Ce este seceta pedologica si cum va afecta ea painea noastra cea de toate zilele

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 07:47
20178 citiri
Ce este seceta pedologica si cum va afecta ea painea noastra cea de toate zilele
Foto: Pixabay

In Romania, tara lipsita de sisteme de irigatii functionale, de trei decenii, agricultura este total dependenta de vreme. Seceta pedologica - rezerva scazuta de apa in sol - distruge si anul acesta milioane de hectare de culturi, aducand multi agricultori romani in pragul disperarii si al falimentului.

Anul agricol 1 septembrie 2019 - 31 august 2020 a avut o toamna si o iarna sarace in precipitatii, cu cantitati intre 50-70% din normal, ne spune Elena Mateescu, director general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"Aprilie 2020 a fost cea mai secetoasa luna aprilie (13,2 l/mp), de cand se fac masuratori meteo, din anul 1961, doborand astfel recordul lui aprilie 2007 (14,2 l/mp). Desi in mai si iunie, precipitatiile au fost peste medie, iunie 2020 fiind a cincea cea mai ploiasa luna, din 1961 incoace, distributia la nivel teritorial nu a fost uniforma, asftel ca Dobrogea, sudul Moldovei si sudul Munteniei nu au primit cantitatile de precipitatii de care aveau nevoie. Si ploile din primele doua decade ale lunii iunie au fost tot sub medie, in aceste regiuni, iar asta a determinat persistenta secetei pedologice pe areale extinse din Dobrogea, centrul, estul si sudul Moldovei, estul si sudul Munteniei si sudul Olteniei", spune meteorologul Elena Mateescu.

Pentru a intelege seriozitatea situatei, directorul ANM ne ofera exemplul a trei orase, din regiunile cel mai afectate.

"In primele zece luni si jumatate ale anului agricol 2019-2020, in Galati au cazut 235 l/mp de precipitatii, in Braila, 247 l/mp, in Medgidia, 225 l/mp. Iar cantitatea normala de precipitatii, pentru aceste zone, ar fi fost de 600-700 l/mp. Practic, a plouat o treime din necesarul optim al intervalului. Insuficienta si neuniformitatea precipitatiilor, in timp si spatiu, combinate si cu maxime peste 32 de grade Celsius (pragul de stres termic pentru culturi, in aceasta perioada) au accentuat seceta pedologica pe arealele unde deficitul de apa in sol era deja vechi".

Cum e posibil sa ploua sa rupa pamantul si noi sa mai vorbim de seceta? se intreaba multi. Meteorologul Elena Mateescu ne lamureste:

"Cantitatile mari de precipitatii cazute in intervale scurte de timp, aceste averse si ploi torentiale despre care tot auziti in prognoze, nu asigura o inmagazinare suficienta a apei in sol - cand ploaia cade cu putere, mare parte din ea se scurge si pamantul nu are timp sa o absoarba".

Iar directorul ANM spune ca nici in urmatoarele saptamani nu se intrevad mari sperante de remediere a secetei.

"Estimarile arata temperaturi mai ridicate decat normal si deficit de precipitatii, in aceleasi zone care se confrunta deja cu seceta accentuata", spune Elena Mateescu.

L-am intrebat si pe Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si fost presedinte ProAgro, cum se vede anul agricol dinspre minister.

"Un an foarte greu. Seceta si pandemie. Pierderi mari, bani putini. Guvernul va despagubi agricultorii pentru pierderi, e vorba despre 1.200.000 de lei, dar asta nu inseamna ca rezolvam problema. Romania, neavand de 30 de ani un sistem de irigatii functional, sta la mila lui Dumnezeu. Iar schimbarile climatice nu asteapta dupa noi, nici dupa pandemie. Si de mancat trebuie sa mancam. In momentul asta, in Romania, sunt irigate 800.000 de hectare, din 3,5 milioane.", spune Emil Dumitru.

Secretarul de stat este insa optimist, pentru ca Ministerul Agriculturii este in discutii cu UE, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii.

"Suntem in discutii cu Uniunea Europeana pentru a avea o alocare bugetara distincta pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii. Suma pe care o negociem este de 2,5 miliarde de euro. Pana la sfarsitul acestui an sper sa obtinem asta, apoi sa ne apucam de treaba, ca sunt multe de facut", a spus Emil Dumitru.

Pana atunci insa, agricultorii au arende, furnizori, imprumuturi de platit, iar seceta i-a lovit atat de rau pe multi dintre ei, incat nu doar ca nu mai poate fi vorba de vreun profit, ci e posibil sa ramana si datori.

Conditiile de eligibilitate pentru accesarea de catre fermieri a schemei de ajutor de stat, stabilite in "Ordonanta de urgenta pentru instituirea schemei de ajutor de stat acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica" sunt:

- Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, beneficiarii trebuie sa detina proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor si sa fie inregistrati in evidentele APIA in anul 2020, cu cerere unica de plata pe suprafata.

