Ce tipuri de inselaciuni au mai aparut si cum te poti feri de ele

Vineri, 19 August 2016, ora 17:15
14484 citiri
Ce tipuri de inselaciuni au mai aparut si cum te poti feri de ele

Modurile de operare ale infractorilor evolueaza constant, atat din punct de vedere al complexitatii, cat si al metodelor utilizate, astfel incat oricine poate fi victima a inselatoriilor, pe strada, la telefon sau chiar in propria casa.

"Deratizarea", "detergentul", "inelul gasit", "imprumutul", "semaforul", "telefonul", "Agentia de modele", "Scrisoarea nigeriana" sau "Loverboy" sunt cateva dintre tipurile de inselaciune prezentate sumar in primul manual gratuit de "Educatie juridica pentru liceeni" scris de judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM.

Ziare.com a cerut Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) mai multe informatii despre cele mai frecvente tipuri de inselaciune inregistrate, dar si cateva recomandari care ar putea reduce semnificativ numarul celor care risca sa devina victime.

Metoda "Accidentul"

In raspunsul primit la redactie din partea IGPR se precizeaza ca in acest caz infractorii se documenteaza in prealabil pentru a identifica persoane mai in varsta, ai caror copii sau rude apropiate locuiesc in strainatate ori in alte localitati din tara.

Apoi, "autorii contacteaza telefonic victimele, si, prin folosirea unor calitati mincinoase (fiul/fiica victimei, avocat, procuror, politist), le comunica acestora ca ruda a fost implicata intr-un accident rutier, soldat cu victime, iar ca pentru a scapa de urmarirea penala trebuie sa depuna o suma de bani in lei sau valuta intr-un anumit cont bancar, deschis de obicei pe numele unor complici".

"Victimele, sub socul de moment, nu au posibilitatea de a contacta ruda care ar fi comis presupusul accident rutier, fiind tinute in mod constant la telefon, si, speriate de eventualele consecinte juridice care s-ar putea rasfrange asupra rudei, platesc respectiva suma de bani sau o parte a acesteia in contul indicat de autori. Mai nou, victima este tinuta la telefon sau indrumata intr-un loc anume, unde se intalneste cu un complice, caruia ii inmaneaza banii.

Pretextul folosit de infractori poate varia, spre exemplu ca fiul a fost implicat intr-un scandal si a ranit grav pe cineva, iar banii trebuie dati 'avocatului' care a dat telefonul, pentru ca victima sa nu depuna sau sa-si retraga plangerea", informeaza sursa citata.

Metoda "Accidentul" este o modalitate de savarsire a infractiunii de inselaciune si este pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Politia Romana subliniaza faptul ca a derulat o serie de activitati prin care a incercat sa previna acest tip de infractiuni. Astfel, in special persoanele din grupurile tinta (persoane in varsta, singure), dar si alti cetateni au fost informati prin intermediul unor materiale tiparite, dar si in cadrul unor intalniri directe cu privire la acest mod de operare si la principalele modalitati de evitare a caderii in capcana.

Citeste mai multe despre victimele metodei "Accidentul":

Metoda "Castiguri"

In acest caz, infractorii suna la intamplare diferite persoane carora le spun ca au castigat un premiu la anumite promotii sau jocuri organizate de firme de renume, constand intr-o suma importanta de bani.

In general, pentru a intra in posesia premiului, victimelor li se solicita sa transfere prin serviciile de curierat bancar o suma, pe numele unei persoane din anturajul autorilor, informeaza IGPR.

Metoda "Apel umanitar"

Aceasta metoda de operare consta in apeluri umanitare transmise prin fax, SMS, e-mail, in numele anumitor personalitati publice, adresate conducerii unor societati comerciale mari, prin care se solicita depunerea de sume de bani intr-un cont bancar sau pe numele unei persoane, pentru a ajuta un copil grav bolnav care necesita urgent un tratament de specialitate in strainatate, pentru care costurile se ridica la zeci de mii de euro.

In toate cazurile, sumele de bani sunt transferate rapid, simplu si fara multe formalitati, prin serviciile de curierat bancar.

Inselaciunea prin folosirea de calitati mincinoase se caracterizeaza prin aceea ca infractorii se prezinta ca reprezentanti ai unor institutii publice sau private si induc si mentin in eroare victimele, spunandu-le ca trebuie sa plateasca o suma de bani pentru a beneficia de un anumit serviciu, de obicei foarte tentant (cresterea pensiei ca urmare a accesarii unor fonduri europene) sau presupuse avarii sau verificari la instalatiile de gaze sau apa, etc., informeaza IGPR.

Fiti vigilenti, nu dati date personale, colaborati cu Politia

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infractiuni, Politia Romana va recomanda sa tineti cont de urmatoarele:

  • Verificati informatiile care va sunt date telefonic. De exemplu, daca vi se spune ca o ruda este ranita sau a avut un accident, ii puteti da un telefon. De asemenea, cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde vi se spune ca se afla ruda si sunati pentru confirmare acolo. Retineti totodata si faptul ca Politia nu "iarta" pe cei care au incalcat legea, in schimbul unor sume de bani.

  • Oricine poate fi victima unui accident, insa intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale.

  • In cazul in care sunteti sunati de astfel de persoane si nu reusiti sa aflati daca informatiile sunt corecte, stabiliti o intalnire directa si sunati in acelasi timp la 112, solicitand ajutorul Politiei.

  • Nu furnizati date confidentiale prin telefon, daca apelul provine de la un numar ascuns sau un numar de telefon pe care nu-l cunoasteti. Nu trimiteti copii dupa buletin sau carti de credit prin email sau fax.

  • Pentru a impiedica "documentarea" infractorilor despre familia dumneavoastra, fiti atenti cu cine intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca persoanele respective sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dumneavoastra si sa afle detalii despre familie sau vecini.

  • Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu si va creeaza convingerea ca au calitatea invocata. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini.

  • Ignorati mesajele prin care sunteti informati ca ati fost desemnat castigator, la concursuri la care nu ati participat.

  • Verificati, prin intermediul operatorului de telefonie, fixa sau mobila, veridicitatea informatiilor furnizate. In niciun caz nu dati curs solicitarilor de a vira bani, cu orice titlu, intr-un anumit cont, sau de a cumpara cartele reincarcabile cu o anumita valoare si de transmitere a codurilor de reincarcare.

In cazul in care ati fost victima unei astfel de infractiuni, adresati-va celei mai apropiate unitati de Politie sau sa apelati numarul unic de urgenta 112 in cel mai scurt timp posibil, pentru a spori sansele ca infractorul sa fie identificat si prejudiciul recuperat.

IGPR anunta ca in primul semestru din 2016 au fost cu 15% mai putine sesizari pentru astfel de inselaciuni fata de aceeasi perioada a anului trecut. Insa cei care se preteaza la astfel de infractiuni isi schimba continuu modul de operare, asa ca trebuie sa fim vigilenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#metode inselaciune, #metoda Accidentul inselaciune , #politie