Cum schimba interlopii sefii Politiei in Romania. Chestorul Vasilescu, terminat de clanul Duduianu. Comisarul-sef Alexe l-a chemat in ajutor pe "Codita" la Caracal

Miercuri, 02 Septembrie 2020, ora 10:28
9781 citiri
Cum schimba interlopii sefii Politiei in Romania. Chestorul Vasilescu, terminat de clanul Duduianu. Comisarul-sef Alexe l-a chemat in ajutor pe "Codita" la Caracal
Liviu Vasilescu si Nicolae Alexe

Chestorul Liviu Vasilescu a demisionat marti, 1 septembrie 2020, dupa ce in mass-media au aparut imagini cu el cand s-a intalnit cu unul dintre liderii Clanului Duduianu pentru a le cere devansarea inmormantarii lui Emi Pian.

Seful Politiei Romane, Liviu Vasilescu, apare in filmari alaturi de unul dintre liderii Clanului Duduianu. Fratele interlopului ucis, Elvis Pian, a povestit ca in noaptea de 8 spre 9 august, seful Politiei Sector 5, Catalin Pastin, si seful Politiei Capitalei, Bogdan Berechet, ar fi mers acasa la Elvis Pian, dupa miezul noptii.

Cei doi l-au rugat pe Elvis Pian sa mearga cu ei la o biserica, acolo unde erau asteptati de seful Politiei Romane, Liviu Vasilescu. Mai departe, Vasilescu l-ar fi rugat pe interlop sa isi scoata fratele decedat din casa cat mai rapid cu putinta, pentru ca Politia sa nu se faca de ras din pricina faptului ca nu a dispus sanctiuni impotriva interlopilor. Asta desi trupul neinsufletit al interlopului statea deja in livingul locuintei de aproape o saptamana.

Emi Pian a fost ucis pe 4 august 2020 in cartierul bucurestean Giulesti intr-un scandal iscat dupa o partida de barbut.

La cateva zile dupa aparitia acestor imagini si dupa ce presedintele Klaus Iohannis a cerut public Ministerului de Interne si Politiei sa explice aceasta actiune, secretarul de stat Bogdan Despescu si seful Politiei Romane, chestorul Liviu Vasilescu au iesit intr-o declaratie publica si au spus ca era o actiune asumata si ca a fost perfect legala.

Politia transmite lamuriri suplimentare

Insa au ramas o multime de intrebari fara raspuns, iar IGPR a transmis un comunicat de presa cu lamuriri in acest sens.

"A procedat Politia Romana corect sau nu?

De ce nu ati comunicat?

De ce a fost nevoie ca seful Politiei sa participe la aceasta actiune?

Isi da demisia sau iese la pensie seful Politiei?

De ce avem interlopi?

De ce nu-i destructurati?

ETC.

Sunt doar o parte dintre intrebarile si opiniile exprimate in ultima perioada in spatiul public la adresa noastra, a politistilor.

Pentru ca avem obligatia de informare corecta, dar si pentru ca am invatat si noi ceva din acest eveniment, vom raspunde aici", a transmis IGPR:

Iata raspunsul Politiei

"Politia Romana a procedat legal, corect, conform tuturor normelor in vigoare, care nu sunt aplicate in cazuri de criza doar in tara noastra, ci si pe plan international.

In orice situatie de aceasta natura, analizezi si pui in aplicare solutia cea mai eficienta, astfel incat sa primeze protejarea vietii si integritatii persoanelor.

Nu o spunem doar noi, ca sa ne scuzam sau justificam actiunea, ci o spun expertii in managementul crizelor, conform regulilor de tactica politieneasca si culegere de informatii, ce se aplica si-n alte state cu experienta in managementul acestui gen de evenimente", a scris IGPR in comunicatul de presa.

"Stim, au fost voci care au spus de ce am permis ca acest eveniment sa dureze atat, de ce am permis ca priveghiul sa fie la domiciliu. Ce nu a spus nimeni, nici noi, a fost ca, potrivit legii nu Politia Romana aplica masuri de sanctionare pe acest domeniu.

Nu o sa reluam firul integral al evenimentelor, o sa reamintim doar ca acest eveniment a fost analizat, din doua perspective: limitarea raspandirii noului coronavirus, respectiv, si foarte important, impiedicarea producerii unor acte de violenta, de natura sa afecteze grav ordinea publica", a mai transmis IGPR.

"Au fost destule persoane care au spus ca politistii au intervenit si au oprit o nunta in Constanta, iar in cazul din Bucuresti "le-au permis interlopilor o organizare desantata", desfasurata pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, asa ca aducem acum la cunostinta opiniei publice faptul ca am aplicat sanctiuni si intr-un caz si in celalalt, pentru incalcarea normelor in vigoare. Astfel, printre alte masuri, in Bucuresti s-au aplicat peste 250 de sanctiuni, inmormantarea respectand in desfasurare normele legale.

