Alexandru Visinescu: Mureau oameni in inchisoare, dar ce? Mureau si afara! Mor oamenii...

Vineri, 09 August 2013, ora 16:28
8165 citiri
Alexandru Visinescu: Mureau oameni in inchisoare, dar ce? Mureau si afara! Mor oamenii...
Foto: ProTV

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 - 1963, este acuzat de moartea a sase detinuti politici. La prima sa iesire publica, el a negat orice responsabilitate si i-a provocat pe cei care il acuza sa dovedeasca faptul ca ar fi vinovat.

Intr-un interviu pentru Antena 3, Visinescu a incercat sa se justifice pentru activitatea sa si nu a vrut sa se recunoasca vinovat pentru faptele reclamate de fosti detinuti politici. El spune ca de vina a fost sistemul iar conditiile de detentie erau planuite deasupra sa, in minister.

Visinescu a aparut inconjurat de sute de scrisori primite de el de-a lungul timpului de la fosti detinuti, majoritatea de drept comun si recidivisti, in care acestia isi exprima multumirile pentru conduita sa.

La intrebarea reporterului cum se explica faptul ca in ciuda sutelor de scrisori de multumire din partea fostilor detinuti exista si marturii ale altora ca a facut rau, Visinescu raspunde: "Da, sa vina sa dovedeasca. Daca dovedesc, ma plec."

El arata ca regimul de detentie era unul normal. "Nu de mine depindeau masa, programul, vizita medicala. Toate erau planificate de la minister, de la instructiunile care se dadeau. Nu ai cum sa le faci viata mai usoara, ca nu depindea de mine", spune el.

Visinescu a mai declarat ca cei care il fac tortionar nu au caracter si ca nu se astepta sa vina momentul in care va fi acuzat. In ce priveste decesele care s-au intimplat in penitenciarele pe care le-a condus, Visinescu a avut urmatoarea remarca: "Da, mureau, dar ce?! Mureau si afara. Mor oamenii..."

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Parchetului de langa Tribunalul Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, impotriva tortionarului Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 - 1963, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si Criminalistica, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Public.

Cu toate acestea, tortionarul va scapa cel mai probabil de inchisoare, daca va fi condamnat, din cauza varstei inaintate, este de parere presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Muraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alexandru Visinescu tortionar Ramnicu Sarat, #Alexandru Visinescu prizonieri politici tortura, #Alexandru Visinescu proces condamnare , #politie