Descinderi in 5 vami si zeci de perchezitii in 10 judete si Bucuresti (Video)

Marti, 08 Februarie 2011, ora 07:00
14121 citiri
Descinderi in 5 vami si zeci de perchezitii in 10 judete si Bucuresti (Video)
Foto: Arhiva

Politisti, mascati si ofiteri DGA fac, marti dimineata, zeci de perchezitii in Bucuresti si alte 10 judete, fiind vizati traficantii care aduceau in tara tigari prin cele cinci vami din Timis si Caras-Severin unde au, de asemenea, loc descinderi.

Actiunea vizeaza in special contrabanda cu tigari si ar putea avea legatura cu actiunea de saptamana trecuta de la Vama Siret, potrivit Realitatea TV.

Descinderile au loc in Timis, Arad, Caras si la vamile Naidas, Stamora Moravita, Deta, Cruceni si Oravita, peste 100 de politisti de frontiera si vamesi fiind suspectati ca favorizau contrabanda cu tigari.

Accesul in spatiul vamii Naidas este blocat, nicio masina nu intra si nu iese din tara prin acest punct de trecere al frontierei.

Perchezitii au loc, de asemenea, si la domiciliile unor angajati ai celor cinci vami.

Peste 30 de persoane au fost ridicate , printre care si un politist din Stamora Moravita, suspectate de contrabanda cu tigari. De asemenea, au fost confiscate si circa 300 de baxuri cu tigari.

In vizorul anchetatorilor sunt circa 150 de persoane, dintre care aproximativ 100 de politisti frontiera, peste 30 de vamesi si mai multi contrabandisti. Informatiile stranse pana in prezent arata ca prin vamile unde au loc perchezitiile de marti dimineata erau traficate tigari de contrabanda atat cu ajutorul carausilor, cat si in cantitati uriase.

Vamesii si politistii de frontiera de la cele cinci vami si sectoare din judetele Timis si Caras-Severin vor fi adusi in Capitala, la sediul DNA, pentru audieri, in timp ce contrabandistii ridicati dupa perchezitiile din Bucuresti si alte 10 judete vor fi audiati la Parchetul Curtii de Apel Pitesti.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Timis, traficul la Vama Stamora Moravita, blocat la ora 6.00, a fost redeschis partial in jurul 8.00, in timp ce perchezitiile in birourile vamesilor si politistilor de frontiera continua.

Masura redeschiderii traficului a fost luata pentru a le permite celor cateva zeci de soferi aflati in vama sa treaca in Serbia.

La celalalt punct de frontiera cu Serbia din judetul Timis, Jimbolia, traficul se desfasoara in conditii normale, aici neavand loc descinderi ale anchetatorilor.

Sindicatul Politistilor acuza: Oamenii PD-L iau bani din contrabanda cu tigari

Descinderile la punctul de trecere a frontierei Naidas din judetul Caras-Severin s-au incheiat in jurul orei 10:00, iar punctul de trecere a frontierei Naidas a fost redeschis circulatiei.

Patru elicoptere au aterizat la Naidas si Stamora Moravita, pentru a aduce in Capitala zecile de politisti de frontiera si vamesi de la cele cinci vami si sectoare de la frontiera de vest a tarii, unde au avut loc perchezitiile.

Primii zece politisti de frontiera de la Stamora Moravita au plecat cu elicopterul spre Bucuresti, unde urmeaza sa fie audiati de procurori, care ii suspecteaza de favorizarea contrabandeti cu tigari.

S-a luat decizia ca cei vizati de ancheta sa fie adusi la audieri cu elicopterul, pentru ca anchetatorii sa se incadreze cu procedurile care trebuie derulate in cele 24 de ore pentru care pot emite ordonante de retinere.

Peste 1.000 de politisti, jandarmi, ofiteri DGA si procurori anticoruptie sunt implicati in ancheta, iar vamile in care au avut loc descinderile de marti dimineata erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii sa stranga probe suficiente pentru a proba infractiunile.

Saptamana trecuta, 59 de persoane, 55 politisti de frontiera si cinci vamesi de la Vama Siret, au fost arestate pentru luare de mita.

Arestarea vamesilor de la Siret, in contextul evaluarilor Romaniei pentru Schengen, aminteste de actiuni similare, care au avut loc in 2006, la Otopeni si Ploiesti, in perioada premergatoare unui nou Raport al CE, dar care nici pana acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, vineri, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European, in legatura cu arestarea vamesilor de la Siret, el raspunzand: "Daca va raspund acum, va dau un raspuns incomplet, nu vreti sa va raspund pe la sfarsitul lunii?".

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#descinderi vama, #descinderi puncte frontiera , #politie