Dilema judecatorilor: Cum calculeaza un politist intensitatea muzicii, inainte de a-i amenda pe amatorii de petreceri?

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 14 Martie 2019, ora 08:21

   

Dilema judecatorilor: Cum calculeaza un politist intensitatea muzicii, inainte de a-i amenda pe amatorii de petreceri?
Ce inseamna zgomot de "intensitate mare" sau "intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor"? Ar trebui un politist sa masoare zgomotul prin mijloace tehnice omologate sau nu? Este subiectiv omul legii cand da o amenda pentru ca zgomotele unei petreceri sau muzica dintr-un bar sunt puternice si ii deranjeaza pe vecini?

Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda in luna mai 2019 un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materia contenciosului administrativ si fiscal de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Problema a fost ridicata de Tribunalul Arad, intr-un proces in care o societate care avea un salon de nunti si evenimente contesta un avertisment primit pentru incalcarea Legii 61/1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Petrecerea intrerupta de politieAvertismentul a fost dat intr-o zi de duminica, pe 3 septembrie 2017, la ora 23:40. Se intampla in comuna aradeana Vladimirescu.Potrivit politistului, aparatura si instrumentele muzicale erau utilizate la intensitate mare, iar din acest motiv era tulburata linistea locuitorilor de pe strada Berlin.

La solicitarea politistilor, muzica a fost data mai incet.

Avertismentul a fost dat in baza unui articol din Legea 61/1991 care pedepseste: "tulburarea linistii locatarilor intre orele 22:00-8:00 si 13:00-14:00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora".

"Problema este una noua"Tribunalul Arad cere acum Inaltei Curti sa stabileasca interpretarea data naturii juridice a notiunilor "intensitate mare" sau "intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor".

In plus, judecatorii ICCJ trebuie sa stabileasca daca prevederile Legii 61/1991 se coroboreaza sau intregesc Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

Acest ordin stabileste si valorile-limita ale indicatorilor de zgomot care trebuie asigurate si respectate.

"Problema de drept enuntata este noua, intrucat, urmare a cercetarilor efectuate in acest sens, nu a fost identificata practica judiciara in materie care sa conduca la concluzia ca aceasta chestiune a fost dezlegata jurisprudential in mod unitar", explica Tribunalul Arad.

"Agentul ar putea fi subiectiv"Judecatorii de la Tribunalul Arad isi motiveaza si opinia lor in acest caz punctual. Ei sustin ca aplicarea contraventiilor in asemenea situatii implica o mare doza de subiectivitate din partea agentului constatator."Completul de judecata apreciaza ca notiunile avute in vedere de prevederile legale aratate, respectiv zgomot si intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, nu sunt definite de catre actul normativ in cauza (Legea 61/1991- n.red.), iar calificarea acestora pentru a se considera ca aplicabile textele de lege in vederea incheierii procesului verbal de contraventie si a aplicarii sanctiunii contraventionale potrivit art. 2, pct. 26 si art. 2 pct. 27 implica o mare doza de subiectivitate, in conditiile in care, in cadrul plangerilor contraventionale, in cele mai multe cazuri se propun si audiaza martori care in functie de perceptiile proprii considera existanta sau nu a zgomotului sau a intesitatii de natura a tulbura linistea locuitorilor", precizeaza Tribunalul Arad.

Tocmai pentru a reduce aceasta subiectivitate a aprecierii personale a politistului, intensitatea galagiei ar trebui determinata prin caracteristici obiective, "care sa presupuna masuratori cu aparate tehnice specifice pentru determinarea unor valori obiective in raport de care sa fie sau nu aplicate sanctiuni contraventionale."

"Instanta constata ca mentiunile procesului-verbal de contraventie trebuie sustinute de un probatoriu aferent cu privire la existenta faptei contraventionale, savarsirea faptei de catre petent si vinovatia acestuia in comiterea contraventiei, probatiune care s-ar impune a fi centrata pe elemente obiective cu inalt continut stiintific avand la baza mijloace tehnice omologate", conchide Tribunalul Arad.

