Sase romani si un albanez au fost arestati in Cehia, dupa o operatiune in care au fost implicate forte de ordine din SUA, Romania, Cehia si Canada, dupa ce au fost inculpati in Statele Unite pentru fraude de milioane de dolari pe mai multe site-uri de cumparaturi, inclusiv pe eBay.
Politistii americani au cerut extradarea lor pentru mai multe acuzatii, printre care frauda electronica, spalare de bani si falsificare de pasapoarte.
Emil Butoi, Aurel Cojocaru, Nicolae Ghebosila, Cristea Mircea, Ion Pieptea si Nicolae Simion sunt acuzati ca publicau anunturi pe eBay, Cars.com sau AutoTrader.com si ii inselau pe cumparatorii de buna credinta.
Site-ul Ars Tehnica dezvaluie modalitatile in care procedau escrocii.
De exemplu, la data de 1 octombrie, cineva care intentiona sa cumpere o rulota Fleetwood Storm din 1997 a primit un mail in care i se oferea ocazia sa faca achizitia pentru suma de 8.200 de dolari, jumatate din pretul vehiculat pe piata.
In mail era descrisa o poveste lacrimogena, cum ca rulota fusese a sotului expeditoarei, care a murit in Irak, iar ea a ramas singura cu doi copii si fara bani, asa ca trebuie sa vanda rulota rapid.
Mailul avea toate insemnele care sa te faca sa crezi ca e real: logoul eBay si o adresa falsificata de eBay Motors.
Cumparatorul a cazut in capcana si a trimis banii la un cont de la Citibank. A doua zi, romanul Nicolae Ghebosila si-a folosit contul de Yahoo si alaturi de asociatii de peste ocean si-a tras partea cuvenita din inselaciune.
Si nu era singura schema folosita pentru escrocherii. Anchetatorii spun ca inculpatii au folosit holograme avansate pentru a crea pasapoarte false europene, e-mail-urile lor pareau a fi autentice, deoarece aveau logourile de la Amazon sau eBay si isi creasera site-uri copiate dupa cele originale, extrem de credibile.
In acest mod, ei reuseau sa vanda, de exemplu, o masina de mai multe ori, pe diverse site-uri de cumparaturi online.
Politistii americani spun ca cei 7 membri ai retelei au castigat prin astfel de metode nu mai putin de 3 milioane de dolari, cu toate ca plangerile depuse de victime ridica suma la circa 7 milioane de dolari, pentru intervalul aprilie 2011-octombrie 2012.
Pai, "va-ca Domnului" daca e vb de o infractiune, de o frauda, de o... Vezi tot
'moleculara'...
La... Vezi tot