Aberatia zilei: Politistii romani, intre vointa si putirinta

Marti, 24 Februarie 2015, ora 18:07
8351 citiri
Aberatia zilei: Politistii romani, intre vointa si putirinta
Foto: Agenda

Politistii romani au intrat in panica, in special dupa episodul "Charlie Hebdo". Sudori reci ii trec pe sira spinarii la gandul ca un terorist i-ar putea pune la incercare (Doamne fereste!), iar ei ar trebui sa se descurce cu batranele lor pistoale Carpati, dinozaurii armamentului romanesc.

Intr-o scrisoare deschisa adresata recent ministrului de Interne, Gabriel Oprea, politistii romani trag al 18.235-lea semnal de alarma din ultimii ani cu privire la echipamentul invechit care li se pune la dispozitie si ii avertizeaza pe sefii lor ca sunt responsabili, anticipat, de tragediile viitoare.

Cum spuneam, nu este prima oara cand politistii se plang (iar presa rade in hohote) de pistolul Carpati lipit la sold. Nu e de mirare ca hotul unei biciclete n-a putut fi prins nici cu 6 gloante sau ca, dupa un schimb de focuri intre politisti bucuresteni si ocupantii unei masini, camasa unui glont a ramas in vitrina unei case de pariuri, iar un fragment de proiectil s-a oprit in geaca unui barbat care se afla intr-un local din apropiere.

Vasile Ciuhureanu, liderul Sindicatului National al Politistilor filiala Iasi, recunostea public inca din 2011 ca "armamentul din dotarea Politiei este invechit, iar cand omul legii decide sa il foloseasca, el risca chiar sa nimereasca intr-un alt obiectiv decat tinta".

"Am prieteni care sunt in politie, au pistoale Carpati - mi-au zis ca nu le pot folosi decat la trasul in aer, daca tragi drept se duce glontul in jos si mai mult de cativa metri", a scris anul trecut cineva pe un forum al politistilor.

Intorcandu-ne la scrisoarea despre care va vorbeam la inceput, ea dezvaluie o situatie cu totul si cu totul aberanta pentru un stat membru UE si NATO, ale carui frontiere ar trebui sa stea pavaza in fata teroristilor si ai carui lideri politici se bat cu pumnii in piept ca fac tot posibilul ca sa ii protejeze pe cetateni.

Redam mai jos cateva fragmente din scrisoarea publicata pe site-ul comunitatii politistilor din Politia Romana:

"Nu putem exclude faptul ca intarirea masurilor de securitate din statele occidentale vizate in mod direct ii pot (sic!) determina pe adeptii radicalisti sa-si indrepte atentia si spre alte tari, mai putin vizate si slab fortificate, cum s-a si intamplat de altfel, in ultimii ani, chiar extrem de aproape de granitele noastre (atentatul cu bomba de la Burgas, Bulgaria, din data de 18 iulie 2012, a carui tinta a fost un grup de turisti israelieni). Din acest punct de vedere, putem afirma ca Romania nu este in afara oricarui pericol", sustin semnatarii scrisorii.

"Consideram ca a devenit prioritara inlocuirea cel putin a armelor de serviciu aflate in dotarea politistilor din structurile operative ale Politiei Romane, care inca folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpati). Sa nu uitam ca recent s-au implinit 40 de ani de cand a debutat productia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput in anii '30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare", se mai plang acestia.

Politistii atrag atentia asupra "calibrului mic si puterii de foc reduse oferita de capacitatea mica a incarcatoarelor (max. 8 cartuse, in timp ce armele moderne au incarcatoare cu o capacitate in jurul a 17 cartuse) ".

"In plus, nici solutia constructiva a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efecuarea unui schimb rapid de incarcatoare, iar daca avem in vedere capacitatea redusa a incarcatorului ce obliga la schimbul des al acestora, orice tragator, indiferent de experienta si antrenament, va avea un handicap major si va fi pus in dificultate in fata unui adversar dotat cu o arma moderna.Practic executarea unui foc rapid si de riposta este imposibila.

Mai mult decat atat, vechimea si uzura accentuata le-au transformat in pericole pentru cei care le folosesc", se mai arata, printre multe alte aspecte, in scrisoare, subliniindu-se totodata ca "Politia Romana este singura dintre serviciile politienesti ce inca utilizeaza acest calibru redus de 7,65 mm, in timp ce in toate celelalte state europene structurile de politie utilizeaza calibrul de 9 mm".

Ce nu e clar? Sa facem un desen, sa asteptam sa moara cativa nevinovati? Ce-ar mai trebui sa se intample ca decidentii sa faca ceva? Sa vedem pistoale Carpati carora li s-a indoit teava odata cu trecerea timpului? Sa rugineasca gloantele in ele? Sa faca panze de paianjen la capatul tevii?

Ce vor mai marii Ministerului de Interne? Sa zicem mersi ca politistii nu sunt dotati cu pistoale cu apa sau ca n-au inca arme lipite cu scotch?

In timpul redactarii acestui articol, agentiile de presa internationale au transmis stirea ca 9 oameni au murit intr-un atac armat in Cehia.

Atac armat intr-un restaurant din Cehia: 9 morti

Franta, Belgia, Germania, Cehia.... Descreierati sunt peste tot, iar pericolul pare sa fie tot mai aproape, nu?

In loc de concluzii, va propunem un salt in timp. In urma cu cinci ani, fostul senator Iulian Urban publica pe blog urmatorul comentariu, valabil, din pacate, si in zilele noastre:

"In aeroport in New York am avut ocazia sa analizez dotarea unui politist american si arsenalul era atat de impresionant, incat DESCURAJEAZA DIN START o incercare a unui eventual individ pus pe violenta: pistol cu socuri electrice, pistol cu glont cu calibru 9mm, baston cu socuri electrice, sprayuri paralizante, lacrimogene, spray senzatie de voma, catuse imobilizatoare.

Si mi-am amintit de o faza intr-o parcare la Plaza Militari acolo unde, un baiat de baiat flutura pe la nas unui politist un pistol cu glont, la care acesta se uita ca la OZN-uri in vreme ce el avea in dotare un baston, un spray amarat si un pistol Carpati care se blocheaza cand iti este lumea mai draga.

Nu de alta dar, daca te duci la poligonul de trageri din strada Jandarmeriei si intrebi politistii veniti la trageri ce parere au despre pistoalele Carpati, se uita la tine ca la nebuni si, dupa vreo 10 injuraturi, iti aduc aminte ca in Fane Spoitoru, acum vreo 8 ani, un politist a tras 8 gloante si acesta nu a avut nimic, in schimb interopul i-a taiat mana polistului cu o sabie. Pai, la NY daca trage in tine un glont de 9mm, un politist face o gaura prin care se vede linistit in partea cealalta a corpului".

politisti.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#pistoale Carpati politie, #atac armat Cehia , #politie