6 ani de la intrarea Romaniei in NATO

Luni, 29 Martie 2010, ora 08:33
7902 citiri
6 ani de la intrarea Romaniei in NATO

In urma cu sase ani, la 29 martie 2004, Romania devenea membru cu drepturi depline al Aliantei Nord Atlantice (NATO), acesta fiind cel mai mare succes al politicii externe romanesti din 1989 incoace.

Integrarea in structura nord-atlantica a fost un proces indelungat, a carui constanta a constituit-o larga sustinere a poporului roman, pentru care calitatea de membru NATO echivaleaza cu garantia securitatii si stabilitatii pe plan extern.

Romania si-a depus oficial candidatura la NATO in 1993 si un an mai tarziu, a fost primul stat care a raspuns invitatiei lansate de Alianta de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperarii euro-atlantice in materie de securitate, cu rol major in procesul de includere a noi membri in NATO.

In aprilie 1999, NATO a lansat Planul de actiune in vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP). Romania si-a elaborat propriul Plan national anual de pregatire pentru aderare (PNA), care stabilea obiective, masuri si termene de realizare in vederea aderarii la Alianta.

La Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002, pe baza evaluarii progreselor inregistrate de statele candidate, sefii de state si de guverne ai tarilor membre ale NATO au decis invitarea Romaniei, alaturi de alte sase state - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, sa inceapa convorbirile de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

Protocoalele de aderare la NATO pentru Romania si celelalte sase state invitate sa adere au fost semnate in cadrul unei ceremonii desfasurate la Bruxelles la 26 martie 2003.

La 29 martie 2004, Romania a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice.

Pe baza unei propuneri legislative, incepand cu anul 2005, "Ziua NATO in Romania" se sarbatoreste in prima duminica a lunii aprilie.

De cand a devenit membru al Aliantei, Romania are un rol activ, promovand valorile si obiectivele NATO, dar si participand activ la toate operatiunile si misiunile acestei structuri, , inclusiv la cele din afara spatiului euro-atlantic.

Romania participa activ la Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF), Misiunea NATO de Pregatire - Irak (NTM-I), Operatiunea KFOR

si Operatiunea Active Endeavour (OAE).

Romania contribuie la procesul de transformare a NATO, menit sa ofere Aliantei Nord-Atlantice capacitati flexibile, capabile sa se desfasoare rapid si sa raspunda noilor tipuri de amenintari (terorism, proliferarea armelor de distrugere in masa).

Summit-ul NATO la Bucuresti

Trebuie mentionat si ca, in perioada 2-4 aprilie 2008, Romania a gazduit Summit-ul NATO de la Bucuresti.

La Summit, cel mai mare eveniment de politica externa organizat de tara noastra, au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, inalti reprezentanti ai organizatiilor internationale si ai statelor contributoare la operatiunile NATO in Afganistan, la nivel de presedinte (23 de state), prim-ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apararii (Kazahstan) si director politic (Irlanda).

In acelasi timp, Romania este implicata in procesul de reformare a Aliantei. 2010 este anul lansarii Noului Concept Strategic al NATO, concept a carui elaborare a inceput in luna septembrie 2009, cu prima etapa, cea de reflectie. Termenul fixat pentru finalizarea documentului este viitorul Summit al NATO, care se va desfasura in noiembrie 2010, in Portugalia.

Reprezentantii statelor membre din cadrul Consiliului Nord - Atlantic sunt implicati permanent in intregul proces.

In cadrul procesului de elaborare a NCS, Romania pledeaza pentru reafirmarea, de o maniera neechivoca, a apararii colective si a articolului 5 drept responsabilitati principale ale NATO, pentru actualizarea si consolidarea sarcinilor fundamentale ale Aliantei din actualul Concept Strategic adoptat in 1999 (securitatea, descurajarea, consultarea, managementul crizelor si parteneriatele), la care sa se adauge raspunsul la noile tipuri de provocari, cu accent pe insecuritatea energetica si pe proliferarea tehnologiilor pentru rachete.

Romania ar dori, totodata, ca in forma finala a Noului Concept Strategic sa se regaseasca si alte elemente importante, cum sunt consolidarea interesului NATO si dezvoltarea cooperarii cu partenerii din imediata vecinatate a Aliantei si a Romaniei, din Balcanii de Vest si zona extinsa a Marii Negre, inclusiv Caucazul de Sud si Asia Centrala, precum si consolidarea retelei de parteneriate a NATO si mentinerea politicii de extindere a Aliantei ("open door policy"), care a avut o contributie importanta la consolidarea stabilitatii si securitatii in Europa.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aderare Romania NATO, #Ziua NATO in Romania , #politie