Berca, despre scandalurile de hartuire: E o supra-mediatizare care nu face bine corpului politienesc

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 09:01
3977 citiri
Berca, despre scandalurile de hartuire: E o supra-mediatizare care nu face bine corpului politienesc
Foto: Arhiva

Gabriel Berca, fost ministru de Interne, nu crede ca verificarea celor aproape 8.000 de politiste, generata de scandalul sexual de la Olt, va produce efectele scondate de initiatori, considerand ca este o actiune "pompieristica".

"Nu cred in generalizari. Nu cred ca lucratorii din politie sunt vinovati, in ansamblul lor, pentru o intamplare, pentru ca sper sa fie o intamplare situatia de la Olt. Si pe perioada mandatului meu au fost diverse sesizari, nu de aceasta natura, si, de fiecare data, am evitat sa transfer asta la nivelul intregului aparat politienesc.

Profesionalizarea politiei a avut de suferit in ultimii 15 ani, cand s-a intrat anapoda in politia romana. Au fost ani cand s-au facut angajari, e adevarat ca si la cerintele Uniunii Europene, dar fara respectarea criteriilor, si asa se face ca ne-am trezit cu oameni care nu aveau ce cauta in politie, care nu au avut pregatirea de rigoare", a declarat Gabriel Berca pentru Ziare.com.

Peste 8.000 de politiste vor raspunde la un chestionar - afla care sunt intrebarile

Intrebat cine plateste comisiile de sociologi, psihologi, precum si pentru scoaterea din timpul programului a angajatelor, democrat-liberalul a explicat ca nu asa se pune problema.

"Dar eu nu cred in actiuni de genul asta, pompieristice. Evaluarea fiecarui inspectorat general de politie e necesara, insa eu nu cred in asemenea actiuni, mediatizate si facute la nivel national in termen de 2 saptamani.

Nu se va intampla ceva semnificativ, nu va avea un efect imediat. E greu din partea unei doamne din politie sa raspunda la un asemenea chestionar cu toata sinceritatea, e greu de crezut asa ceva. Dar, repet, nu cred ca ceea ce s-a intamplat in judetul Olt se intampla in fiecare inspectorat de politie. E o supra-mediatizare care, in niciun caz, nu face bine corpului politienesc", a declarat fostul ministru.

Politistele, deranjate de chestionar: "Ati acordat favoruri sexuale pentru a fi promovata?"

Politistii ataca MAI si IGPR: Problema a capatat conotatii erotice din cauza comunicarii proaste

Nu trebuie incurajata incalcarea legii

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza demiterea sefului Jandarmeriei Bucuresti, la un an dupa protestele din Piata Universitatii, si nemultumirea ministrului Radu Stroe, care se intreba de ce nu s-a facut nimic in tot acest timp, in conditiile in care USL a fost la guvernare in ultimele 8 luni, Gabriel Berca a spus ca in timpul mandatului sau de ministru nu a avut informatii legate de aces caz.

"Daca are elemente pe care ceilalti ministri de Interne nu le-au avut, sa spuna domnia sa. Cel putin in scurta perioada cat am fost eu ministru de Interne eu nu am avut niciun fel de informatii in acest sens.

E adevarat insa ca, in momentul in care se constata ca exista un abuz din partea unui jandarm, trebuie luate masuri. Pe de alta parte, nici nu trebuie incurajata incalcarea legii, cum ar fi ocuparea carosabilului de un numar de oameni care nu au nici autorizatie. In Statele Unite, de exemplu, cand se intampla asa ceva, se pun catusele pe loc, nu se discuta, legea se aplica si nu se negociaza.

Aici este problema in tara romaneasca, iar in Statutul Politistului trebuie foarte bine reglementat acest lucru, pentru ca exista politisti care sunt umiliti in trafic, care sunt luati peste picior, or, ati vazut ca in alte state pentru astfel de lucruri ti se pun catusele si esti retinut 24 de ore", a declarat Gabriel Berca.

Seful Jandarmeriei Bucuresti, demis pentru "abuzurile" din Piata Universitatii

Statutul politistului trebuie modificat, sper sa nu se politizeze

Fostul ministru de Interne este de parere ca Statului Politistului trebuie modificat si spune ca a purtat discutii pe aceasta tema inclusiv in timpul mandatului sau.

"Dar si sindicatele din politie trebuie sa isi cunoasca menirea, ele nu au legatura cu managementul politienesc, ci cu drepturile salariale si drepturile politistilor. Acest statut trebuie modificat pentru ca, prin intermediul sau, politistul, in special cel din teren, trebuie protejat impotriva infractorilor si a beizadelelor, ca sa spunem asa, pentru ca ati vazut o multime de cazuri de acest gen", a declarat Gabriel Berca.

Intrebat cum comenteaza faptul ca actualul ministru, Radu Stroe, a vorbit despre modificarea statulului in contextul in care isi exprima nemultumirea ca acesta nu ii permite schimbarea sefilor de politie implicati in scandalul din Olt, Gabriel Berca a replicat: "Sper sa nu discutam de politizare si sa nu fie asta intentia".

"Eu, cat am fost ministru, nu am adus pe nimeni in politie si am incercat sa promovez oameni pe criterii de competenta, nu numai in politie, ci si in Ministerul de Interne. E foarte adevarat ca, dupa Revolutie, fiecare putere a incercat sa isi impuna oamenii, sefii de politie judeteana, sefii din minister, si lucru asta a afectat activitatea ministerului in ansamblu. Daca reglementam foarte bine prin statut acest lucru, probabil ca vom diminua influenta politicului, nu imi fac iluzii ca o vom elimina.

Discutam de o structura publica ce trebuie sa fie protejata de factorul politic.Siguranta cetateanului trebuie asigurata, indiferent daca esti de stanga sau de dreapta trebuie sa beneficiezi de servicii de calitate din partea politistului, evident si a Jandarmeriei, a ISU", a mai declarat acesta.

Cum ar putea fi sporita increderea in politisti?

Intrebat daca declaratii precum cele facute de actualul ministru de Interne, care a spus "nu credeam ca in Politia Romana exista atata golanie", ajuta la sporirea increderii cetatenilor in politisti, Gabriel Berca a afirmat ca acest lucru se poate face doar "prin lege".

"Printr-un statut ferm, printr-o reprofesionalizare rapida, daca se poate, si prin respect fata de haina statului. Am vazut si cazuri de politisti care numai reprezentanti ai statului in strada nu erau, nu numai prin comportament, ci si prin modul in care purtau uniformele.

Deci, politistul sa nu poata fi batjocorit de infractori si, la randul sau, sa nu aiba tentatia abuzului. Dar sa stiti ca acest lucru nu se poate realiza decat printr-un acord din partea tuturor fortelor politice. Daca nu intelegem asta, fiecare putere politica noua va veni si isi va pune oamenii si nu o sa reusim sa imbunatatim nimic", a subliniat Gabriel Berca.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scandal hartuire sexuala politie, #Gabriel Berca scandaluri politie, #Berca statut politisti, #Berca ministru Interne , #politie