Cum au fost aruncate in aer negocierile dintre PNL si USR-PLUS de la Timisoara. Alianta ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate

Vineri, 23 Octombrie 2020, ora 20:25
9093 citiri
Cum au fost aruncate in aer negocierile dintre PNL si USR-PLUS de la Timisoara. Alianta ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate

Rezultatul alegerilor din 27 septembrie a conturat la Consiliul Judetean Timis si Primaria Timisoara o majoritate clara PNL - USR-PLUS. Formarea acestei majoritati parea o simpla formalitate. Negocierile au esuat, insa, chiar in momentul in care liderii celor doua formatiuni se pregateau sa iasa in fata presei pentru a anunta semnarea protocolului de colaborare. Ziare.com va prezinta cronologia acestui esec care a zguduit scena politica din Timisoara, "cutremurul" fiind resimtit si in Capitala.

27 septembrie 2020 Candidatul USR-PLUS la Primaria Timisoara, Dominic Fritz, obtine o victorie zdrobitoare in fata primarului in functie, Nicolae Robu, candidat din partea PNL pentru un nou mandat de primar.

USR-PLUS castiga Timisoara, obtinand si cele mai multe mandate in Consiliul Local: 13 din 27. USR-PLUS are nevoie de un singur vot pentru a avea o majoritate simpla, care sa ii permita sa treaca proiectele pentru care nu e nevoie de doua treimi din voturi. Pentru o majoritate USR-PLUS are nevoie de o alianta, iar singura optiune este PNL.

Alegerile pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis sunt castigate detasat de candidatul PNL, Alin Nica. De asemenea, PNL obtine cele mai multe mandate de consilieri judeteni, 16, dar nu poate face majoritate singur. Pentru o majoritate solida in Consiliul Judetean, PNL are nevoie de un partener, liderii partidului anuntand ca singura optiune este USR-PLUS.

In aceste conditii, formarea unei majoritati PNL - USR-PLUS era o simpla formalitate. De altfel, imediat dupa alegeri Alin Nica, presedintele ales al CJ Timis, devenit noul lider al PNL Timis, a anuntat ca a discutat "cu Dominic" despre inceperea negocierilor pentru formarea unei majoritati in CL Timisoara si CJ Timis.

Fiecare dintre cele doua formatiuni si-a stabilit o echipa de negocieri, ambele parti sustinand ca discutiile se poarta in jurul proiectelor Timisoarei si ale judetului Timis.

16 octombrie 2020. Echipele de negociere ale PNL si USR-PLUS au o prima intalnire. Cu ocazia discutiilor, cele doua parti convin sa transmita un comunicat de presa comun.

"Discutiile s-au purtat in jurul unor principii si proiectelor mari pentru Timisoara si judet. Am hotarat ca, incepand de luni, ne vom intalni in echipe de lucru mai mici pe diferite domenii de interes pentru administratia locala, pentru ca joia viitoare sa avem o noua negociere, politica, pentru un program comun de guvernare locala. Consideram ca exista premisele unui parteneriat pentru Timisoara si Timis, pentru urmatorii 4 ani, care sa aiba in centru vointa cetatenilor exprimata in 27 septembrie pentru reguli noi in administratie si politica: transparenta, meritocratie, competenta, colaborare pentru proiectele mari ale orasului si judetului", au transmis cele doua partide.

Dupa ce s-au intalnit in grupuri mai mici, PNL si USR-PLUS au convocat pentru joi, 22 octombrie 2020, la ora 13.00, o conferinta de presa cu ocazia careia sa fie anuntata alianta dintre cele doua partide pentru formarea unei majoritati in Consiliul Judetean Timis si Consiliul Local Timisoara.

22 octombrie 2020 Conferinta de presa a liderilor celor doua partide intarzie fara explicatii mai bine de jumatate de ora. In final, echipele de negociere ies in fata presei si anunta esecul negocierilor.

"Am ajuns la sfarsitul acestor negocieri dupa trei zile bune de discutii despre proiectele noastre comune. Am agreat un text de parteneriat si, cu 5 minute inainte sa inchidem acest parteneriat, partenerii nostri potentiali ne-au spus ca nu sunt in masura sa onoreze ce am negociat luni si miercuri, si asta inseamna sa avem un viceprimar de la USR Plus si un viceprimar de la PNL si un vicepresedinte de la USR Plus si unul de la PNL. Au spus ca au nevoie de timp sa se gandeasca la aceasta solutie, ca propun sa facem asta dupa alegerile parlamentare. Pentru noi este exclus sa continuam o instabilitate politica aici. (...) Din acest motiv, aceste negocieri de azi nu au fost duse la un bun sfarsit. Noi vom analiza situatia si sa vedem cum putem, intr-un timp cat mai rapid, asa cum ne cere situatia de urgenta, sa ajungem la o stabilitate in Consiliul Local si Judetean", a explicat primarul ales al Timisoarei Dominic Fritz, potrivit news.ro.

