Cati corupti si cati angajati incoruptibili a identificat DGA in 2011

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 22:12
2876 citiri
Cati corupti si cati angajati incoruptibili a identificat DGA in 2011
Foto:corectnews.ro

Aproape 100 de angajati din Ministerul de Interne au refuzat mita in primele zece luni ale acestui an, 67 si-au denuntat colegii implicati in fapte de coruptie, iar peste 1.600 au fost invinuiti de astfel de fapte, a aratat, joi, directorul DGA, Jenica Arion (foto).

Intr-o conferinta de presa in care a facut bilantul institutiei pe primele zece luni, acesta a prezentat datele statistice ale DGA, conform carora pentru primele zece luni ale anului lucratorii Ministerului de Interne au sesizat, in 97 de situatii, faptul ca li s-au oferit sume de bani in schimbul unor servicii, dar si 67 de cazuri cand angajati ai MAI au denuntat colegi implicati in fapte de coruptie.

Potrivit statisticilor pentru primele zece luni ale anului, DGA a organizat 2.385 de activitati de instruire anticoruptie cu caracter preventiv in randul lucratorilor ministerului. La respectivele intalniri, au participat peste 60.000 de lucratori ai Ministerului, dintre care peste 7.500 de manageri.

In ceea ce privestea relatia cu publicul, datele stranse in primele zece luni arata ca, in urma unor petitii au fost initiate 101 dosare penale sau au fost completate datele cuprinse in acestea. Mai mult, la linia TelVerde, unde se pot sesiza cazuri de coruptie, au fost primite peste 7.200 de apeluri, iar in 39 de cazuri au fost initiate dosare penale sau au fost completele unele deja existente.

Peste 470 de angajati ai MAI, invinuiti in dosare instrumentate de DGA

Peste 470 de angajati ai Ministerului de Interne, dintre care 43 cu functii de conducere si 430 cu functii de executie, au fost invinuiti in primele zece luni ale anului, in dosare instrumentate de DGA.

In total, in perioada ianuarie - octombrie, au fost invinuite 1.672 de persoane. Comparativ cu intervalul similar din anul anterior, s-a constatat o crestere cu 32% a persoanelor invinuite, precum si cu 51% a personalului MAI invinuit.

Totodata, au fost inculpate 971 de persoane, dintre care 356 de lucratori ai MAI, ceea ce arata o crestere de aproape 100% fata de anul anterior.

Mai mult, din statisticile DGA reiese ca, fata de perioada ianuarie-octombrie 2010, au fost arestate preventiv, in dosare in care au lucrat ofiteri ai Directiei, cu 140% mai multe persoane.

In ceea ce priveste judecarea cauzelor instrumentate de Directie, in primele zece luni ale anului, instantele au pronuntat 187 hotarari, dintre care 112 hotarari au ramas definitive, fiind condamnate 305 persoane.

Director DGA: Nivelul salarizarii este o cauza, nu o scuza pentru actele de coruptie

Directorul DGA Jenica Arion a declarat ca nivelul salarizarii personalului din MAI este una dintre cauze, dar in niciun caz o scuza pentru actele de coruptie.

Potrivit directorului DGA, institutia pe care o conduce se va concentra pe viitor pe destructurarea coruptiei la nivel mediu si inalt, pentru ca aceste acte sunt cele care aduc prejudicii la bugetul de stat.

Din analizele Directiei, a precizat Arion, Politia Rutiera si Politia de Frontiera sunt cele mai vulnerabile la coruptie.

La Politia Rutiera se manifesta cel mai des mica coruptie, iar in cazul Politiei de Frontiera, actele de coruptie privind tranzitarea frauduloasa de diferite marfuri aduce prejudicii la bugetul de stat.

Pe de alta parte, a adaugat seful DGA, nivelul salarizarii are un impact asupra evolutiei coruptiei la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, iar intr-un studiu realizat in randul angajatilor MAI, 60% dintre repondenti au spus ca nivelul salarizarii este una dintre cauze. "Nivelul salarizarii este o cauza, nu o scuza pentru actele de coruptie", a punctat Arion, care a adaugat ca, in curand, va fi reglementat testul de integritate

Mai mult, analizele ofiterilor DGA au identificat lacune care pot influenta aparitia coruptiei in randul personalului MAI in 67 de acte normative, iar potrivit seful Directiei Generale Anticoruptie, institutia pe care o conduce va cere modificarea acestora.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#bilant DGA, #coruptie Politie, #politisti arestati, #mita politisti , #politie