30.000 de copii se pierd pe drumul spre scoala. Cine ii vede si cine se asigura ca scoala are un loc si pentru ei?

Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 15:26
3394 citiri
30.000 de copii se pierd pe drumul spre scoala. Cine ii vede si cine se asigura ca scoala are un loc si pentru ei?
Foto: Salvati Copiii Romania

In fiecare an, aproximativ 30.000 de copii din invatamantul primar si gimnazial abandoneaza scoala, ceea ce inseamna ca societatea pierde pe drum cele mai importante resurse ale ei.

Desi in discursul politic educatia este mereu anuntata ca prioritate nationala, scoala romaneasca ramane, de aproape trei decenii, unul dintre domeniile cel mai putin asumate, cu un buget insuficient si, mai grav, netransparent, pentru ca finantarea ocoleste tocmai cei mai importanti actori ai sistemului, profesorul si elevul.

Accesul limitat la programe de suport educational agraveaza fenomenul copiilor ramasi in afara scolii, in contextul in care Romania ramane printre tarile fruntase la acest capitol, cu un procent de 12,1, ingrijorator la nivel european.

Referindu-ne doar la abandonul scolar, in perioada 2010-2017, intre 25.000 si 35.000 de copii au abandonat, anual, invatamantul primar si gimnazial, conform statisticilor INS. In anul scolar 2016-2017, 26.850 de copii au parasit scoala primara si gimnaziala.

Copii care se pierd pe drumul spre scoala

Programe pentru recuperarea copiilor pierduti de sistem: Festivalul Brazilor de Craciun strange fonduri pentru educatie

In cei 18 ani dedicati exlusiv cauzei copiilor pentru care educatia ramane un drept numai pe hartie, Salvati Copiii Romania a readus in scoala 34.485 de copii din 36 de judete, dintre care in programe de tip Gradinita estivala - 7.556 de copii, in programe de tip Scoala dupa Scoala - 23.083 de copii, iar in programul A Doua Sansa - 3.846 de copii, reusind sa stranga cu ajutorul companiilor suma de 4.547.800 de euro. Sunt copii recuperati si care, odata ce primesc sprijin, lupta cu adevarat pentru sansa lor, asa cum o arata si rezultatele.

"Din cauza politicilor publice incoerente si a reformelor de buzunar, cu valabilitate scurta, scoala romaneasca, adica societatea, ii pierde pe drum pe cei mai vulnerabili membri ai sai, copiii. Aceasta e consecinta dramatica a unor finantari care pierd din vedere tocmai beneficiarul - elevul - si care, in loc sa garanteze accesul egal la educatie, mai degraba il conditioneaza de posibilitatile financiare ale parintilor. Or tocmai asta suplineste Salvati Copiii Romania, prin programele de educatie: asistentii nostri identifica in comunitati copil cu copil si ii readuc in scoala activ, acordandu-le sprijin, pe cei uitati de sistem. Asta inseamna Festivalul Brazilor de Craciun, ajuns astazi la majorat", a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In acelasi timp, Romania a alocat unele dintre cele mai mici procente din PIB, in comparatie cu statele membre UE. Desi Legea 1/2011 privind educatia nationala stabileste ca din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale sa fie alocat minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv (art. 8), tara noastra a alocat in 2017 si 2018 sub 3% din PIB (2,86%, respectiv 2,98%) . Cheltuielile in anul 2015 au reprezentat 3,1%, din PIB, iar in 2016 de 3,7%, in timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene s-a situat la valoarea de 5% (2016).

Cat costa educatia gratuita

Finantarea deficitara a invatamantului, multiplele reforme incepute si abandonate pe traseu au facut ca, in doar opt ani, costurile ascunse ale educatiei sa se dubleze: in medie, de la 1.490 lei per copil la 3.093 lei, potrivit ultimei cercetari realizate de Salvati Copiii Romania. Decontul il platesc parintii, iar copiii ai caror parinti nu au resursele financiare necesare sunt vulnerabilizati si discriminati din start.

In 2010, studiul realizat de Organizatia Salvati Copiii arata, in premiera, ca educatia este, in Romania, gratuita doar in teorie. In practica, parintii erau nevoiti sa achite costuri care nu apareau in nicio Lege si reforma a educatiei si pentru care, in proportie covarsitoare, nu primeau nicio chitanta. In medie, suma pe care elevul o aducea de acasa, pentru a beneficia de educatie, era, atunci, de 1.490 de lei. La opt ani distanta suma pe care parintii trebuie sa o aloce suplimentar este dubla: 3.093 de lei costa anual, in medie, educatia "gratuita" a copilului, arata datele de teren procesate de Salvati Copiii, intr-un nou raport sociologic, iar valorile sunt mai mari in mediul urban fata de rural (3.351 lei fata de 2.757 lei).

Relevante sunt datele PISA: doar 11,3% dintre adolescentii romani provenind din cel mai dezavantajat sfert al populatiei reusesc sa aiba rezultate intre primii 25%, in vreme ce media Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) este de 29,2%. Totodata, daca ne uitam la procentul elevilor care au inregistrat cel putin un episod de repetentie, observam ca procentul este de trei ori mai mare la copiii provenind din cel mai dezavantajat sfert (10,9%), fata de cei provenind din cel mai avantajat sfert (3,4%).

Editia a XVIII-a a Festivalului Brazilor de Craciun va avea loc in data de 6 decembrie la Stejarii Country Club si isi propune sa stranga fonduri pentru educatia scolara a 4.000 de copii, beneficiari ai programelor Scoala dupa Scoala.

La editiile anterioare ale Festivalului Brazilor de Craciun au participat designeri romani precum: Irina Neacsu, Stephan Pelger, Doina Levintza, Catalin Botezatu, Carmen Ormenisan, Venera Arapu, Ingrid Vlasov, Maria Lucia Hohan, Irina Pogonaru, Malvina Cservenschi, Iris Serban, PNK Casual, Ioana Ciolacu si multi altii, dar si persoane publice, dintre care mentionam doar cateva nume: Andreea Raicu, Andi Moisescu, Ion Tiriac, Ilie Nastase, Nadia Comaneci, Amalia Nastase, Andreea Esca, Anca Lungu, Simona Halep, Camelia Sucu, Amalia Enache.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#educatie scoala abandon Salvati Copiii , #politie