Opinii: Drumul cel scurt catre iad

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 18:18
3861 citiri
Opinii: Drumul cel scurt catre iad

Campania electorala, vestita de Elena Udrea, loveste in forta si in cele mai originale moduri. Iar noul ministru de Interne se dovedeste un autentic inovator.

Ideea sa de a solicita sefilor inspectoratelor din subordine sa se ocupe de reesalonarea creditelor politistilor este nu numai o premiera absoluta, ci si de o originalitate greu de egalat. Adica, mai pe sleau, este o tampenie colosala, populista si, in mod normal, inaplicabila.

In primul rand, nu exista niciun temei legal, dar absolut niciunul, pentru ca un tert, oricine ar fi el, fara un interes direct si legitim in cauza, sa intervina in contractul dintre o persoana fizica si o banca.

Va imaginati cum se va duce seful inspectoratului de politie din judetul X la seful creditelor din banca bancii Y: "va deranejz si eu in legatura cu reesalonarea creditelor politistilor". Sau poate trebuie sa mearga de mana cu imprumutatul insusi, ca mama care merge cu odrasla la diriginte in speranta ca-i va salva nota la purtare: "e baiat bun, dom' profesor, dar am avut niste probleme in familie, i-am taiat din banii de buzunar si l-am bulverst. Mai dati-i o sansa!"

Sau din nou autoritatea functiei si a institutiei tine loc de temei legal? Se pare ca cel putin in judetul Bihor asa e, caci biroul de presa al IPJ a confirmat pentru EVZ incheierea unor intelegeri, deocamdata verbale, cu bancile, potrivit carora politistii ar urma sa fie pasuiti de rate cateva luni. Cum anume s-a facut aste e greu de spus, caci, potrivit bancherilor, legal asa ceva nu e posibil decat daca institutia pune pe masa niste garantii suplimentare in favoarea angajatului debitor. A facut MAI, institutie bugetara, asa ceva? Ar fi foarte interesant de aflat in ce au constat garantiile si in ce masura afecteaza ele contribuabilul.

Si apoi, dupa acelasi model, de ce nu ar interveni si directorii de spitale pentru reesalonarea creditelor medicilor si asistentelor? De ce nu ar interveni si inspectorii scolari pentru imprumuturile profesorilor? De ce politstii ar fi mai cu mot decat ceilalti bugetari amputati la buzunar?

Si pana la urma, de ce nu s-ar transforma bancile in institutii de binefacere care sa compenseze masurile de austeritate ale guvernului? Am sa va dau un singur motiv: pentru ca, in Romania, spre deosebire de majoritatea statelor europene, ca sa nu mai vorbim despre SUA, guvernul nu a fost nevoit sa injecteze niciun leu pentru a salva vreo banca de la prabusire. Dimpotriva, statul a fost si este cel sustinut masiv prin credite aproape saptamanale.

Si totusi, de ce s-o fi aruncat Traian Igas in haul acestui ridicol perfect? Din considerente electorale desigur. Pe de-o parte, urmeaza o perioada foarte agitata, cu o posibila suspendare a presedintelui si, cine stie, chiar alegeri anticipate. Intr-un astfel de context, fidelitatea politiei este esentiala. Evenimentele recente, incepand cu masurile de austeritate si continuand cu cele intamplate in timpul si dupa mitingul din 24 septembrie, au aratat ca intre actuala putere si politisti s-a cascat o falie periculoasa.

Apoi, Traian Igas trebuie sa stearga urgent din memoria subordonatilor sacrificiul facut de Vasile Blaga, care a preferat sa-si dea demisia decat sa-si demita subordonatii. Noul ministru trebuia sa vina cu ceva mai tare pentru a surclasa gestul care l-a transformat pe fostul sef de la Interne intr-un adevarat erou al institutiei. Si a venit cu ceva mai tare, macar la nivel de intentie, oricat de stupida, chiar nelegala ar fi ideea sa. Daca o s-o tinem tot asa, drumul populist spre iad, asupra caruia atragea atentia Mugur Isarescu, se va dovedi unul foarte scurt.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#rate credite politisti, #Igas credite politisti , #politie
Comentarii
Poza LOGlCA
LOGlCA
rank 5
Daca o s-o tinem tot asa, drumul populist spre iad, asupra caruia atragea atentia Mugur Isarescu, se va dovedi unul foarte scurt - Racaru