Alerta copil disparut - Cum, cat si unde il cauta Politia

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:26
4718 citiri
Alerta copil disparut - Cum, cat si unde il cauta Politia
Foto: Arhiva

Aproape in fiecare luna, in Romania cate un copil este dat disparut. De fiecare data, autoritatile incearca sa il gaseasca. De ce insa numai in anumite cazuri se formeaza celule de criza si se intervine de la centru, chiar la nivel de ministru, iar de altele se ocupa doar structurile locale de politie?

Ziare.com a incercat sa afle care sunt criteriile de care tin cont politistii in momentul in care formeaza un punct de comanda, in conditiile in care pentru o adolescenta disparuta din Capitala, in luna februarie, s-a implicat si ministrul de Interne, iar cazul acesteia a atras atentia tuturor televiziunilor de stiri, iar apoi pentru un baiat din Buzau nu s-a dat alarma nationala si nu a aparut deloc in presa.

Va reamintim cazul Iuliei Ionescu. Eleva de 16 ani din Bucuresti a disparut, in drum spre scoala, pe data de 12 februarie, lasand un bilet in care marturisea ca a plecat la manastire. Nu exista niciun indiciu referitor la vreo infractiune careia sa ii fi cazut victima Iulia.

Insa atunci contextul era foarte important. Era primul copil raportat disparut de la producerea accidentului aviatic din Muntii Apuseni, din 20 ianuarie, situatie in care autoritatile au fost acuzate ca au intervenit prea greu pentru salvarea victimelor.

Tragedie aviatica in Apuseni Un fost ministru de Interne cere demisia lui Stroe: Vietile puteau fi salvate

Cu numai cateva zile inainte de acest accident, pe 8 ianuarie, o alta fata de numai 14 ani a fost data disparuta, la Piatra Neamt, insa numele ei a aparut doar pe site-ul Politiei si nu a fost data alarma generala inclusiv cu ajutorul televiziunilor pentru a fi gasita cat mai rapid. De ce?

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Bogdan Ghebaur, ne-a precizat ca, in cazul Iuliei Ionescu, directorul general al institutiei a dispus infiintarea unui punct de comanda, iar ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care asigura interimatul dupa demisia lui Radu Stroe in urma tragediei aviatice, le-a ordonat tuturor structurilor din MAI sa ajute politistii sa o gaseasca pe fata.

Ghebaur a mentionat ca celula de criza a reunit mai multi ofiteri din Politie si MAI, printre care seful Serviciului de Investigatii Criminale din IGPR, seful Politiei Sectorului 5, dar si o echipa de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

Celulele de criza, in situatii mai deosebite

Din cele spuse de reprezentantul Politiei Capitalei, astfel de puncte de comanda se constituie "in cazuri mai deosebite", doua dintre criterii fiind complexitatea situatiei si indiciile ca minorul ar fi parasit localitatea.

Eleva disparuta din Bucuresti: celula de criza si scotocire prin manastiri

"Punctul de comanda s-a infiintat intrucat erau indicii ca fata ar fi plecat din localitate si era nevoie de suplimentarea resurselor, a fost nevoie sa se alature si alti specialisti din cadrul IGPR, ofiteri de securitate", a explicat acesta, sustinand ca indiciul era un bilet lasat mamei in care anunta ca merge la manastire.

In acest caz, politistii au presupus ca locul in care ar fi vrut sa ajunga fata ar fi fost in afara Capitalei, ceea ce s-a si adeverit, adolescenta ajungand la o manastire din Suceava.

Seful Politiei, despre dosarul Iulia Ionescu: Iata filmul in cazul elevei fugita de acasa la manastire

Reprezentantul Politiei ne-a explicat ca astfel de celule de criza au mai fost formate si in alte cazuri, insa mobilizarea generala la nivel de tara si MAI nu a fost ordonata de fiecare data.

Punct de comanda fara MAI pentru un copil din Buzau

La scurt timp dupa acest caz, un alt minor de 13 ani a disparut din Buzau, pe 15 februarie, tatal sau anuntand Politia pe 18 februarie.

"Imediat au fost declansate toate activitatile ce se impun in astfel de situatii, politistii s-au deplasat la locuinta minorului, au discutat cu familia, au efectuat cercetari, au ridicat mai multe probe", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Buzau, Florina Crucianu, care a adaugat ca nu a fost infiintata o celula de criza in acest caz.

"Din primele verificari, a rezultat ca minorul a mai plecat de la domiciliu, dar parintii nu au mai anuntat Politia, pentru ca a revenit de fiecare data. Tatal sau ne-a spus ca, inainte de a face sesizare la Politie, ar fi vorbit cu o persoana care i-ar fi spus ca l-ar fi vazut pe fiul sau pe raza municipiului Buzau", a explicat Crucianu.

A doua zi, Politia Buzau a anuntat ca minorul a fost gasit, adaugand ca un punct de comanda a fost format imediat dupa ce tatal minorului a semnalat disparitia, fara interventia de la centru a MAI de aceasta data.

"Punctul de comanda a fost format imediat dupa stabilirea tipului de disparitie (in acest caz, plecare voluntara), ca in toate cazurile in care este vorba despre minori cu varsta sub 14 ani.

In aceasta situatie, seful Inspectoratului de Politie Judetean Buzau a dispus constituirea punctului de comanda, care a fost format din ofiteri cu functii de conducere si executie (...), precum si specialisti, respectiv un ofiter psiholog si un ofiter analist", se arata in documentul remis Ziare.com.

Asadar, procedurile dupa care se ghideaza Politia in cazul disparitiei unui copil sunt complicate si difera de la un caz la altul.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei ne-a spus ca un alt criteriu de care se tine cont pentru formarea unui grup de comanda este "necesitatea de a gasi cat mai repede minorul". De ce oare acest criteriu nu ar fi valabil de fiecare data in cazul unui copil disparut? De ce doar pentru Iulia Ionescu s-a implicat direct ministrul de Interne? Intrebarile raman fara raspuns.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#celula criza copil disparut, #punct comanda copil disparut, #copii disparuti cautari , #politie