Candidați fără tatuaje și piercing-uri sunt așteptați la școlile de poliție, în toamnă. Probele fizice, tot de ”clasa a cincea”

Luni, 26 Iulie 2021, ora 22:00
58278 citiri
Candidați fără tatuaje și piercing-uri sunt așteptați la școlile de poliție, în toamnă. Probele fizice, tot de ”clasa a cincea”

Peste 10.000 de candidați sunt așteptați la concursurile de admitere ce vor fi organizate în toamnă șa școlile de agenți de poliție de la Câmpina și Cluj și Oradea. Criteriile de selecție a dosarelor sunt aceleași de mulți ani, iar probele fizice sunt ușor de trecut.

”Având în vedere deficitul excesiv de la nivelul structurilor de poliție, în luna septembrie 2021 va fi organizată o nouă sesiune de admitere în școlile de agenți de poliție de la Câmpina și Cluj pentru Poliția Română și Oradea pentru Poliția de Frontieră”, se arată într-o postare pe site-ul sindicatului Europol.

Calendarul privind etapele desfășurării concursului de admitere va fi anunțat la începutul lunii august.

Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii subofițeri de poliție

Astfel, se pot înscrie la concurs, candidații care au vârsta de peste 18 ani au cetățenia română și domiciliul în România, cunosc foarte bine limba română și au capacitate deplină de exercițiu. De asemenea, trebuie să aibă diplomă de bacalaureat să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist, să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea.

Candidații nu trebuie să fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani. De asemenea, cei care vor să fie polițiști naționali, nu trebuie să fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, se arată într-o informare postată pe site-ul Sindicatului polițiștilor ”Europol”.

Ce se întâmplă cu cei care au tatuaje și pearcing-uri

Deși în urmă au aproape jumătate de an, sindicaliștii de la Europol propuneau eliminarea din lista criteriilor eliminatorii tatuajele și piercing-urile, legea nu a fost modificată, însă s-a reușit o ”ameliorare” a condițiilor referitoare la tatuaje. ”La vizita medicală aceștia nu mai sunt respinși automat. Se menționează tipurile de tatuaje care le au pe corp și cei de la resurse umane apreciază dacă acestea împiedică sau nu desfășurarea activității de polițist”, a explicat Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol din Poliție.

Iată criteriile specifice pentru recrutarea candidaților, conform legislației în vigoare în acest moment:

a) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară;

b) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;

c) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învăţământ.

d) candidaţii care au fost declarați „admis” la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic.

Pompierii, admiși cu tatuaje

”Pentru pompieri aceste condiții au fost scoase în urmă cu doi ani și ar fi fost firesc să fie scoase și de la poliție, mai ales că, în momentul de față există polițiști care să fie tatuați”, a mai spus Cosmin Andreica.

Această interdicție este doar la intrarea în sistem. Adică, ”a doua zi după ce a fost declarat admis în școala de poliție, elevul își poate face un tatuaj”, a explicat Cosmin Andreica.

”Este clar că vorbim despre o reminiscență a sistemului militar”, a explicat sindicalistul.

Probele sportive, ”tot de clasa a cincea”, Manechinul are greutatea unui copil

Cosmin Andreica spune că sunt așteptați peste 10.000 de candidați pentru școlile de poliție, însă sigur vor fi mai mulți ca în anii anteriori.

”Nu s-a modificat nimic nici în ceea ce privește proba sportivă, a spus Cosmin Andreica. Noi am cerut acest lucru, având în vedere că s-a scos condiția de înălțime sau sex pentru admiterea în aceste posturi, singura certitudine că intră în sistem colegi care pot să facă față intervențiilor dificile, ar fi fost departajarea pe aceste probe care să fie la fel atât pentru băieți cât și pentru fete.

Toți dau proba cu un manechin de 40 de kilograme pe care trebuie să-l târască pe o porțiune de câțiva metri. Este greutatea unui copil. Nu am înțeles în ce condiții similare se pune problema, pe de o parte să imobilizezi o persoană de 40 de kilograme. Acel manechin ar trebui să aibă o greutate mai mare decât una normală, pentru că orice persoană se zbate în procesul de imobilizare. Puțini sunt cei care își duc mâinile de bună voie la spate.

Ar trebui un manechin de 90-100 de kilograme ca să poți să reproduci cu aproximație ceea ce vei găsi în stradă”, a explicat șeful sindicatului.

Într-un interviu anterios, șeful sindicatului Europol a precizat că "la școala de poliție, cursurile sunt prezentate pe televizor. Profesorul este într-o clasă din care transmite live în alte șapte clase. Nu le răspunde nimeni la întrebări, sunt niște slide-uri pe care le prezintă pe un monitor și așa trece ora", a spus sindicalistul.

Citeste si:
De ce ne conduc proștii?
De ce ne conduc proștii?
Pentru că mediocritatea a devenit... sub-mediocritate, urmare a scăderii vertiginoase a nivelului educației reale.Grav și deranjant în societate este când pe curba distribuției gausiene a...
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Sursa: Ziare.com