Politia braziliana, atacata cu sageti de indigeni. Protestatarii au "incercat sa invadeze" una dintre intrarile in Parlament

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 07:52
1865 citiri
Politia braziliana, atacata cu sageti de indigeni. Protestatarii au "incercat sa invadeze" una dintre intrarile in Parlament
Cel putin trei politisti au fost raniti de sageti, in timp ce politia a raspuns cu grenade asurzitoare si gaze lacrimogene FOTO Facebook/Police Brasil

Indigeni din Brazilia si politisti s-au infruntat marti cu sageti si gaze lacrimogene in altercatii in apropierea Parlamentului din Brasilia, care au facut mai multi raniti, noteaza AFP.

Serviciul de presa al Camerei Deputatilor a indicat ca aproximativ 500 de manifestanti au "incercat sa invadeze" una dintre intrarile in Parlament.

Cel putin trei politisti au fost raniti de sageti, in timp ce politia a raspuns cu grenade asurzitoare si gaze lacrimogene.

La randul lor, indigenii au afirmat ca demonstrau pasnic impotriva unui proiect de lege care le-a incalcat drepturile atunci cand au fost atacati de membri ai fortelor de ordine in mod "brutal".

In videoclipurile care circula pe retelele sociale, pot fi vazuti indigeni tipand, alergand si filmand altercatiile cu telefoanele lor mobile, in nori de gaze lacrimogene. Unii si-au pierdut cunostinta si au fost salvati de pompieri, potrivit fotografiilor publicate de organizatorii manifestatiei.

APIB, Asociatia Popoarelor Indigene din Brazilia, a indicat ca doi nativi au fost spitalizati dupa ce au fost "grav raniti" si ca "o duzina de copii, batrani si femei au fost raniti usor".

"Astazi este o zi ingrijoratoare pentru manifestatii, dar si pentru democratie", a declarat intr-o conferinta de presa Joenia Wapichana, prima parlamentara indigena.

Ciocnirile au provocat suspendarea sedintei comisiei parlamentare care dezbatea controversatul text.

Diferite grupuri indigene demonstreaza de la inceputul lunii la Brasilia impotriva acestui proiect de lege care modifica regulile in vigoare pentru delimitarea terenurilor lor.

Ei se tem ca pamanturile lor ancestrale, unde dreptul lor de a trai este garantat constitutional, pot fi deschise pentru exploatare comerciala, inclusiv exploatarea forestiera si extractia miniera.

De la venirea la putere in 2019, presedintele de extrema-dreapta Jair Bolsonaro s-a pronuntat in favoarea exploatarii resurselor din teritoriile indigene si ariile protejate din Amazonia.

Citește și:
Scene incredibile în Qatar: Samuel Eto'o lovește fără milă o persoană care îl filma VIDEO
Scene incredibile în Qatar: Samuel Eto'o lovește fără milă o persoană care îl filma VIDEO
Legenda Camerunului, Samuel Eto'o, actualul președinte al federației din țara sa, este și ambasadorul Cupei Mondiale. În ciuda acestei poziții improtante, Samuel Eto'o a făcut un gest...
O legendă a fotbalului îi calcă în picioare pe brazilieni: "Nu și-au respectat adversarul"
O legendă a fotbalului îi calcă în picioare pe brazilieni: "Nu și-au respectat adversarul"
Reprezentativa Braziliei a învins, luni, cu scorul de 4-1, selecţionata Coreei de Sud, şi s-a calificat în sferturi la Cupa Mondială. Pentru Brazilia au marcat Vinicius (7), Neymar (13 -...