De-a hotii si vardistii, de-a vamesii si politistii (Opinii)

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 13:49
3139 citiri
De-a hotii si vardistii, de-a vamesii si politistii (Opinii)

Cand Romania abia batea la usile Europei, a aparut, ca la comanda, un eveniment insolit, parca anume facut, sa difuzeze imaginea tarii direct de la Bucuresti la Buxelles si sa luam nota 10 la monitorizare: "afacerea Tigareta 1".

O premiera mondiala la Bucuresti

Au zanganit catusele, au tabarat mascatii, procurorii si-au aratat muschii, iar justitia, dupa ce s-a legat la ochi, a bagat la zdup 18 politisti si vamesi in frunte cu celebrul deja Trutulescu.

Trutulescu s-a purtat atat de frumos la inchisoare, incat, dupa o oarecare vreme, a ajuns bine-merci, in judetul Buzau, infiintandu-si o firma de detectivi particuari.

Ministrii de atunci, aratandu-si muschii telespectatorilor, au clamat in fata intregii Europe premiera evenimentului de la Bucurersti - ceva ce, vorba ceea, n-a vazut Parisu'.

Intrucat imaginea tarii trebuia mentinuta non-stop, iar monitorizarea Romaniei continua la acelasi Bruxelles, a mai aparut si "afacerea Tigareta 2", tot cu catuse, mascati, procurori, judecatori si cu sentinte irevocabile, dar pardonabile, in caz de buna purtare.

Ministrii au comentat evenimentul la ora de varf, ca sa vada Eurpa ca, in lupta de-a hotii si vardistii, invinge numai guvernul, care abia asteapta sa-si vada imaginea monitorizata IT.

Premierele mondiale se repeta una dupa alta

Urmatorul moment crucial a fost in septembrie 2006. Monitorizarea reusise si asteptam raportul favorabil, ca sa fim primiti membri in UE. Printr-o remarcabila coincidenta, chiar in acel moment festiv, a fost depistata o retea de contrabandisti cu tigari.

In dubele politiei au fost inghesuiti 18 vamesi de la Otopeni si alti 13 de la Ploiesti. Catuse, dube, procurori, judecatori, zdup, imagine si, pana la urma, am intrat triumfal in UE.

Un ministru de atunci arata telespectatorilor ca asa ceva n-a vazut Parisu', iar guvernul e gata sa mearga pana in panzele albe, neiertator si intransingent fata de oricine umbla cu cioara vopsita.

Intrucat ne-am vazut cu sacii in caruta, gata intrati in UE, catusele n-au mai zanganit multa vreme, dubele au ramas pe dreapta si mascatii s-au costumat civil.

Dar, asa cum se stie, o coincidenta nu vine niciodata singura. Ea vine, ca si nenorocirile, in valuri succesive. Cu atat mai mult, cu cat ne pregatim sa intram in spatiul Schengen, unde Franta se uita la noi chioras, Germania piezis si numai ungurii ne simpatizeaza, ca buni vecini.

Iarasi din premiera in premiera

Prin coincidenta, autoritatile statului au apucat din nou catusele, dubele, ba chiar si elicopterele, pentru ca imaginea sa fie cat mai europeana si sa aplaude Strasbourg-ul cohorta de incatusati din Romania.

Respectand regulile jocului, premierul a iesit personal joi seara la televizor anuntand populatia ca asistam la o premiera mondiala, ceva ce n-a vazut Parisu' si nici domnul Boc n-a mai observat in Romania.

S-a umplut paharul si, daca mai umbla cineva cu cioara vopsita, premierului nu-i va pasa de ei, asa cum s-a vazut chiar in aceste clipe ca nu i-a pasat nici de vamesii corupti, nici de politistii spagari.

Totusi, ca sa nu strice imaginea cu paharul plin, premierul n-a spus o vorba de felul cum i-a pasat de Pasat.

Citeste si:
Inițiativă USR pe modelul Scoției sau New Yorkului: produse de igienă gratuite în școli pentru fetele vulnerabile
Inițiativă USR pe modelul Scoției sau New Yorkului: produse de igienă gratuite în școli pentru fetele vulnerabile
Iniţiativa legislativă „Împreună pentru fete” a Oanei Ţoiu, deputat USR, a primit aviz pozitiv la votul din comisiile parlamentare și ar putea ajunge la vot final până la finalul anului...
Ionuț Stroe a fost numit noul purtător de cuvânt al PNL. Acesta îl înlocuiește pe Ionel Dancă, apropiatul lui Orban SURSE
Ionuț Stroe a fost numit noul purtător de cuvânt al PNL. Acesta îl înlocuiește pe Ionel Dancă, apropiatul lui Orban SURSE
Fostul ministru al Sportului Ionuț Stroe a fost ales drept noul purtător de cuvânt al PNL, potrivit unor surse liberale. El a fost desemnat purtător de cuvânt al liberalilor luni, 6...