pentru comentariu/idee si la multi ani domnule Stan.
online
rank
jocul de 100 de ani !
un 'termen Fibonacci' a iesit din scena, cu jocul lui, de 100 de ani, cu tot.

urmatorul 'termen Fibonacci' s-a manifesta, deja, deschizind un nou Joc, de 100 de ani.

ba chiar mai mult, s-a incheiat si un Joc de 100 de ani, incepind un nou joc de 1000 de ani !

Dezvoltarea de tip Fibonacci este Calea cea mai scurta catre starea de Echilibru pe care Universul o cauta, permanent! Aceasta Foarfeca face din Dezvoltarea de tip Fibonacci o Rinduiala Implacabila in Univers!

Prin urmare noul Joc de 100 de ani, dar si cel de 1000 de ani, sint imposibil de negociat! Ele sint sustinute de catre insusi Universul ! Altfel spus, Jocul DEJA a inceput! si Lumea Mare e parte a Jocului.

Potentialul de Dezvoltare de tip F a fost Disponibilizat, in mod egal in Lumea Mare, el mai trebuie doar folosit! Acest Potential Colosal trebuie asezat pe Noi Temelii, cele din Vechiul Joc sint Incapabile. Pentru ca aceste Noi Temelii sa fie Ridicate,

LUMEA MARE VA FI DARIMATA CONTROLAT !

pentru ca lumii in care traim i se darima temeliile, controlat, dar doar pentru a i se ridica Noi Temelii, Capabile sa sustina Vremurile !

zic controlat, pentru acest Nivel al Dezvoltarii, abia accesat de catre Civilizatie, este Nivelul Luminii ! adica e cu pace!

Este Nivelul in care se Altoieste pe Referinta Absoluta a Creatiei un ALT Intreg, ba chiar mai mult!, acest Altoi se opereaza pe "Corpuscul" din Unicul Foton care se manifesta in Creatie!

Privind spre Istoricul Civilizatiilor ajungem la concluzia ca altele, Marete!, ...niste COLOSI !, nu altceva, au disparut din peisaj!,
zic eu ca au disparut FIX pe acest Nivel al Dezvoltarii oricarei Civilizatii! ( toate civilizatiile au aceeasi structura de rezistenta! ).

Atunci cind acele Civilizatii au atins Nivelul de Dezvoltare pe care Civilizatia noastra tocmai ce l-a accesat, s-au confruntat cu acelasi tip de problema pe care Civilizatia noastra o are de Rezolvat: TRANSFORMAREA Potentialului de Dezvoltare, COLOSAL!, in Dezvoltare DE TIP FIBONACCI!

Ei, uite, n-au reusit sa rezolve problema, motiv pentru care s-a intimplat ceva logic, insusi Universul a Intervenit, incercind sa Stoarca acele Civilizatii, doar doar s-ar fi dovedit Capabile sa Implineasca Dezvoltare Maximala ! Le-a Stors, Civilizatiile au inceput sa se autoconsume, pina au disparut !

Practic ar trebui sa Constientizam Starea in care Civilizatia se afla. am impresia ca treaba asta e rezolvata. dupa care Dezvoltarea sa fie Jucata FIX cu masura pe care o arata!

Dezvoltare Maximala VS Viata Civilizatie !

Cu cit se ridica pe un Etaj superior, cu atit Civilizatia trebuie sa se manifeste asemenea unui Etaj al unei Piramide. Globalizarea e o necesitate!, nu un Moft! In Virful Piramidei se afla un singur Element!, prin urmare tinta Civilizatie, in mod Stiintific acceptata!, este Unificarea!
Ca daca ajunge pe acel Etaj, adica acesta, Incapabila de unificare, o pateste ca celelalte Civilizatii !
Sherr
rank
Balacareala
Fota asta a primit sarcina sa balacareasca politicienii si iata ce articol a
Iesit.
Seraph
rank
Se apropie
NostraDanielis nu exista reptilieni! Sunt posedati de rau sunt Nephilimi, s-au inaltat prin stiinta printre noi cu ajutorul ingeriilor cazuti duhuri rele razvratiti
Oricum singura solutie de scapare va fi alegerea unui OM ca fiind 'mesia' care sa conduca tot globul pamantesc! anticrist! oamenii de disperare il vor accepta, fiind 'asa zisa solutie salvatoare' dupa razboi, va fi foamete vor face acte de canibalism
Tot ce a construit omul va fi distrus! semnul fiarei va fii obligatoriu, altfel vor crapa de foame! Inteligenta artificiala, actori platiti slugiile lui "mesia"666 si adevarate halucinatii colective vor fii considerate minuni mari! Oamenii il vor alege pentru ca sunt orbiti spiritual "Stapanul acestei lumi de intuneric se apropie"
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor