Ce spun politistii despre criza in care au ajuns, negocierile de la MAI si cum ii manipuleaza guvernantii - Interviu cu un lider sindical

Marti, 25 Iulie 2017, ora 15:44
19987 citiri
Ce spun politistii despre criza in care au ajuns, negocierile de la MAI si cum ii manipuleaza guvernantii - Interviu cu un lider sindical
Foto: Facebook / Sindicatul Politistilor Diamantul

Politistii romani sunt prea putini, au echipament invechit, spray-uri paralizante uneori expirate si nici macar un pistol cu electrosocuri, masinile de patrula sunt inadecvate sau deseori defecte, punandu-le viata in pericol. Pe scurt, Politia Romana e in criza, iar ministrul Carmen Dan nu are nicio strategie, declarandu-se doar un mesager intre sindicate si Guvern, acuza Emil Pascut, liderul sindicatului Diamantul.

Crima socanta din Suceava a declansat o ampla dezbatere publica pe tema problemelor grave cu care se confrunta de ani de zile Politia Romana. Despre unele dintre ele, ministrul Carmen Dan a avut surpriza neplacuta sa afle chiar in biserica, la inmormantarea politistului ucis duminica.

Luni, au avut loc discutii intre sindicate, ministru si premierul Mihai Tudose, la finalul carora Guvernului i s-a cerut sa angajeze macar 4.000 de politisti si sa cumpere urgent 10.000 de masini.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Emil Pascut, liderul Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul" dezvaluie cum s-au purtat negocierile cu reprezentantii Guvernului si trage un semnal de alarma in special cu privire la problemele de personal din sistem, dar si la lipsa de echipament adecvat, politistii fiind dotati doar cu bastoane si pistol cu gloante, ceea ce "implica o mare responsabilitate".

"Vrei o politie la pretul cel mai mic? Politia nu e RATB. Un echipament de politie trebuie sa respecte anumite standarde care nu se raporteaza la pret, ci la performanta", subliniaza Emil Pascut in interviul acordat Ziare.com.

Spuneti-ne mai intai cum au decurs discutiile cu ministrul de Interne?

A fost o intalnire de 3 ore, dar lipsita de relevanta. Ministrul Carmen Dan a avut tot timpul un limbaj ermetic.

Atunci cand e o criza, iti fixezi masuri: imediate, pe termen mediu, lung. E logic. Ma asteptam ca la sedinta de ieri sa se discute masurile imediate, mai putin celelalte, pentru ca acum se afla politia in criza. Domnia sa ne-a zis ca are un plan de masuri imediate, dar nu vrea sa ne spuna in ce consta el, pentru ca mai intai vrea sa aiba o comunicare cu prim-ministrul si in functie de ce i se aproba va dezvalui public.

Pentru noi nu a fost un mesaj multumitor pentru ca ne interesa sa aflam care sunt ideile, la nivel de propuneri, bineinteles.

Crima de la Suceava, factorul declansator al acestei dezbateri publice, putea fi prevenita?

Nu, a fost o situatie de neprevazut. Oricand se poate intampla si pe strada sa vina un atacator sa te injunghie din spate fara motiv. Dar acest eveniment tragic a permis sa fie readusa criza Politiei Romane in atentia opiniei publice, a guvernantilor.

De cand e Politia in criza?

Dintotdeauna. Tot timpul au mintit cu nerusinare ca exista politisti suficienti sau, daca n-au mintit direct, au ascuns lipsa de personal. De 10 ani incoace niciodata Politia nu a avut efectivele complete.

Cum se stabilesc aceste efective necesare?

Au niste teorii cu nu stiu cati politisti la 100 sau 1.000 de locuitori. Toate teoriile lor sunt false pentru ca nu se ia in calcul numarul de politisti operativi, adica de la formatiunile care indeplinesc scopul principal de activitate al Politiei Romane, ci se aduna la politistii adevarati si toti politistii falsi, din structurile de suport. Adica: suport logistic, de la resursele umane, de la financiar, de la Ansamblul Ciocarlia, de la Centrul Dinamo, echipa de Facebook-ari a MAI. Avem si un Centru de cultura si traditii, un Centru Multimedia... Aparatul central e foarte bine dotat.

Cam care e raportul dintre politistii operativi si "falsii politisti"?

Se spune pe la Minister ca procentul celor din urma nu e asa de mare, ar fi de 10-15%. Posibil. Sentimentul meu e ca sunt mult mai multi, dar nu am acces la baza de date. Eu cred ca in afara primei linii, sau a primelor, sunt cel putin 30.000 de oameni din cei circa 80.000.