Inalta Curte ar putea da o decizie in acest caz pe 6 mai 2019.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12923 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Când romanii au pretentii sa intre in Schengen si altii nu accepta
https://stirileprotv.ro/stiri/international/un-roman-de-20-de-ani-ucis-doi-conationali-la-londra-l-au-lasat-sa-moara-la-metrou.html
Flying_Dutchman
rank 1
Brancusi"Cand am plecat erati saraci si prosti,acum cand va revad
sunteti si mai saraci dar si mai prosti">>>!!
Auzi ce probleme isi fac trogloditii de "juristi' ai lui peste prajit:'aplicarea contraventiilor in asemenea situatii implica o mare doza de subiectivitate din partea agentului constatator."
Baaaai trogloditilor,bai inapoiatilor,agentul constatator nu arfe nevoie de o "doza de subiectivitate" pentru a scrie un proces verbal de cnstatare a depasirii normelor sonore de convietuire sociala,ci are nevoie de un aparat de masurat Decibelii,care se poate cumpara la orice magazin din terile civilizate!In Elvetia proprietarii de Discoteca au un aparat de limitare a sunetului pina la 90 dB daca DJ ul sau orchestra a depasit cei 90 db se intrerupe curentul.Punct!Iar in afara localului,daca zgomotul este deranjat si se reclama acest lucru,politistul care vine la fata locului are un aparat de masurat zgomotul/Decibelii :Fonometru sauNoise Sound Lever Decibel Meter care iti masoara taria intre 30 si 130 dB.Iar in E.U. exista European Comission care se refera la normele de poluare sonora in EU.!!!!!!!!
Exemple:-In Elvetia,Germania si Olanda,evenimente ptr tineret nu au voie sa depaseasca 93 dB!Protectie ptr urechile tineretului!
Normele Europene ptr zgomote:EN 24869-1 1992/(ISO 4869-1-1990
Reguli si regulamente sunt;sa nu mai faca pe prostii domnii si doamnele judecatori care sunt patroni de restauranta sau au rude patroni de restaurant;numai ca mai trebuie si vointa ca sa fie aplicate!
Politia rumuna mioritica in loc sa cumpere substante lacrimogene ar trebui sa fie dotata cu Sonometre,care costa intre euro.20-50..!!
roion
rank 5
Corect!!!
Si lege din Romania prevede cum se masoara intensitatea sunetului si limita admisa.Dar MAI in loc de sonometre achizitioneaza de 5 ori mai multe gloante de razboi,lacrimogene,bastoane si aruncatoare de flacari.
Politistul ar trebui sa intre in camera vecinului care a facut reclamatia si in centrul ei sa masoare intensitatea sunetului.Daca nu are sonometru sa decide el daca se depaseste limita.Ce te faci daca politistul e cam surd sau are o acuitate auditiva mare?
Un coleg locuia langa niste manelisti care deranjau cu volumul manelelor.Avand o statie performanta punea boxele pe ferestra si difuza metal.Imediat se potoleau manelistii!!!
tractor
rank 5
Problema
este ca dupa ce ai facut plingerea la politie,politistul de serviciu suna manelistii si cind ajunge politistul verificator, muzica e la minim...coruptia bate realitatea.
Asta e problema nu ca nu ai aparat de masura!
PNLPC
rank 4
E simplu,polististii stiu sa calculeze pe baza unui algoritm secret
Daca rezonantele muzicii teleormanene ar putea fi percepute dupa apusul soarelui,
coeficientul de flatulenta ar putea deveni impermeabil instantaneu in toate zonele paradancileze unde predomina pamblicele ezistente in toate domeniile de esperienta care este.
liviu_69
rank 5
Simplu
Exista aplicatii gratuite pe tel. mobile care masoara intensitatea zgomotului.
janclovandam
rank 1
Ce inseamna mic si mare?
Nu conteaza cu ce e masurata intensitatea atata timp cat numarul ala care apare nu poate fi comparat cu nimic.
Legea trebuie sa prevada limitele peste care e interzis nu doar mic si mare.
Este acelasi lucru ca si la viteza auto.
Iei amenda daca mergi cu mai mult de 50km/h in localitate nu pentru ca ai mers cu viteza mare
veghiuripetrisor
rank 2
Nu-ti trebuie nici-un aparat
ptr. detectat un volum dat la maxim de catre un individ fara minte ce asta a invatat de la stramosi, sa deranjeze. Volumul ca volumul dar neamurile proaste au descoperit si basii. In orasul meu, greu am mai dus-o cu "hum-humul" produs de statii puternice de amplificare de la anumite locatii, de nunti, parcuri,din curtile tiganesti, etc. De nu poposea pe aici DNA-ul si sa-l ridice pe primar, si astazi am fi fost deranjati cu muzica de prost gust fie pe timp de zi sau noapte. Acum este bine, avem o alta conducere si am scapat de paranghelii. Si cu automobilele este jale. Pe Dorobantiul nostru circula multe masini, aduse de etnicosi din vest si doar cu geamurile lasate si cu basii la maxim circula. Si cum basii la masini sunt uriasi, bubuiturile si hum-humurile aici la noi, sunt la ele acasa. Nici aici nu-ti trebuie minte multa sau ceva aparate de masurare , ca nimeni nu zice sa nu asculti muzica dar sa nu deranjeze. Mi-am facut o casuta de vara la tara, unde ziceam eu ca-i liniste. Dar de unde, s-au inultit pe acolo ciobanii si cei fara ocupatie si isi scot "agregatele" in fata casei sau pe geam si sa o tii. Toata ziua este o intrecere pe ei fiecare agreind un gen de folclor (ca numai folclor asculta), hore, geambarale, cantece populare, manele in special, de ma-u facut sa-mi fie sila de folclorul nostru. Numai iarna este liniste, dar iarna nu prea stau pe acolo. Tugurlanii, trebuiesc pedepsiti si politistului nu-i trebuie un aparat de masurat decibeli, este clar.Si eu ascult muzica si a fost o perioada cand chiar m-am ocupat cu inregistratul si colectionarea de muzica buna dar nu am deranjat si acum ascult, in masina, acolo la tara oriunde, dar o poti face fara acei basi si volum dat la maxim.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor