Te plimbi cu trotineta prin oras? Ce spun legea si politia

Vineri, 05 Mai 2017, ora 08:21
46712 citiri
Te plimbi cu trotineta prin oras? Ce spun legea si politia
Foto: Arhiva Ziare.com

Pana in urma cu cativa ani, trotineta era doar o jucarie pentru copii, cu care se plimbau mai ales prin parcuri. Foarte rar vedeai un adult ca o foloseste. Insa de ceva vreme a devenit o metoda alternativa de deplasare prin orasele aglomerate.

In Bucuresti, nu ai cum sa nu vezi dimineata pe cineva care se duce la munca pe trotineta. Iar zona Pipera a devenit deja un hub pentru cei care renunta la masini sau RATB in favoarea acestui mijloc de transport. Cat despretimpul liber, in weekend, pe langa role si biciclete, oamenii se plimba si asa, dand de zor din picior.

Si tocmai pentru ca trotineta devine din ce in ce mai populara am fost curiosi sa aflam la ce categorie se incadreaza din punct de vedere legal.

Ziare.com a contactat Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), care ne-a transmis ca trotinetele propulsate cu ajutorul unui motor s-ar incadra la categoria mopede, insa trotinetele propulsate prin forta musculara NU sunt reglementate (dar se lucreaza la modificarea legislatiei).

Sa le luam pe rand.

Trotinetele propulsate cu ajutorul unui motor

Potrivit IGPR, art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede ca mopedul este definit ca fiind autovehiculul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.

"In ipoteza in care trotineta la care faceti referire este propulsata cu ajutorul unui motor si indeplineste conditiile anterior prezentate, aceasta se inscrie in categoria moped", ne-au precizat reprezentantii IGPR.

Dar ce inseamna mai exact acest lucru? In primul rand, cel care merge cu acest vehicul e obligat sa aiba permisul de conducere valabil pentru categoria AM.

De asemenea, proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie.

"Potrivit art. 14 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 195/2002 prevede ca tramvaiele, troleibuzele, mopedele, masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun inmatricularii, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza de catre consiliile locale, care tin si evidenta acestora", au punctat reprezentantii IGPR.

In plus, proprietarul trebuie sa stie ca, in circulatia pe drumurile publice, mopedul trebuie sa fie echipat cu:

a) instalatie de franare eficace;

b) sistem de avertizare sonora;

c) instalatie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica si de protectie a mediului;

d) lumina de culoare alba in fata, respectiv lumina si dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie in spate;

e) lumini de culoare galbena pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers, in fata si in spate;

f) placuta cu numarul de inregistrare, amplasata la partea din spate a mopedului fara a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare si semnalizare.

Trotinetele propulsate prin forta musculara

Situatia este alta cand vine vorba de trotineta propulsata prin forta musculara.

IGPR ne-a transmis ca legislatia rutiera in vigoare nu cuprinde norme care sa reglementeze circulatia acestor trotinete, context in care "Directia Rutiera are in vedere ca in cadrul modificarilor viitoare ale legislatiei rutiere sa extinda domeniul de aplicabilitate si asupra acestor dispozitive".

Dar sa nu cumva sa va ganditi ca sunteti in afara legii daca mergeti cu trotineta. Pentru siguranta dvs si a celorlalti participanti la trafic, trebuie sa respectati legile de circulatie.

Mai mult, avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru Ziare.com ca, daca discutam despre un incident in care e implicata o trotineta, atunci automat el va fi "asimilat fie unei fapte civile, respectiv raspundere civila delictuala, fie o posibila lovire sau alte violente pe partea penala ori vatamare corporala si, in cel mai grav caz, omorul, toate elementele de natura penala fiind puse sub lupa vinovatiei sub forma culpei si nu intentiei".

Avocatul considera ca ar fi util ca trotinetele, bicicletele, dar si orice alt "aranjament" ce se poate deplasa prin propulsie umana sa fie incluse intr-un registru unic national pentru a putea fi identificata mai usor persoana respectiva, in cazul in care s-ar produce vatamari.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#legislatie trotineta, #trotineta lege, #trotineta lege accident , #politie