Cum isi santaja subordonatii un sef al Politiei Locale: "Mi-a zis ca imi da foc!"

Miercuri, 12 August 2015, ora 11:25
5247 citiri
Cum isi santaja subordonatii un sef al Politiei Locale: "Mi-a zis ca imi da foc!"
Foto: ProTV

Cristinel Toader, fostul director al Politiei Locale Ploiesti aflat in arest la domiciliu de saptamana trecuta, a transformat institutia intr-o sursa de venit si si-a amenintat angajatii, ca sa nu dea declaratii impotriva lui, sustin procurorii.

Toader, care a condus in ultimii trei ani Politia Locala, a fost retinut pe 4 septembrie pentru acuzatii de santaj, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, se precizeaza intr-un comunicat DNA.

Procurorii anticoruptie detin probe si interceptari conform carora Cristinel Toader ii santaja pe subordonati cerandu-le subiectele de la concursurile pentru ocuparea de posturi in cadrul institutiei, dupa care le vindea celor interesati cu sume cuprinse intre 200 si 1.000 de euro, scrie Evenimentul Zilei.

Angajatii erau santajati cu pierderea functiilor. Dupa ce procurorii au intrat pe fir, Toader a facut presiuni asupra angajatilor, cerandu-le sa nu dea declaratii impotriva lui.

"Dupa inceperea cercetarilor in aceasta cauza de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in ziua de 02.06.2015, in jurul pranzului, Toader Cristinel a intrat peste mine in casa, eu aflandu-ma la mama mea, in municipiul Ploiesti, pe strada..., interesandu-se daca am fost chemat de procuror pentru a da declaratii si, daca da, ce anume am declarat. Dupa acest moment, Toader Cristinel m-a tot sunat, iar eu nu i-am raspuns si mi-a dat si SMS la care, de asemenea, nu i-am raspuns. Atunci el mi-a transmis prin fratele meu, cu care s-a intalnit la biserica, ca imi da foc", se arata in declaratia semnata de Narcis Dorobantu, seful Serviciului de Interventie Rapida.

O declaratie similara a dat si Gabriela Isabela Mocanu, sef Serviciu Resurse Umane, Juridic, Contracte, Proceduri, care a sustinut ca a fost amenintata in repetate randuri de Toader, personal si prin mesaje telefonice.

"M-a urmarit cu masina pe strada, mi-a transmis printr-o cunostinta ca el m-a facut sefa si sa am grija ce spun in fata organelor penale (...) Mi-a spus ca, daca voi fi intrebata, sa nu recunosc ca el mi-a cerut, iar eu i-am dat subiectele pentru examen, inainte de sustinerea acestuia. Si chiar daca voi fi taiata si mi se va pune sare pe rana, eu sa nu recunosc, intrucat o voi pati si eu", se arata in declaratia semnata de aceasta.

Conform comunicatului de presa al DNA, Toader Cristinel i-a santajat cu pierderea posturilor pe cei care au redactat subiectele la concursurile de ocupare a unor functii in anii 2013 si 2014, transformand activitatea intr-o adevarata afacere.

Astfel, dupa ce "a obligat un subaltern sa conceapa, sa redacteze si sa-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispozitia unui candidat inainte de proba scrisa, pentru ca acesta sa fie declarat admis, fara insa a pretinde sume de bani in schimb", Toader l-a numit pe castigatorul concursului presedinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de sef birou.

De asemenea, "in perioada 2012 - 2014, desi detinea functia publica de director general al Politiei Locale Ploiesti, in mod repetat, Toader Cristinel a coordonat prin persoane interpuse intreaga activitate a S.C. ESROM ADVERTISING SRL Ploiesti (in care a detinut anterior calitatea de asociat/administrator) si S.C. ZEDEKA ADVERTISING SRL Ploiesti (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfasurand in numele acestora activitati producatoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constand in inchirierea de panouri publicitare", activitatile fiind incompatibile cu Legea nr. 155/2010 a politiei locale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Toader Cristinel santaj politie Ploiesti, #Toader Cristinel retinut politie Ploiesti , #politie