Asa arata noua uniforma pe care o vor purta politistii din 2021. Autoritatile spun ca modelul s-ar putea schimba

Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 20:09
34445 citiri
Asa arata noua uniforma pe care o vor purta politistii din 2021. Autoritatile spun ca modelul s-ar putea schimba
Foto: Captura sindicateuropol.ro

De cand a anuntat ministrul Internelor, Marcel Vela, ca va schimba total imaginea politistilor, pe internet au inceput sa circule mai multe fotografii cu uniformele despre care se presupune ca ar intra in dotarea acestei structuri a MAI.

Insa, pana acum, reprezentantii institutiei nu au confirmat niciun model. Stim doar ca nu va mai avea elemente comune cu uniforma Politiei Locale.

Europol: Noile uniforme ar urma sa intre in dotarea politiei anul viitor

Sindicatul Europol a publicat fotografii cu un model despre care spune ca ar fi uniformele pe care ar urma sa le imbrace politistii.

"Este forma finala la care se lucreaza acum si ar urma sa intre in vigoare in anul 2021. Insa aspectul se poate modifica. Pentru noi, ca politisti, este important mai mult aspectul tehnic si tactic al uniformei. Este extrem de greu pentru un politist de la Rutiera sa stea incaltat in pantofi de piele pe asflatul incins la 40 de grade sau sa alerge dupa infractori in pantaloni la dunga si in camasa. Uniforma noastra nu a mai fost schimbata din 2002, de cand Politia s-a demilitarizat. Iar de 50 de ani nu a mai fost schimbat materialul din care este confectionata", a declarat, pentru Ziare.com, Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

"In ceea ce priveste proiectul demarat de catre MAI privind inlocuirea tinutei de serviciu a politistilor, s-a tinut cont de mai multe aspecte ale muncii operative pentru elaborarea noului concept de uniforma, astfel:

-asigurarea unei ergonomii in timpul purtarii si a unui design modern;

-croiala, modelul si cusaturile sunt de concept tactic militar;

-asigurarea vizibilitatii in parametri maximi, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte;

-eliminarea asemanarilor cu uniforma politiei locale;

-realizarea in sistem modular astfel incat toate elementele sa se imbine intre ele, materialele fiind extrem de usoare, asigurand protectie maxima fata de conditiile meteorologice;

-inlocuirea elementului de coifura (cascheta) cu sapca si caciula;

-pentru tinuta de iarna au fort introduse materiale din import, de ultima generatie pentru conditii meteo extreme" se arata pe site-ul Europol.

"Aspectul de noutate al acestui tip de uniforma este reprezentat de componenta articolelor, astfel:

-tricou cu maneca scurta;

-tricou cu maneca lunga;

-geaca pentru 3 anotimpuri, prevazuta cu membrana GORE-TEX;

-bluzon SOFTSHELL (windstoper) ce va asigura o protectie contra vantului;

-pull-over model POLAR;

-pantalon tactic;

-pantof tactic cu membrana GORE-TEX;

-gheata tactica prevazuta cu membrana GORE-TEX- gheata scurta tactica cu membrana GORE-TEX;

-costum termic pentru iarna;

-centura tactica.", mai precizeaza sindicatul.

"La acest moment nu ne ramane decat sa vedem cand va fi distribuita aceasta noua uniforma si colegilor din teritoriu, care au mari neplaceri din cauza materialelor de proasta calitate din care este confectionata actuala uniforma de serviciu, care nu asigura un confort termic in aceasta perioada cu temperaturi ridicate", transmite Europol.

Surse din politie: Inca nu s-a stabilit care model va fi aprobat

"Nu sunt aprobate aceste modele. Trebuie modificat o HG care reglementeaza modelul de uniforma si pana atunci pot fi modificari substantiale. Ce a aparut in mediul online, pana acum, sunt niste modele si atat.Sunt analizate diverse materiale, tipuri de uniforma, dar nu exista inca o varianta aprobata. Materiale sunt foarte bune pt modelul nou, se merge pe croieli confortabile", au explicat surse din politie pentru Ziare.com.

In plus, aceleasi surse mai transmit ca uniformele care vor intra in dotarea politiei vor fi prezentate oficial, "nu o poza pe un scaun".

Salopeta era deja in dotare

In urma cu o saptamana, in spatiul online se vehicula faptul ca o salopeta inscriptionata cu Politia Criminalistica ar fi noua uniforma. Insa IGPR a iesit public si a precizat ca se afla in dotarea criminalistilor de la Constanta de doi ani.

Masini ca in Germania

In luna iulie, in dotarea Politiei au intrat si noile autospeciale. Masinile au fost inscriptionate dupa modelul celor din Germania si ministrul spunea atunci ca achizitia autospecialelor va contribui la imbunatatirea capacitatii de raspuns si de actiune a structurilor MAI, dar si la cresterea gradului de protectie a personalului, fiind special compartimentate pentru a separa locurile din fata de spatiul din spate.

Autovehicule achizitionate sunt: 3.360 modele Logan, 3.382 model Duster si 2 Dokker.

Autospecialele vor avea dotari specifice muncii operative - sisteme acustice si vizuale de avertizare, dar si alte dispozitive care asigura conditii optime pentru indeplinirea misiunilor.

Pistoale Beretta, pentru Rutiera si Ordine Publica

Miercuri, 29 iulie, ministrul Marcel Vela a inmanat politistilor de la rutiera si ordine publica din Bucuresti, primele 100 de pistoale Beretta dintr-un lot de 25.000 de astfel de arme. Pana la finalul lunii august, pistoalele vor fi distribuite angajatilor din teritoriu, dupa o reinstruire pe linia folosirii armamentului.

De altfel, in timpul ceremoniei de inmanare a armamentului, a fost si un moment comic, unul dintre politisti, scapand pe jos, noul pistol din dotare.

Ministerul de Interne a anuntat ca alte echipamente si mijloace tehnice pentru protectia politistilor, precum casti de protectie cu vizor, dispozitive de blocare a trecerii auto, veste antiglont, maieuri de protectie, 6.000 de body-camera vor intra in dotarea politistilor.

VIDEO/FOTO Cum vrea Ministerul de Interne sa schimbe imaginea Politiei. A dat 100 de milioane de euro pe masini Duster si Logan si le-a inscriptionat dupa modelul celor din Germania

Politia spune ca salopetele, despre care toata lumea crede ca seamana cu cele ale angajatilor de la salubritate, sunt de doi ani in dotare

Politistii de la rutiera si ordine publica si-au primit noile pistoale. Marcel Vela: Nu este normal sa te lupti cu interlopii cu pistoale Carpati din anii '70

VIDEO. Moment comic la ceremonia de inmanare a pistoalelor Beretta. Un politist a scapat pe jos arma de patru sute de euro primita de la ministrul Marcel Vela

Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#noua uniforma a politiei, #Europol, #salopeta, #dotari politie, #marcel vela , #politie