Aproape 300 de masini furate din strainatate, depistate la frontiera in 2010

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 18:46
1284 citiri
Aproape 300 de masini furate din strainatate, depistate la frontiera in 2010

Peste 280 de autovehicule furate din strainatate, majoritatea din vestul Europei, au fost depistate, in anul 2010, de politistii de frontiera, cu peste 55% mai multe decat in 2009, cand au fost gasite 183 de masini.

Traficul cu autoturisme de lux furate din strainatate a fost, si in 2010, "in atentia" lumii interlope transnationale, fiind o activitate ilicita ce aduce beneficii financiare substantiale membrilor retelelor deja specializate in domeniu si extrem de bine organizate la nivelul mai multor state, din Vestul catre Estul Europei.

De la inceputul anului pana in prezent, politistii de frontiera au descoperit 219 autoturisme, precum si 30 automarfare, 16 microbuze, 15 motociclete si 7 remorci auto declarate furate in strainatate, se arata intr-un bilant al Politiei de Frontiera, remis NewsIn.

In perioada similara a anului 2009, au fost depistate 183 autovehicule furate in strainatate, constatandu-se o crestere cu aproximativ 56% a numarului de autovehicule descoperite.

Pentru identificarea si confiscarea autoturismelor reclamate ca fiind furate in strainatate, sub supravegherea directa a parchetelor, politistii de frontiera au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizand un schimb operativ de date si informatii, prin intermediul Centrelor si Punctelor de Contact (Oradea, Galati etc).

Pe linia combaterii traficului cu auto furate, politistii de frontiera au intocmit 214 dosare penale, persoanele implicate fiind cetateni romani, moldoveni, ucraineni, austrieci, italieni si turci.

In ceea ce priveste organizarea retelelor de traficanti, din analizele efectuate de politistii de frontiera, s-a stabilit ca, in general, retelele sunt organizate pe doua tipuri mari, respectiv cele specializate in furtul autoturismelor de lux si cele specializate in furtul autoturismelor de categorie mijlocie.

La randul lor, aceste doua tipuri sunt subdivizate in mai multe grupuri de actiune, a caror "ierarhie" este urmatoarea: grupa de recunoastere - identifica masinile corespunzatoare "cererii", grupa tehnica - confectioneaza documentele false, grupa de transport - trece masinile peste granite, grupa de valorificare - vinde masinile de lux si grupa de supraveghere - are ca sarcina supravegherea si derularea tuturor fazelor incluse in actul ilegal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#masini furate 2010, #furt masini 2010, #masini furate strainatate 2010 , #politie