Ati vorbit despre problemele de personal. Dar cum sta Politia Romana cu dotarea?

Dotarea nu e corespunzatoare standardelor actuale ale unei Politii Moderne. Nu a fost niciodata. Echipamentul e invechit, de cele mai multe ori nu exista. Asta vede oricine pe strada. Uitati-va la un politist cat de bine e echipat. Nici uniforma nu are o calitate satisfacatoare, nici ustensilele defensive.

In societatea moderna de azi, mie mi se pare penibil sa ai un politist dotat doar cu un pistol cu gloante si cu un baston. Exista acum si dotari intermediare, pentru ca, tu ca politist, sa scoti un pistol cu glont implica o mare responsabilitate. Sunt formule intermediare - pistoale cu gaze, cu electrosocuri - care iti permit sa imobilizezi o persoana si fara sa o impusti, ca poate ce a facut nu necesita neaparat o impuscatura.

Exista riscul de a fi ucis, iar politistul se gandeste ca daca face asa ceva, probabil ca 3-4 ani trebuie sa se justifice si e tarat prin procese.

Si nu aveti suficiente formule intermediare, cum le numiti dvs?

In Politia Romana nu exista nici macar un pistol cu electrosoc.

Mai vedeti din cand in cand la politisti cate un spray paralizant. Dar care e expirat. Cel putin eu asa am avut la un moment dat - cand l-am primit era deja expirat de doi ani. Si l-am folosit o singura data, sa ii dau unui caine in nas ca ma inconjurase o haita de maidanezi. Si, intr-adevar, au fugit toti.

Masinile cu care iesiti in misiune cum sunt?

Ca si performante tehnice sunt prost alese. Au existat achizitii de Dacii Logan cu motoarele cele mai micute, de 1-2 l, cu cauciucuri chinezesti, fara airbag.

Se merge in mod gresit pe ideea ca achizitionezi la pretul cel mai mic. Pai, cum? Vrei o politie la pretul cel mai mic?! Politia nu e RATB. Un echipament de politie trebuie sa respecte anumite standarde care nu se raporteaza la pret, ci la performanta.

Iata ca acest management defectuos al Ministerului, din ultimii ani, face victime. Au mai existat si alte tragedii similare cu cea de la Suceava?

A mai fost cel din ianuarie de la Viseu. Un sef de post a fost ucis tot cu cutitul, macelarit in postul de politie.

O solutie ar fi sa patruleze mai multi politisti impreuna, nu doar unul singur?

Se foloseste termenul de patrulare, dar ideea nu e doar asta, nici in post politistul nu trebuie sa fie singur. E o idee de bun simt atat pentru protectia politistului, cat si a cetateanului care, sa zicem, ajunge in post singur, fata in fata cu politistul. Trebuie sa existe un al treilea, care sa fie martor, pentru ca au existat si cetateni care au reclamat ca au fost agresati.

Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de faptul ca unele dintre posturile de politie sunt niste cocioabe de prin anii '50. Nu exista camere video de interior, de exterior, deci nu au un sistem de securitate adecvat. Sunt multe de spus aici.

Cunoasteti si alte cazuri de colegi care au avut de suferit din cauza lipsei dotarilor necesare?

Sunt, sunt. De exemplu, cand vine iarna, nu li se dau cauciucuri de iarna la timp.

Si nu sunt incurajati sa raporteze defectiunile masinilor. Eu mi-as dori ca acest lucru sa fie urmarit si pedepsit, pentru ca nu poti sa te joci, conducand o masina de politie cu defectiuni. Dar, spre regretul meu, unii aleg confortul. Sunt santajati ca daca raporteaza defectiunile, masina se duce intr-un service unde zace 5 luni, iar ei vor face de serviciu pe jos. La asta ma refeream cand spuneam ca aleg confortul.

Cateodata si politistii gandesc nu mai mult de jumatate de metru in fata ochilor, sperand ca nu li se intampla ceva tocmai lor, ca vor reusi sa stapaneasca masina chiar cu niste defectiuni.

Din pacate, (nu extrem de des, dar au aparut cazuri) cand s-a intamplat nenorocirea si conducand masini cu defectiuni la sistemul de franare sau de manevrare s-au produs accidente.

Ce parere aveti despre solutia despre care s-a discutat ieri cu premierul, ca promotia 2018 din scolile de politie sa poata fi incadrata din acest an?

