Romani, bulgari si moldoveni - carausi de bani ce au "spalat" aproape 2,5 milioade euro

Marti, 01 Martie 2016, ora 21:31
5475 citiri
Romani, bulgari si moldoveni - carausi de bani ce au "spalat" aproape 2,5 milioade euro
Foto: Ziare.com

Peste 130 de carausi de bani, cetateni romani, bulgari si moldoveni, suspectati de aproape 200 de tranzactii frauduloase, cu valoarea de aproximativ 2.420.000 de euro, au fost identificati in urma unei operatiuni internationale, la care au participat si Politia Romana si DIICOT.

Rezultatele operatiunii au fost anuntate marti de Politia Romana si DIICOT, potrivit News.ro.

Acestea, in colaborare cu procurori din Belgia, Danemarca, Grecia, Olanda, Regatul Unit, Spania si Portugalia si cu sprijin din Republica Moldova, au participat la prima operatiune la nivel european pentru combaterea activitatilor de spalare de bani prin persoane interpose, asa numitii "money mules" (carausi de bani).

In cadrul operatiunii au fost efectuate 17 perchezitii domiciliare si au fost audiate 85 de persoane. In total au fost identificati 134 de carausi de bani (cetateni romani, bulgari si moldoveni), 198 de tranzactii frauduloase, cu valoarea de aproximativ 2.420.000 euro, precum si 205 victime din Europa, Australia si SUA.

In ultimii doi ani, mai multe zeci de persoane din Republica Moldova au fost recrutate si trimise in Romania sa-si deschida un cont bancar la diverse banci, au aratat reprezentantii Politiei.

Conturile erau apoi livrate racolatorilor care, la randul lor, le transmiteau unor retele specializate in comiterea de infractiuni informatice. Imediat, conturile deschise in Romania erau alimentate cu sume de bani cuprinse intre 2.000 de euro si 10.000 de euro, dupa care, prin transfer bancar, sumele ajungeau in Ucraina, Rusia sau Republica Moldova. Pagubitii sunt din Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Italia si Spania.

Carausii identificati pana acum in cadrul a patru anchete sunt de doua feluri: constienti si inconstienti ca savarsesc o infractiune. Si unii si altii primesc un comision de 10% din suma care trece prin conturile personale.

Patru romani au clonat zeci de mii de carduri in Marea Britanie

Cei care nu stiu ca sunt folositi de cei care cloneaza carduri sunt pacaliti prin mesaje de angajare pe Internet. Ei primesc o asa zisa oferta potrivit careia, daca testeaza timpul de deschidere a unui cont la o banca anume, sunt recompensati cu 10% din suma cu care va fi alimentat contul. Pacalitii, isi deschid conturi si le transmit "angajatorului", care le da comisionul.

Politistii sustin ca formalitatile de angajare pe Internet nu au nicio valoare, in unele cazuri fiind semnate cate trei - patru astfel de documente care induc in eroare utilizatorii de Internet. De cele mai multe ori, capii retelei colectoare de conturi bancare sunt ascunsi in spatele unor agentii de turism fictive sau a unor institute de sondare a opiniei publice pentru diverse studii de piata.

Strict pe dosarul din Republica Moldova racolarea membrilor retelei s-a facut in tara vecina. Prejudiciul numai in acest caz a fost stabilit la 600.000 de euro. Politistul sub acoperire a mai precizat ca, in astfel de cazuri, sumele nu intra niciodata intr-un singur cont si nu sunt livrate dintr-o data.

Pentru a preveni asemenea actiuni, politia recomanda folosirea unui program anti-virus puternic, sa nu se intre in discutii cu persoane necunoscute interesate de date bancare si folosirea unor pagini securizate pentru actiunile de Internet banking.

Pana in acest moment au fost audiate 85 de persoane, dintre care una a fost arestata, patru sunt cercetate sub control judiciar, restul fiind urmarite penal.

Operatiunea European Money Mule Action (EMMA) este un proiect-pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online precum si fraudele privind mijloacele de plata electronica.

Sintagma "money mule" (caraus de bani) se refera la persoane recrutate de catre grupuri infractionale organizate in vederea primirii si retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obtinute in mod ilegal, in scopul de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#romani clonare carduri, #romani infractiuni clonare carduri, #romani moldoveni clonare carduri , #politie