"E adevarat ca am ajuns la un acord cu privire la programul de guvernare locala, atat din Primaria Timisoara, cat si din Consiliul Judetean. Am ajuns la un acord sa sprijinim programul USR in Primaria Timisoara si, in acelasi timp, sa completam acel program cu proiectele incepute de administratia liberala si, in ceea ce priveste Consiliul Judetean, partenerii nostri sa sprijine programul nostru de guvernare locala si, cateva aditii din programul aliantei USR Plus. Ceea ce a subminat negocierile au fost recentele declaratii ale chiar unui membru din comisia de negociere, pe care colegii mei, ieri, in sedinta Biroului Politic Judetean le-au considerat ca fiind inacceptabile si care submineaza increderea noastra ca partenerii nostri sunt si pot sa fie loiali in cele doua institutii. Am solicitat doar o pasuire, sa se mai aseze timpul putin peste aceste declaratii contondente si saptamana viitoare sa discutam despre functii, cu atat mai mult cu cat cred ca oamenii, principalul lucru pe care cred il asteapta de la noi este sa convenim asupra proiectelor, asupra programelor, asupra a ceea ce trebuie sa facem in urmatorii 4 ani si nu sa ne batem pe o pozitie sau cealalta", a declarat Alin Nica.

Ce s-a intamplat in culise

In urma esecului in negocieri, Dominic Fritz si Alin Nica au oferit, separat, detalii suplimentare despre modul in care au decurs discutiile si care au fost motivele pentru care negocierile au esuat.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi, 22 octombrie, la sediul USR-PLUS, Dominic Fritz a explicat cum au decurs discutiile pentru formarea unei majoritati, aratand ca negocierile s-au purtat in jurul proiectelor si al obiectivelor pe care cele doua partide le sustin, discutia despre impartirea functiilor fiind una foarte scurta, de "trei minute" in care s-a stabilit ca fiecare dintre partide va avea un vicepresedinte al CJ Timis si un viceprimar al Timisoarei.

Intelegerea a mai fost ca Dominic Fritz sa redacteze textul parteneriatului ce urmeaza a fi semnat, iar Alin Nica textul comunicatului de presa ce urma sa fie dat publicitatii la incheierea negocierilor.

Primarul ales al Timisoarei a mai aratat ca, in noaptea dinaintea anuntului, Alin Nica insusi i-a transmis textul comunicatului de presa, in care se facea referire si la faptul ca fiecarei formatiuni ii revine un vicepresedinte si un viceprimar. Cu toate acestea, inainte de semnarea acordului, Alin Nica nu a mai fost de acord cu textul comunicatului pe care l-a redactat, cerand sa fie scoase referirile la impartirea functiilor, lucru cu care USR-PLUS nu a fost de acord.

Liderul PNL Timis da vina pe "bucuresteanul Drula"

La randul sau, presedintele interimar al PNL Timis, Alin Nica, a declarat ca PNL a cerut semnarea acordului fara referiri la impartirea functiilor din cauza atacurilor venite din partea USR-PLUS, in special din partea "bucuresteanului Drula", care, din postura de membru al echipei de negociere, a acuzat PNL ca a inceput negocierile cu discutiile despre functii.

"Eu am zis ca le dau un ragaz de o saptamana, doua. Daca ei vor sa se razboiasca in continuare cu noi, putem sa discutam si dupa alegerile parlamentare despre functii. Noi nu ne cramponam de functii. Pana atunci, macar sa stim cum stau lucrurile. Suntem parteneri sau ne razboim reciproc? Sa clarificam apele, sa stim. Nu putem sa facem aceasta duplicitate. Pe hartie semnam protocolul, impartim functiile, dar pe la spate ne infingem cutitul in spate. (...) Considerati ca eu ar fi trebuit sa stau si sa astept fara sa spun ca ceva nu e in regula? Daca voi asa intelegeti sa duceti negocierile, atacandu-ne, luam o pauza, ne calmam, spunem cum stau lucrurile si discutam lucrurile", a declarat presedintele interimar al PNL Timis, Alin Nica.

