Ce patesti daca asisti la o bataie sau un omor si nu faci nimic. In ce caz poti ajunge la inchisoare

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 15:26
25246 citiri
Ce patesti daca asisti la o bataie sau un omor si nu faci nimic. In ce caz poti ajunge la inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa cazul tanarului din Cluj care a fost batut cu bestialitate de doi adolescenti, in prezent arestati preventiv, in spatiul public s-a pus intrebarea cum trebuie sa procedam cand vedem un conflict cu violente si ce riscam daca nu facem nimic.

Dincolo de latura morala si de ce dicteaza fiecaruia constiinta si spiritul civic, am vrut sa aflam daca exista si vreo obligatie legala. Ziare.com a stat de vorba cu purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Georgian Dragan, care ne-a spus ca nu se poate referi la cazul particular din Cluj, fiind o ancheta in desfasurare, dar ca ne poate explica, in general, ce trebuie sa facem daca suntem martorii unor scene de violenta sau chiar unui omor si cum putem fi pedepsiti prin lege daca ne facem ca nu vedem.

In primul rand, orice cetatean care asista la orice fel de infractiune trebuie sa anunte de indata Politia. Nu este incurajat sa intervina, daca se simte in pericol, dar recomandarea este sa instiinteze autoritatile.

Insa, legal, un martor care nu anunta Politia nu este sanctionat in niciun fel decat daca fapta nedenuntata a dus la moartea unui om. Acest lucru este reglementat prin articolul 266 din Codul Penal, care se numeste "nedenuntarea", a explicat Georgian Dragan.

Legea prevede ca "o persoana care a luat la cunostinta de comiterea unei fapte penale, a unei infractiuni contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unui om, daca nu instiinteaza de indata autoritatile, poate fi pedepsita cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda", a aratat reprezentantul Politiei.

Intrebat ce inseamna, mai exact, a lua la cunostinta, avand in vedere ca un cetatean poate vedea sau poate auzi de o astfel de infractiune, Dragan a mentionat ca acest lucru ramane la interpretarea procurorului si a instantei de judecata.

Faptele penale care intra sub incidenta acestei legi sunt violul urmat de moartea victimei, loviri cauzatoare de moarte, omorul si omorul calificat. Asadar, daca esti martor la o asfel de infractiune si nu anunti Politia, risti sa ajungi la inchisoare, insa pedeapsa difera de la caz la caz.

Potrivit vechiului Cod Penal, nedenuntarea se pedepsea si in cazul infractiunilor de lovituri sau alte violente si tentativa de omor, insa acestea au fost eliminate dupa modificarea legii, asa ca, daca nu le semnalezi, nu poti fi tras la raspundere decat moral, nu si legal.

Purtatorul de cuvant al Politiei Romane ne-a mai spus ca exista si anumite situatii in care martorul care asista la o infractiune soldata cu moartea unui om nu este sanctionat prin lege.

De exemplu, daca martorul este un membru al familiei autorului. De asemenea, nu se pedepseste martorul care nu anunta Politia pe moment, insa face acest lucru mai tarziu, dar inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva presupusului autor.

Ba chiar mai mult, un martor care nu semnaleaza infractiunea cu omor poate sa nu fie sanctionat nici dupa inceperea actiunii penale, daca ajuta ancheta.

"Daca a inlesnit tragerea la raspundere a autorului sau a participantilor, deci chiar daca nu a denuntat, atunci cand se descopera fapta de catre autoritati si un suspect este cercetat penal, daca declara ce a vazut si ajuta ancheta nu se mai pedepseste", a aratat Dragan.

Recomandarea Politiei

In concluzie, Politia le recomanda "oamenilor ca, atunci cand sunt victimele sau martorii unei infractiuni, sa apeleze la cel mai apropiat politist, daca se gaseste un politist in zona respectiva, daca nu, sa mearga la cea mai apropiata unitate de politie sau sa sune la numarul de urgenta 112 si, cu siguranta, in cel mai scurt timp, un politist va ajunge acolo si va acorda sprijin si va solutiona cauza respectiva".

Solicitarea Ziare.com a venit dupa cazul tanarului de 18 ani din Cluj, batut cu brutalitate de doi adolescenti de 17 ani, duminica trecuta.

Intreaga scena a fost filmata de o tanara, prietena cu cei doi agresori. Se poate observa ca fata chiar s-a apropiat cu telefonul de victima, pentru a-i filma mai bine ranile pline de sange de la cap.

Cei doi minori au fost initial acuzati de lovituri si alte violente, insa, ulterior, procurorii au schimbat incadrarea in tentativa de omor. Marti seara, ei au fost arestati preventiv, printr-o decizie a Tribunalului Cluj.

Pe de alta parte, fata care a filmat a fost si ea audiata, insa procurorii au decis sa nu o cerceteze pentru moment. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca ce fel de implicare a avut tanara.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#lege asistat bataie, #lege asistat omor, #martor omor pedepsit lege, #tanar Cluj batut , #politie