Bilantul Politiei pe o saptamana: zeci de persoane sub control judiciar sau arest la domiciliu

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 15:05
1776 citiri
Bilantul Politiei pe o saptamana: zeci de persoane sub control judiciar sau arest la domiciliu
Foto: Arhiva

Peste 180 de persoane au fost puse sub control judiciar si alte zece au fost arestate la domiciliu, in ultima saptamana, acestea fiind sub supravegherea politistilor.

In perioada 4-11 aprilie, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 191 de persoane. Astfel, politistii au luat sub supraveghere zece persoane arestate la domiciliu, 178 aflate sub control judiciar si alte trei in cazul carora instantele au dispus control judiciar pe cautiune, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane remis duminica.

Supravegherea persoanelor arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar se face de catre cei aproximativ 500 de politisti de la structurile de supraveghere judiciara. Acestia verifica periodic modul in care persoanele aflate sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta.

In ultima saptamana, in noua cazuri au fost luate decizii de inlocuire a masurilor preventive de supraveghere dispuse initial cu alte masuri. Astfel, masura controlului judiciar a fost inlocuita in patru cazuri cu cea a arestarii preventive, in alte trei cazuri a fost inlocuita cu masura condamnarii cu executare, intr-un caz cu cea a condamnarii cu suspendare si in alt caz, cu masura preventiva a arestului la domiciliu, a precizat sursa citata.

Cum ajungi de la control judiciar dupa gratii

In 4 aprilie, politistii au prezentat magistratilor Judecatoriei Botosani un barbat de 24 de ani, aflat in supraveghere sub control judiciar, care a parasit Romania fara aprobarea procurorului. Magistratii au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cazul unui alt barbat, in varsta de 36 de ani, din Targu Mures, cercetat pentru furt calificat, a fost inlocuit controlul judicar cu arestul preventiv, dupa ce a incalcat obligatiile stabilite cand a fost luata masura de supraveghere.

Tot in 4 aprilie, magistratii Tribunalului Dambovita au dispus masura arestului la domiciliu pentru un barbat de 35 de ani, care in timp ce era sub control judiciar a savarsit o alta fapta penala, respectiv violarea vietii private.

Ce este arestul la domiciliu

Conform noului Cod de procedura penala, care a intrat in vigoare la 1 februarie, masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva.

Arestul la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia de a se prezenta in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa.

Ce este controlul judiciar

Persoana aflata sub control judiciar trebuie sa respecte mai multe obligatii, printre care cea de a se prezenta la politie conform programului de supraveghre, la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata, dar si de a informa daca isi schimba locuinta.

In perioada controlului judiciar pot fi dispuse si alte obligatii inculpatului, cum ar fi: sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta; sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta; sa nu participe la manifestari sportive sau culturale ori la alte adunari publice; sa nu conduca vehicule anume stabilite de organul judiciar; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme; sa nu emita cecuri.

In cazul incalcarii acestor obligatii, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu arestul la domiciliu sau arestarea preventiva.

Supravegherea respectarii de catre inculpat a obligatiilor care ii revin pe durata controlului judiciar se realizeaza de catre institutia, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus masura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#control judiciar noul Cod Penal, #arest domiciliu Noul Cod Penal , #politie
Comentarii
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Sa traiasca politzistii, sa supravegheze tot,