Politia Romana se lauda ca a rezolvat 99,5% din cazurile de omor. Carmen Dan spune ca "strada e un loc mai sigur"

Luni, 25 Martie 2019, ora 12:53
5037 citiri
Politia Romana se lauda ca a rezolvat 99,5% din cazurile de omor. Carmen Dan spune ca "strada e un loc mai sigur"
Foto: Arhiva Ziare.com

Politistii romani au intervenit, in 2018, la peste 950.000 de evenimente si au aplanat peste 120.000 de situatii conflictuale, a anuntat, luni, inspectorul general al Politiei Romane, chestorul general Ioan Buda.

La prezentarea bilantului activitatii, Buda a precizat ca 2018 a fost al saptelea an in care criminalitatea sesizata a scazut. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a felicitat politistii romani pentru activitatea din anul trecut si a spus ca 2018 "nu a fost un an deloc usor", dar a trecut cu bine.

"Strada este un loc mai sigur pentru toti", a spus Carmen Dan.

"Pentru al saptelea an consecutiv, criminalitatea sesizata scade la nivel national, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii 11 ani. Acelasi trend se mentine si in cazul criminalitatii stradale si a celei din mediul rural.

Gradul de siguranta rutiera creste, cel mai important indicator la care ne raportam, respectiv numarul persoanelor decedate, inregistrand o diminuare cu peste 80 de persoane, comparativ cu valorile din anul precedent.

Infractionalitatea in zona transporturilor ferivoare, navale si aeriene, inregistreaza cele mai mici valori din ultimii 9 ani", a declarat Ioan Buda, la prezentarea bilantului pentru 2018 al Politiei Romane.

Potrivit acestuia in 2018, politistii au avut peste 950.000 de interventii la evenimente, au aplanat aproximativ 120.000 de stari conflictuale si au raspuns la peste 783.000 de solicitari venite prin 112.

In plus, s-au inregistrat 13.800 de cazuri de minori lipsiti de supraveghere care au fost depistati si incredintati familiilor si autoritatilor.

Buda a mai precizat ca politistii au muncit, in 2018, la peste 1,6 milioane de dosare penale, iar procentul de solutionare a cazurilor de omor a fost de peste 99,5 la suta.

In plus, au fost destructurate 155 de grupari de criminalitate organizata si s-au desfasurat peste 450 de actiuni operative de mare amploare. Valoarea masurilor asiguratorii dispuse in dosarele de evaziune fiscala a ajuns la aproape 780 de milioane de lei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a participat la prezentarea bilantului si a transmis felicitari tuturor politistilor romani, apreciind ca anul a trecut cu bine.

"Nu a fost un an deloc usor, pe care l-am traversat cu bine", a spus Carmen Dan.

"Sunt bucuroasa sa constat ca, in ultimul an, siguranta in Romania a crescut, ca infracionalitatea este in scadere, ca faptele cu violenta sunt mai putine, iar strada este un loc mai sigur pentru toti. Acest aspect il putem considera principala concluzie a acestui bilant.

Trebuie sa recunosc ca Politia Romana este institutia cu cele mai dificile probleme de rezolvat si nu au fost putine provocarile anului trecut, dar si institutia cu unele dintre cele mai bune rezultate. Cred ca principala provocare a anului trecut a fost aceea a numirii unui inspector general, intr-un moment complicat pentru Politia Romana", a declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan a vorbit si despre incadrarea cu personal, apreciind deficitul de personal, care era de 25 la suta in perioada 2015-2016, si a scazut pana la 15-16%. In plus, 80 la suta dintre posturile de conducere sunt ocupate prin concurs.

"Nu suntem inca in momentul in care sa spunem ca greul a trecut. Probabil ca va mai fi nevoie de cateva serii de agenti si subofiteri, dar cred ca putem incepe sa ne gandim ce vom face de anul viitor: daca vom creste perioada de scolarizre, daca vom mai creste gradul de ocupare din scoli si, foarte important, daca vom ridica nivelul de exigenta la admitere. (...) Nu as vrea sa ajungem sa schibam regulile in timpul jocului. Orice schimbare pe care intentionam sa o facem, trebuie sa o facem anul acesta si este bine ca viitorii candidati sa stie din timp la ce sa se astepte", a mai spus Carmen Dan.

Vezi si Jandarmeria si-a facut bilantul: 10 august a produs o criza de imagine, din cauza emotiei si acoperirii mediatice. Interventia nu a depasit specificul altora similare (Video)

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#bilant Politie Romana 2018 , #politie