A fost interzisa inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reusind astfel sa nu se creeze vreun focar de coronavirus in aceea zona.

Din punct de vedere insa al producerii unor acte de violenta din partea clanurilor, de natura sa afecteze ordinea publica, acest fapt necesita explicatii mai extinse", a mai transmis Politia.

"Clanurile au aparut de-a lungul timpului"

"Clanurile nu au aparut in acest an. De-a lungul timpului au fost organizate ample operatiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar apartinand unor generatii consecutive, au fost inchisi in penitenciare in mod repetat (familia Duduianu este la a treia generatie in penitenciar, unii dintre ei condamnati a treia oara).

Evenimentul care a generat dezbaterea publica actuala a avut loc ca urmare a unui conflict spontan intre mai multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activitati infractionale sau provenind din familii cunoscute ca avand activitati in mediul infractional.

Si aici cetatenii de buna credinta pot adresa, pe buna dreptate, intrebari de genul: "de ce nu i-ati arestat, stiati de ei sau trebuia sa-i cunoasteti; au existat informatii pe surse si se stia ca in acea casa se joaca barbut de mai mult timp; ce-ati facut?"

Putem raspunde ca aceste aspecte fac obiectul unor verificari curente si ale unor anchete in curs, drept care va mai dura pana cand vom da un raspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public si asumat de catre cei care fac aceste verificari", a mai aratat IGPR.

Deficit de politisti

"Ce putem spune acum este ca acest eveniment nedorit a scos in evidenta un aspect deficitar al organizarii noastre actuale:

Plecarea din randurile noastre a unui numar mare de profesionisti, a celor care cunosc in mod sofisticat munca de politie din teren, oameni care impuneau respect si teama in randul infractorilor, poate genera sincope in momentele operative. Acest lucru il cunoastem si incercam remedierea operativa in fiecare situatie de criza care apare", a mai aratat institutia.

De ce a mers Liviu Vasilescu sa vorbeasca cu rudele lui Pian

"In consecinta, am ajuns azi sa discutam de ce seful Politiei Romane a coborat in strada sa rezolve problema, tocmai pentru ca in acel moment a fost singura solutie operativa eficienta, pe romaneste, nu am avut alta solutie care sa garanteze succesul operatiunii.

Trist, dar adevarat. (in mod concret, chestorul Vasilescu era in concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent si a rezolvat problema in 5 ore, si oricum seful Politiei Romane nu era la prima lui "excursie in teren" de la preluarea mandatului).

In concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca avand experienta necesara de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a facut nimic ilegal, actionand dupa "litera manualului" de tactica politieneasca, pe care trebuie sa -l cunoasca orice politist. (in plus, dupa cum ati observat, echipa operativa a stiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi)", a mai transmis Politia.

Alte raspunsuri ale Politiei la intrebarile din spatiul public

- De ce nu am comunicat public aceste elemente pana acum?

Tocmai pentru ca operatiunile de acest gen ale Politiei Romane nu pot fi publice decat la finalul investigatiilor. Orice informatie care ar fi aparut in spatiul public ar fi putut compromite cercetarile.

- De ce nu am comunicat dupa inmormantare, ci doar in momentul in care au aparut unele imagini?

Pentru ca operatiunea Politiei nu s-a terminat dupa inmormantare.

- De ce s-au intalnit noaptea?

Pentru ca a fost un element surpriza. S-a ales o ora tarzie astfel incat sa nu existe posibilitatea ca aceasta informatie sa fie diseminata rapid la toti cei care si-au anuntat prezenta si despre care noi detineam informatii ca vor fi prezenti la orele 14.00.

- De ce nu au fost chemati membri familiei la discutii in sediul Politiei?

Pentru ca s-ar fi creat un dezavantaj tactic, acestia putand refuza sa se prezinte. (in general, aceste persoane sunt aduse la Politie cu mandate de aducere!)

- Trebuie sa-si dea demisia chestorul Vasilescu?

Credem ca argumentatia prezentata de noi mai sus ofera in mod implicit si raspunsul: seful Politiei Romane si-a facut datoria in mod eficient, rezolvand o problema complicata, conform regulilor scrise sau cutumiale ale institutiei noastre.

Liviu Vasilescu si-a dat demisia: "Am constatat un atac mediatic asupra Politiei Romane"

Marti, 1 septembrie 2020, la finalul unor declaratii de presa privind activitatea politiei, chestorul Liviu Vasilescu si-a anuntat demisia.