La o zi dupa esecul negocierilor, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL Timis, presedintele CJ Timis a semnat protocolul convenit cu USR-PLUS, in care nu e mentionata impartirea functiilor, aratand ca asteapta sa faca acelasi lucru si USR-PLUS.

Intrebat cum se poate vorbi de o majoritate functionala fara a stabili viceprimarii si vicepresedintii Consiliului Judetean, Alin Nica, a declarat ca functionarea institutiilor fara aceste functii "nu e o tragedie".

"Atunci, cand Dominic s-a enervat si a mototolit protocolul si l-a aruncat a spus ca are nevoie pentru a se lupta cu COVID-ul de doi viceprimari. Eu va spun ca la Consiliul Judetean, unde voi fi vicepresedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, nu am nevoie sa deleg aceste atributii esentiale catre vicepresedinti. Eu cred ca problema COVID trebuie rezolvata la cel mai inalt nivel de responsabilitate si credibilitate. Nu cred ca Dominic avea de gand sa paseze aceasta responsabilitate catre viceprimari. Nu cred ca e o atitudine sanatoasa si constructiva", a declarat Alin Nica.

USR-PLUS nu a anuntat daca va semna protocolul convenit cu PNL, dar Dominic Fritz a anuntat vineri, 23 octombrie 2020, ca va participa sambata, 24 octombrie, la ceremonia de investire a presedintelui CJ Timis Alin Nica. In postarea prin care a facut anuntul, Fritz s-a declarat mirat "ca PNL a dat deja drumul la postari sponsorizate pe Facebook despre acest conflict artificial".

"Asteptam maturitate politica si renuntarea la niste jocuri, care nu stiu de unde vin si nu vreau sa ma pronunt, sa semnam documentul in forma agreata. In momentul in care ai patru zile de negocieri, iar acest punct (n.r. referitor la functii) era agreat de ambele parti, nici macar nu am scris-o noi, a scris-o domnul Nica, asteptam sa semnam documentul in forma agreata. Singura explicatie a fost ceva cusut in mod cusut cu ata alba. Cumva, declaratiile mele l-au necajit pe domnul Nica. Totusi, suntem oameni maturi. Nu facem politica pentru oameni pe baza unor necajeli", a declarat si deputatul Catalin Drula pentru Radio Timisoara.

Presedintele Academiei de Advocacy: "Discutia despre proiecte, propaganda ieftina"

Presedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, a declarat ca esecul negocierilor PNL - USR-PLUS a fost o surpriza pentru ca nimeni nu si-a pus problema ca s-ar putea intampla ceva, "cu atat mai mult cu cat toata lumea a fost de acord ca la nivel de fiecare institutie sa fie doi vicepresedinti de culori diferite si doi viceprimari de culori diferite".

"Dorinta de a astepta rezultatul alegerilor parlamentare e riscanta pentru ca rezultatul ar putea sa arate pentru PNL chiar mai prost decat rezultatul de la locale. In mod normal, alegerile s-au facut pentru a stabili majoritatea politica. Asta a fost scopul alegerilor. Din punctul asta de vedere, a intoarce ca la Ploiesti povestea, ca discutam despre proiecte, este propaganda ieftina. Este cat se poate de clar ca in cazul ambelor institutii trebuie batuta in cuie majoritatea, vicepresedintii si viceprimarii. Primarul unui municipiu si presedintele unui judet trebuie sa stie clar care e majoritatea pe care conteaza si care sunt vicepresedintii si viceprimarii. Nu se discuta. Nu stiu daca e vreun cetatean care crede in povestile astea (n.r. despre proiecte, fara discutii despre functii)", a declarat Radu Nicosevici, potrivit caruia "PNL porneste cu un handicap prin abordarea unei asemenea strategii".

Radu Nicosevici a mai spus ca, la randul sau, USR-ul are inca dificultati in cresterea lui ca partid politic. "Inca exista o cultura de ONG. Un om politic ca si Drula ar fi trebuit sa fie mai retinut. E cat se poate de clar ca cele doua partide sunt in campanie dura pentru parlamentare si se bat pentru acelasi electorat. Nimeni nu e naiv", a mai declarat Radu Nicosevici.

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri, #negocieri, #usr plus, #PNL, #Timisoara , #politie