Carmen Dan confirma: Nu iti mai trebuie o anumita inaltime, daca vrei sa te faci politist

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 14:18
11071 citiri
Carmen Dan confirma: Nu iti mai trebuie o anumita inaltime, daca vrei sa te faci politist
Foto: Facebook Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunta ca eliminarea conditiei de inaltime va fi mentinuta si pentru viitoarele concursuri din sursa externa si pentru cele din anul 2018 la Academia de Politie si scolile de agenti si subofiteri. In ceea ce priveste introducerea traseului practic aplicativ, Carmen Dan precizeaza ca va putea include si alt tip de probe, in functie de cerintele institutiilor beneficiare.

Ministrul Afacerilor Interne, a facut, duminica, precizari referitoare la ordinul aflat in dezbatere publica si care face referire la introducerea unui traseu practic aplicativ si eliminarea conditiei de inaltime la admiterea in scolile din subordinea ministerului.

"Eliminarea conditiei de inaltime va fi mentinuta si pentru viitoarele concursuri din sursa externa si pentru cele din anul 2018 la Academia de Politie si scolile de agenti si subofiteri. Traseul practic-aplicativ se va utiliza, ca proba de verificare a aptitudinilor fizice, la concursurile din anul 2018 pentru scolile de agenti si subofiteri si pentru admiterea la Academia de Politie. In functie de cerintele institutiilor beneficiare, traseul va putea include si alt tip de probe, asa cum este si in prezent in cazul traseului destinat scolii de subofiteri pompieri", a precizat Carmen Dan, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit acesteia, pentru concursurile din sursa externa, in functie de natura postului, organizatorul examenelor va decide daca este necesara introducerea verificarii aptitudinilor fizice sau nu.

"Spre exemplu, sunt functii de specialitate care nu impun parcurgerea unei astfel de probe - contabili, medici sau asistenti medicali, personal destinat interactiunii cu publicul (la ghiseele birourilor de inamatriculari auto, pasapoarte, evidenta populatiei) ", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a precizat ca datele organizarii concursurilor din sursa externa, precum si conditiile desfasurarii acestora vor fi comunicate de catre institutiile organizatoare, nefiind un demeres centralizat la nivel de minister.

"Am incredere ca prin aceste masuri cat mai multi tineri vor avea ocazia sa aleaga o cariera in MAI", a mai spus ministrul.

Proba sportiva la examenul de admitere in scolile de agenti si subofiteri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din ianuarie 2018 va consta intr-un traseu practic aplicativ, potrivit unui ordin de ministru pus in dezbatere publica.

Potrivit MAI, introducerea, incepand cu ianuarie 2018, a traseului practic aplicativ la concursul de admitere in scolile de agenti si subofiteri in locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice sustinute la examenele precedente are la baza mai multe argumente, printre care si cele legate de "necesitatea adaptarii probelor de concurs la nevoile institutionale si la standardele internationale".

Una dintre consecintele imediate ale acestei schimbari este eliminarea baremului de inaltime in conditiile in care testarea calitatilor fizice ale candidatilor va impune si o anumita statura necesara parcurgerii acestor probe.

Mentinerea probelor sportive sustinute pana in prezent (alergare de rezistenta, viteza si aruncarea unei mingi medicinale) ar fi facut imposibila sustinerea examenului de admitere din ianuarie 2018, in special din cauza conditiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune in pericol sanatatea candidatilor.

"Din perspectiva nevoilor institutionale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calitati motrice de baza - viteza, rezistenta, indemanarea si forta, dar si la verificarea rapiditatii reactiei candidatului. Fiecare concurent de la institutiile de invatamant ale MAI care pregatesc politisti, jandarmi si politisti de frontiera va trebui sa realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente intr-un timp de maxim 2 minute si 25 secunde (elementele din care este alcatuit traseul sunt detaliate in anexa la OMAI supus dezbaterii publice).

Datorita specificului aparte al muncii pe care o desfasoara reprezentantii IGSU, la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila "Pavel Zaganescu" - Boldesti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru scolile de jandarmi si de politie. Astfel, traseul presupune 10 elemente pe care candidatul trebuie sa le parcurga. Elementele trebuie parcurse intr-un minut si cinci secunde", spune MAI, sustinand ca o abordare similara a probelor sportive se regaseste si la admiterea in scolile ministerelor de interne din mai multe state europene - Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania.

MAI organizeaza, in premiera, o sesiune de admitere in luna ianuarie 2018 in scolile de agenti si subofiteri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri - 1.600 pentru agenti de politie, 700 pentru subofiteri jandarmi, 300 pentru subofiteri pompieri si 280 pentru politisti de frontiera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#inaltime minima politist desfiintata, #limita inaltime politist, #examen politie , #politie