CNSAS cere instantei sa constate ca generalul Iulian Vlad a facut politie politica

Vineri, 22 Mai 2009, ora 14:05
2123 citiri
CNSAS cere instantei sa constate ca generalul Iulian Vlad a facut politie politica
Foto: Gardianul

CNSAS sustine ca potrivit documentelor oficiale generalul-colonel Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii comuniste, a facut politie politica si cere Curtii de Apel Bucuresti sa constate acest lucru.

CNSAS sustine ca ofiterul a incalcat mai multe drepturi si libertati fundamentale ale omului in ceea ce ii priveste pe scriitorul Ion Caraion, pe poeta Ana Blandiana si pe disidentul Vasile Paraschiv, scrie Adevarul.

In plus, Consiliul a stabilit ca generalul Vlad a ordonat monitorizarea organizatorilor revoltei minerilor din 1977.

Generalul Iulian Vlad neaga toate acuzatiile aduse de CNSAS si cere instantei respingerea acestora deoarece "sunt vagi si nesustinute si tind la stigmatizarea mea prin simplul fapt ca am ocupat diverse functii in structura statului".

Caraion, santajat

Astfel, potrivit unui raport al Securitatii citat de CNSAS, Iulian Vlad era nemultumit ca scriitorul Ion Caraion, care primise azil politic, in anul 1981, in Elvetia, impreuna cu familia, "s-a angrenat in actiuni ostile la adresa tarii noastre acordand interviuri atat unor persoane din cadrul emigratiei reactionare, cat si postului de radio Europa Libera".

Generalul l-ar fi santajat pe Caraion cu o parte din scrisorile trimise de scriitor amantei, ramasa in Romania, cerandu-i "sa intrerupa actiunile sale ostile tarii".

De asemenea, generalul Vlad ar fi dat ordine pentru a se face presiuni la Societatea Scriitorilor din Elvetia pentru a nu-l sprijini pe Caraion, prin agenti de influenta plasati in jurul scriitorului si controlul informativ al rudelor si prietenilor.

"Motanul Arpagic", motiv de aspre sanctiuni

Publicarea cartii de poezii pentru copii "Motanul Arpagic" scrisa de Ana Blandiana, un pamflet la adresa dictatorului Nicolae Ceausescu, a intrat imediat in atentia Securitatii.

Potrivit CNSAS, in anul 1988, Iulian Vlad a dispus si a urmarit aplicarea urmatoarelor masuri: "sanctionarea (prin excluderea, de exemplu, din Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste) celor care publicasera volumul de poezii pentru copii al Anei Blandiana", "retragerea de pe piata a acestei lucrari".

Si dizidentul Vasile Paraschiv s-a aflat in atentia generalului care a dispus "aplicarea masurilor ce se impun pentru curmarea activitatii ostile", printre care masurile de filaj, interceptarea convorbirilor telefonice, perchezitii domiciliare si confiscarea materialelor pe care "Securitatea le considera dusmanoase".

De asemenea, Iulian Vlad a luat masuri de supraveghere informativa si monitorizare ale transmisiunilor radio si TV ale mitingurilor de la Targu Jiu si Motru din anul 1977.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#general Iulian Vlad, #general Vlad Securitate, #Vlad politie politica, #CNSAS general Vlad , #politie