E o solutie foarte buna. Nu mi s-a parut ca a existat o mai mare prostie in sistemul de invatamant politienesc decat sa tii niste agenti intr-o scoala postliceala timp de 2 ani. Si am si dovada.

Cand au facut incadrarile din sursa externa, din viata civila direct, au fost trimisi la cursuri 3 luni si dupa 3 luni au fost buni de scos in strada. Cum justificam ca pentru ei au fost suficiente 3 luni, iar pentru altii e nevoie de 2 ani? In plus, sunt platiti la fel, nu e nicio diferenta.

Asta e rolul unei scoli post-liceale? In niciun caz. Il inveti niste abilitati practice, il instruiesti sa aiba cunostintele de baza din Codul penal, Codul de procedura penala, bineinteles legislatie contraventionala etc. Atributiile agentului sunt limitate, nu necesita o instructie de nivel universitar.

Ati mai obtinut si modificarea Statutului Politistului. De ce e asa de important Statutul?

Pentru ca e actul fundamental, care, teoretic, ar trebui sa contina drepturile si obligatiile polistilor. Si, bineinteles, ca unele dintre aceste reguli ale raportului de munca sunt imperfecte si noi tot incercam sa le mai imbunatatim. Dar, bineinteles ca a ajuns o tehnica de manipulare.

Deja stim ca suntem aburiti. Ei spera ca noi (sindicatele, n.red.) ne vom certa intre noi (ceea ce se si intampla de fiecare data, inevitabil) si ei s-au aranjat. Eventual, daca, prin absurd, reusim sa fim vreodata in viata noastra de acord, noi sindicatele, pe Statut, vor pretinde "Stati, sa verificam si noi, sa vedem si noi, la directii etc." si uite-asa, pleaca ministrul si vine alt ministru nou si trebuie sa o luam de la inceput. (...)

E o tehnica folosita din 2012 pana acum. Nu au vrut niciodata sa modifice Statutul din proprie vointa. Prima modificare substantiala a fost cand am castigat eu o exceptie de neconstitutionalitate si le-am daramat 3 articole, asa ca n-au avut incotro. Ulterior s-au mai castigat inca 4 exceptii. Asa s-a ajuns ca in trei ani sa se faca niste modificari la statut pentru a corecta niste texte neconstitutionale.

Deci, numai cu sila se face treaba, desi acei functionari din aparatul central al ministerului sunt platiti exact pentru asa ceva: sa faca strategii. Ei sunt gulerele albe, intelectualii, cei cu doctorate. Asa isi justifica ei prezenta acolo si salariile.

In concluzie, ce ati obtinut luni de la doamna ministru Carmen Dan?

Am primit zambete frumoase si asigurari ca are un plan si va face ceva. Dar noi ne dorim predictibilitate. Eu sunt interesat sa cunosc si unele miscari strategice cat timp sunt inca in stadiul de proiect.

Dansa a spus de mai multe ori ca trebuie sa o vedem doar ca pe un mesager.

Al cui?

Al Guvernului. Sau al nostru catre Guvern si viceversa.

Deci nu ca pe un decident?

Nu. Din pacate, asta e ce le-a lipsit ani de zile ministrilor de Interne. Eu n-am vazut nici unul care sa vina si sa spuna, atunci, pe loc, ca are o strategie si a venit sa rezolve o problema. Sa puna un proiect pe masa.

Ministrii sunt numiti pe niste criterii absolut subiective si noi trebuie sa traim cu ei. Vin si pleaca asa cum au venit.

Prima oara cand am vazut-o pe doamna ministru Carmen Dan a fost la o conferinta la IGP, imediat dupa numire. Ne-a spus ca nu isi doreste sa faca politica din pozitia de ministru, ea a venit sa faca administratie, ca e experimentata, vrea si poate. Cinstit vorbind, daca a luat niste masuri reformiste, ele au fost extrem de discrete, ca eu nu le-am sesizat.

Are prezenta scenica, trebuie sa remarc. Are o voce care ma trimite la piesele de teatru radiofonice. Studiata, convingatoare. Dar noi vrem masuri, din pacate.

Masuri pe care nu ni le-a oferit niciun ministru. Toti ne cer sa avem rabdare. Si cand sindicatele se mai enerveaza sau mai apare vreo criza, ca acum, s-au invatat sa ne pacaleasca si sa ne arunce in fata Statutul.

Cum venim noi, asa, nervosi din cauza a cine stie ce s-a intamplat, ei zic "Luati Statutul si hai sa lucram la modificarea Statutului".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politist ucis Suceava, #sindicate negocieri politie Tudose, #dotare politie , #politie