"Atat ca ofiter de executie, cat si ca manager, mi-am facut datoria cu onoare si buna credinta, integritate profesionala, fiind principiul care m-a ghidat in intreaga cariera. In ultimul timp, am constatat un atac mediatic concentrat asupra Politiei Romane si MAI, intr-o perioada in care tara are nevoie de liniste si conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetatenilor.

In permanenta mi-am asumat responsabilitatea deciziilor. Si totdeauna mi-au placut si surprizele. In acelasi cadru, va rog sa-mi permiteti ca de astazi sa ma retrag din functia de inspector general al Politiei Romane, sa raman ofiter de politie si sa indeplinesc sarcinile care imi vor fi incredintate", a spus chestorul Vasilescu.

Ministrul de Interne: "Este decizia corecta pe care am convenit-o"

"Ati aflat deja astazi ca domnul Liviu Vasilescu nu mai este Inspector General al Politiei Romane.

Este decizia corecta, pe care am convenit-o, astfel incat imaginea si credibilitatea Politiei Romane sa nu fie afectate sau puse sub semnul intrebarii.

In urma discutiei pe care am avut-o, domnia sa a achiesat sa se retraga din functia de Inspector General, precizand faptul ca isi doreste sa continue munca de politie si sa isi indeplineasca atributiile de ofiter.

Politia Romana are nevoie acum sa se concentreze exclusiv asupra problemelor pe care le are in atributii, adica aplicarea cu fermitate a legii si eliminarea oricarui act de perturbare a acestei activitati.

Pentru a asigura continuitate in actul de management al acestei institutii importante a Ministerului Afacerilor Interne, am decis ca Inspectorul General Adjunct, domnul chestor de politie Eduard Miritescu, din functia pe care o detine, sa exercite temporar comanda Politiei Romane pana la numirea unui ofiter care sa preia aceasta functie si responsabilitate.

Nu m-am grabit sa numesc astazi un inlocuitor al Inspectorului General al Politiei Romane pentru ca imi doresc sa identific, impreuna cu echipa de la Ministerul Afacerilor Interne, cea mai potrivita persoana pentru a putea reforma din temelii Inspectoratul General al Politiei Romane, pentru a putea continua programele de inzestrare a politistilor si pentru a fi capabila sa exercite un act managerial corespunzator pentru o institutie de nivel european care sa ofere cetatenilor siguranta si incredere.

Va asigur ca, in cel mai scurt timp, va fi epuizat acest interimat la nivelul conducerii Politiei Romane", a transmis Ministrul Marcel Vela.

Cazul Caracal: Politia si interopii "uniti"- in rezolvarea dosarului crimelor lui Dinca

In urma cu un an, disparitia a doua adolescente despre care se spune ca au fost ucise de un barbat de langa Caracal, a scos la iveala alte legaturi intre politie si infractori.

Pentru a o gasi pe Alexandra Macesanu, adjunctul Politiei Olt, comisarul-sef Nicolae Alexe, a apelat la unul dintre cei mai cunoscuti interlopi din zona. Este vorba despre Remus Radoi, zis Codita.

Imediat dupa balbele autoritatilor din Olt din ancheta crimelor de la Caracal, o alta informatie soca opinia publica si a dus la zguduirea imaginii anchetatorilor.

Se pare ca Radoi participa la construirea dosarelor penale la DIICOT Olt, iar declaratiile sale sunt intarite de convorbirile pe WhatsApp cu seful politiei Olt, cel care a coordonat operatiunea de salvare esuata a Alexandrei.

Este vorba de barbatul la care au apelat initial anchetatorii, dar i-a trimis pe piste gresite, la rivalii din clanul interlop Oaca.

Comisarul Alexe a fost demis de la sefia Inspectoratului de Politie Judetean Olt in urma scandalului legat de implicarea interlopilor din ancheta.

Remis Radoi este cunoscut cu legaturi in presa si politica, considerat omul fratilor Dan si Cornel Ciocan. El controleaza doua firme de paza, Safety Security si Spartan Paza si Protectie, prin interpusi, intrucat a fost condamnat cu suspendare si are interzis dreptul de a detine firme de paza.

El a fost retinut joi, 27 august 2020, intr-un dosar de evaziune fiscala, instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, potrivit unui comunicat transmis de IPJ Olt.

Procurorii au decis ca el sa fie cercetat sub control judiciar.

Perchezitii la afaceristul Remus Radoi, zis Codita, cel care i-a trimis pe piste gresite pe politisti in cazul Caracal

Crimele de la Caracal: Audierea afaceristului Codita a fost din nou amanata. "Am informatii potrivit carora politia ar sprijini clanurile de interlopi"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Controversatul ales de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, și-a dat demisia cu câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor...
#liviu vasilescu, #demisie, #emi pian, #intalnire interlopi, #legaturi politie interlopi, #cazul Caracal, #interlopul remus radoi, #seful ipj olt demis , #politie