Cum se reflecta noul Cod Penal "pe strada", dupa eliberarea detinutilor din inchisori

Duminica, 18 Mai 2014, ora 19:53
5728 citiri
Cum se reflecta noul Cod Penal "pe strada", dupa eliberarea detinutilor din inchisori
Foto: Arhiva

De la intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in luna februarie a acestui an, mii de detinuti au ajuns din nou pe strada, dupa ce au fost eliberati din inchisori.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) sustine, intr-o declaratie remisa Ziare.com, ca Politia a fost pregatita pentru impactul implementarii noului Cod inca dinainte ca acesta sa intre in vigoare.

Mai mult, contrar asteptarilor, infractionalitatea a scazut la inceputul acestui an, chiar daca numerosi fosti detinuti se afla acum in libertate.

Judecator CSM: Populatia ar trebui avertizata la eliberari masive de detinuti

"Prin masurile adoptate inainte de 1 februarie, Politia Romana a fost pregatita pentru punerea in aplicare a noului cadru legislativ, in masura posibilitatilor materiale si a fondurilor financiare alocate.

Astfel, din dispozitia IGPR, au fost operationalizate birourile de supravegheri judiciare la nivelul inspectoratelor judetene de politie, Politiei Capitalei si Directiei de Investigatii Criminale.

De asemenea, au fost facute demersurile necesare infiintarii camerelor de ancheta si dotarii acestora conform prevederilor legale", au precizat reprezentantii Politiei Romane.

IGPR a mentionat ca tranzitia de la vechiul la noul Cod Penal "a fost una normala, fara disfunctionalitati sau sincope majore, in contextul in care noul cadru penal are multe aspecte de noutate".

Infractionalitatea stradala a scazut cu peste 16%

In primele trei luni ale anului 2014, infractionalitatea sesizata a scazut cu 5,16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, si infractionalitatea stradala a inregistrat o scadere semnificativa in primele trei luni ale anului, respectiv de 16,33%, potrivit datelor centralizate ale Politiei Romane.

Ucigasul unei fetite de 8 ani din lasi, ajutat de noul Cod sa scape de inchisoare

"Odata cu intrarea in vigoare a noului sistem penal, au fost dezincriminate o serie de infractiuni prevazute de vechiul Codul Penal, precum si de alte legi speciale, au fost modificate limitele pedepselor, astfel ca unele persoane care se aflau in executarea unor pedepse privative de libertate au fost puse in libertate sau au fost liberate sub control judiciar", se mai arata in documentul IGPR.

Arestatii la domiciliu, fara bratari de supraveghere

Reprezentantii Politiei Romane au vorbit si despre problema bratarilor electronice, care ar fi trebuit sa fie purtate de persoanele arestate la domiciliu.

In evidenta IGPR se afla, in prezent, 128 de arestati la domiciliu, insa niciunul dintre acestia nu este obligat sa poate un astfel de sistem de monitorizare.

Fara bratari electronice pentru arestatii la domiciliu - cum sunt monitorizati

"Referitor la activitatea de supraveghere judiciara, pana la data de 1 aprilie a.c., au fost dispuse, conform noului Cod de Procedura Penala, masuri preventive fata de 2.439 de persoane. Dintre acestea 2.294 au fost de control judiciar, 17 de control judiciar pe cautiune si 128 de arest la domiciliu", a afirmat IGPR.

Cu toate ca bratarile de supraveghere au fost prevazute in Codul Penal inca din 2006, ele nu au fost niciodata achizitionate, asa ca Politia Romana a dezvoltat un sistem propriu pentru monitorizarea infractorilor sub control judiciar, care sunt supravegheati de agenti.

Efectele noilor coduri in justitie: Peste 300 de persoane sub control judiciar, 24 de arestati la domiciliu

IGPR sustine ca politistii nu ii pazesc propriu-zis pe cei arestati, ci fac verificari periodice, in lipsa unor bratari de supraveghere.

"Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse. Politia verifica, periodic, modul in care acestia isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta", arata Politia Romana.

Efectele noului Cod Penal: 122 de detinuti au iesit din inchisoare in prima zi

Dupa intrarea in vigoare, la 1 februarie 2014, a Codului Penal si Codului de procedura Penala modificate, numeroase voci din sfera politica si comunitatea civila si-au manifestat ingrijorarea fata de o posibila cresterea a infractionalitatii, dupa ce, doar in prima zi, 122 de detinuti au fost pusi in libertate, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#infractionalitate Cod Penal, #infractionalitate scazuta Cod Penal, #detinuti eliberati Cod Penal , #politie