CAB: Lasarea in libertate a membrilor clanului Nuredin, pericol pentru ordinea publica

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 14:32
1675 citiri
CAB: Lasarea in libertate a membrilor clanului Nuredin, pericol pentru ordinea publica
Foto:avocatromania.ro

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata, in motivarea deciziei prin care Nuredin Beinur si alte sase persoane, printre care un ofiter de politie judiciara, au fost arestate, ca lasarea acestora in libertate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica.

"(...) in raport de natura si gravitatea infractiunilor pentru care sunt cercetati inculpatii, de imprejurarile in care se retine ca acestea ar fi fost comise, Curtea retine ca lasarea in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, prin crearea unui sentiment de temere si insecuritate in randul societatii civile", se arata in motivarea deciziei din 13 octombrie, prin care au fost arestati pentru 29 de zile Nuredin Beinur si alti sase apropiati, printre care si ofiterul de politie judiciara Cristinel Nitoi.

Totodata, instanta a retinut, in motivare, ca "modul si mijloacele in care se retine ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natura a crea convingerea instantei ca se impune luarea fata de acestia a masurii arestarii preventive".

Pe de alta parte, instanta a considerat ca, desi este adevarat ca libertatea individuala trebuie protejata, "acest lucru nu trebuie sa stanjeneasca eforturile autoritatilor in administrarea probelor si in desfasurarea procesului penal".

Nuredin Beinur si celelalte sase persoane, printre care si un ofiter de politie judiciara, care au fost retinute de procurori, au fost arestate, miercuri noaptea, pentru 29 de zile, prin decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit unui comunicat remis miercuri de Parchetul General, in urma probatoriului administrat de catre procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, sprijiniti tehnic si informativ de catre Serviciul Roman de Informatii, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru o perioada de 24 de ore, fata de sapte persoane.

Astfel, Nuredin Beinur este cercetat pentru santaj, instigare la santaj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice si complicitate la evaziune fiscala, in timp ce fratele sau, Nuredin Erchin, este acuzat de santaj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, evaziune fiscala si delapidare.

Totodata, au fost retinuti si alti cinci membri ai clanului Nuredin, printre care si Cristinel Nitoi, ofiter de politie judiciara, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si favorizarea infractorului. Vor fi dusi in fata magistratilor CAB Nelu Mihai Balaban, pentru santaj, complicitate la santaj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, Mannix Padure, pentru complicitate la santaj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, Constantin Ovidiu Pop, pentru santaj, precum si Valentin Popa, pentru marturie mincinoasa, favorizarea infractorului, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in declaratii.

Din probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale a reiesit ca, incepand cu anul 1999, Nuredin Erchin si Nuredin Beinur, impreuna cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protectie de la diversi oameni de afaceri in schimbul promisiunii ca-si vor putea derula in liniste afacerile pe litoral. Taxele de protectie se ridicau la cateva mii de euro anual. In ipoteza in care partile vatamate depuneau plangeri penale la politie, inculpatii, cu sprijinul unui politist de politie judiciara, reuseau sa stopeze cercetarile in cauzele respective si sa musamalizeze aflarea adevarului, prin obtinerea unor solutii de netrimitere in judecata.

Astfel, sustin anchetatorii, politistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, contribuind prin actiunile lui la exercitarea de presiuni asupra partilor vatamate.

De asemenea, pentru a-si pune in aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la amenintari cu moartea la adresa persoanelor vatamate si a membrilor familiilor acestora, atat in mod direct, cat si prin mesaje telefonice, precum si la distrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida.

Procurorii spun ca una dintre partile vatamate le-a cesionat fratilor Nuredin, cu titlu gratuit, folosinta unui teren (pe care erau amplasate unitati comerciale al caror actionar majoritar era partea vatamata), cesiune ce reprezenta, de fapt, taxa de protectie (apreciata la valoarea de 15.000 euro pe an). "In momentul in care partea vatamata a incercat sa-si castige drepturile in instanta sau prin intermediul organelor de politie, inculpatii, personal sau prin locotenentii lor, au recurs la masuri extreme constand in intrari in forta pe terenul partii vatamate, urmate de lucrari sicanatorii de escavare sau de distrugere a plaselor de protectie si demolare a schelelor folosite la renovarea unor imobile", se arata in comunicatul de miercuri al Parchetului General.

Totodata, cercetarile facute au mai relevat si faptul ca printre activitatile infractionale ale membrilor clanului Nuredin se numara si actiuni de recuperare a unor datorii existente intre persoane fizice, prin recurgerea inculpatilor la metode de constrangere psihica a partilor vatamate (amenintari cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuala, incendierea unor bunuri), exercitate de catre "locotenenti" ai celor doi frati.

Mai mult, Nuredin Beinur, in calitate de actionar majoritar al unei societati comerciale, in urma unui control de natura economica, i-a determinat pe Mariana Delu (director general al societatii comerciale, care este cercetata in calitate de invinuit) si pe inculpatul fratele sau Nuredin Erchin (administrator al aceleiasi societati comerciale) sa altereze, distruga si sa sustraga acte contabile, in vederea prezentarii unei situatii contabile neconforme realitatii, in scopul ascunderii prejudiciului adus bugetului de stat, ca urmare a neachitarii obligatiilor fiscale prin omisiunea evidentierii in actele contabile a veniturilor realizate anterior de societatea comerciala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#clanul Nuredin, #clanul Nuredin pericol public , #politie