- Suprafata pentru care se acorda ajutorul de stat, aferenta fiecarei culturi, nu poate depasi suprafata declarata in cererea unica de plata pe suprafata in Campania 2020.

- Dispozitiile nu se aplica beneficiarilor care au avut suprafete calamitate cu culturi confirmate prin procesul - verbal de constatare si evaluare a pagubelor, care au fost intoarse sau nu au mai fost insamantate dupa calamitare si nu se regasesc, in totalitate sau partial, in cererea unica de plata in Campania 2020.

Tandemul seceta pedologica-pandemie va pedala prin buzunarele romanilor, si asa gaurite.

Arion Ionel, presedintele Pro Agro, spune ca efectele vor fi in lant si se va mari deficitul balantei comerciale pe tot ce inseamna aprovizionare cu produse alimentare.

"Noi am avertizat inca din martie autoritatile ca, daca peste aceasta criza sanitara se va suprapune o criza climatica, vom esua intr-o criza economica. E valabil nu doar pentru Romania, ci pentru intreaga lume. Efectele vor fi in lant, iar deficitul balantei comerciale pe tot ce inseamna aprovizionare cu produse alimentare se va mari. Bazinele afectate de seceta includ toata hrana noastra -cultura mare (cereale), legumicultura, livezi. Cultura de grau a Romaniei este la jumatate fata de anul trecut. Rapita, de asemenea. Albinele au fost si ele afectate -mierea s-a injumatatit fata de 2019. Industria Horeca s-a inchis cu totul. Fermele de porci au fost afectate. Producem mai putina samanta, vom exporta mai putina samanta, va fi afectat si anul agricol urmator. Septelul de animale se va micsora. Criza -sanitara si climatica - ne impiedica sa exportam. Toate astea vor fi resimtite de consumator".

Arion Ionel mai spune ca e nevoie de un plan temeinic, pe termen mediu si lung.

"Despagubirile sunt ca perfuzile - nu poti tine la nesfarsit un pacient pe perfuzii. E nevoie de un plan serios, pus la punct de experti si discutat cu toti factorii implicati".

Presedintele ProAgro crede ca cele mai mari scumpiri se vor inregistra la semipreparate, paine si ulei - intre 10 si 20%, pana la 1 decembrie, si ca, pe fondul crizei, se va incerca si o crestere artificiala a preturilor, pe langa cea reala a costurilor de productie.

Vin ploile! Meteorologii anunță vreme capricioasă până la jumătatea lui decembrie
Vin ploile! Meteorologii anunță vreme capricioasă până la jumătatea lui decembrie
Variaţiile de temperatură de la o zi la alta vor caracteriza din punct de vedere termic următoarele două săptămâni (2 - 15 decembrie), timp în care probabilitatea de apariţie a...
Cod galben de vânt în 19 judeţe şi în Bucureşti, până la ora 20:00. Ce spun meteorologii
Cod galben de vânt în 19 judeţe şi în Bucureşti, până la ora 20:00. Ce spun meteorologii
19 judeţe şi Municipiul Bucureşti se vor afla, duminică, 1 decembrie sub o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, respectiv viscol în vestul Carpaţilor Meridionali şi...
#Vreme, #meteo, #anm, #elena mateescu, #Emil Dumitru, #Arion Ionel, #ProAgro, #Ministerul Agriculturii, #seceta, #ploi , #ploi
Comentarii
  1. Impact fatal pentru doi bărbați din Cluj. Au intrat cu mașina într-un TIR și nu au mai putut fi salvați VIDEO
  2. Ce grațiere controversată pregătește Donald Trump după ce președintele SUA a făcut la fel pentru fiul său, Hunter Biden
  3. Cea mai periculoasă rachetă din arsenalul Chinei pentru armata americană. Dotările „ucigașului de portavioane”
  4. Una dintre țările cele mai atractive pentru străini schimbă condițiile de imigrare. Deja sunt 260.000 de cereri de azil nerezolvate
  5. Maia Sandu va dona premiul pentru apărarea democrației pe care-l primise. Unde va ajunge uriașa sumă de bani
  6. Germania asigură Ucraina că Rusia "nu poate dicta pacea" în eventualele negocieri pentru oprirea războiului
  7. Carambol cu 5 mașini la ieșirea din Arad. Trei persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme
  8. Scandal la nivel înalt. Curtea Penală Internaţională, acuzații fără precedent la adresa SUA. "CPI e tratată ca o organizaţie teroristă"
  9. UE ar trebui să adopte o strategie „Europa pe primul loc” ca răspuns la războiul comercial al lui Trump, spune un vicepreședinte CE
  10. Atenție, șoferi! Circulația pe o arteră importantă din sudul țării va fi întreruptă la noapte. Ce variante ocolitoare indică Centrul Infotrafic