Cum luau spaga vamesii de la traficantii de tigari

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 21:52
3271 citiri
Cum luau spaga vamesii de la traficantii de tigari
Foto: Realitatea TV

Traficul cu tigari si alte marfuri de contrabanda de la vamile din vestul tarii se facea cu acordul superiorilor, dupa ce se asigurau ca nu sunt supravegheati, iar daca era cazul transporturile de marfa ale traficantilor erau insotite de masini ale politiei ca sa ajunga in siguranta la destinatie.

Banii obtinuti din mita erau colectati de catre lucratorii vamali, de cele mai multe ori, in tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare in tara si erau impartiti la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor. Ulterior, acestia din urma imparteau banii lucratorilor vamali si politistilor de frontiera, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Seful Vamilor, Radu Marginean, pus sub invinuire de procurorii DNA

Actiunea de urmarire a vamesilor de la Moravita si Foeni s-a petrecut in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011. In urma anchetei, procurorii DNA mai dezvaluie ca atunci cand se temeau sa nu fie filmati de camerele de vederi lucratorii vamali si politistii nu mai efectuau controlul autovehiculului ci apreciau cantitatea de tigari si cereau mita pe baza estimarilor.

Cat era mita?

Pentru a trece frontiera cu un bax de tigari, traficantii dadeau 50 de euro, iar pentru un cartus de tigari 1 euro, astfel incat o singura persoana ajungea sa inmaneze lucratorului vamal si sume de 750 euro. Suspectati de aceste ilegalitati sunt 30 de lucratori vamali de la Moravita si Foeni.

Tot in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, s-au realizat actiuni de urmarire si la vama Naidas, din judetul Caras-Severin, iar procurorii sustin ca au dovezi ca 15 lucratori vamali au primit de la traficantii de tigari bani, produse alimentare si tigari netimbrate, provenite din Serbia.

Vamesi si politisti fac coada la DNA - Urmareste LIVE

Traficantii de tigari "achitau" aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartus de tigari, astfel ca, in unele situatii, se "incasau" sume cuprinse intre 2.000 si 2.700 de euro pe o tura.

Si la Naidas banii "colectati" se imparteau intre complici la sfarsitul turei de lucru, iar suma primita de catre fiecare membru al grupului infractional depindea de postul in care isi desfasura activitatea in schimb, asa incat cei direct implicati primeau o suma mai mare spre deosebire de ceilalti. Ca sa nu existe conflicte faceau cu tura in locurile importante ca sa nu fie "privati" de sumele mai mari de bani.

Zeci de vamesi si politisti de frontiera, retinuti pentru 24 de ore

Sub coordonarea superiorilor, politistii de frontiera au facilitat introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor pe traseu, pana la locurile de depozitare temporara din Oravita si localitatile limitrofe. La sfarsitul fiecarei ture, acestia au primit cu titlu de mita diferite sume de bani de la sefii de tura ori de grupa, direct sau prin intermediul altor politisti.

15 vamesi au fost arestati preventiv pentru 29 de zile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#trafic tigari vamesi, #Moravita Naidas trafic tigari , #politie