Expertii FBI ii invata pe politistii romani sa relationeze cu oamenii

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 17:11
1300 citiri
Expertii FBI ii invata pe politistii romani sa relationeze cu oamenii
Foto: Arhiva

Expertii FBI au venit la Bucuresti pentru a-i invata pe politistii si jandarmii romani cum sa actioneze in comunitatile formate din diverse etnii, cum sa dialogheze cu oamenii si care sunt metodele la care trebuie sa recurga pentru a-i determina sa respecte legea.

Astfel, oamenii legii vor fi instruiti timp de trei zile de americani, in cadrul seminarului cu tema "Politia in mediul multicultural", organizat de ambasada SUA la Bucuresti.

"Diversitatea fortei de munca si a comunitatilor locale a fost o preocupare de baza si o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne si a agentilor din subordinea sa. Ma bucur ca, in urma cererii primite de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, ambasada a reusit sa gaseasca la Biroul de Diplomatie Publica din cadrul Departamentului de Stat si la Biroul Federal de Investigatii resursele si instructorii necesari pentru a sustine acest program dedicat activitatii politiei in comunitatile multiculturale.

Toleranta este esenta activitatii de mentinere a ordinii si sigurantei publice intr-o comunitate. Inspectoratele de politie si alte agentii de mentinere a ordinii trebuie sa invete sa lucreze cu toti membrii unei comunitati, indiferent de etnie, rasa, gen sau orientare sexuala", a declarat marti Duane Butcher (foto), insarcinatul cu afaceri interimar al SUA la Bucuresti.

La cursul pregatit de specialistii FBI, care va avea loc in perioada 24-26 septembrie la Ambasada SUA, vor participa 15 jandarmi si zece politisti.

"Sunt ofiteri care provin din diferite locuri din Romania, din judetele unde exista comunitati cum ar fi cea roma sau maghiara, si vor putea folosi in activitatea curenta ceea ce vor invata la acest curs. Dorim sa inteleaga diversitatea comunitatilor, faptul ca exista o alta exprimare, au alta gandire sau vorbesc diferit. Toate acestea sunt niste elemente de diversitate, nu de opozitie. Ei trebuie sa actioneze la fel ca si pentru ceilalti pentru a le proteja drepturile. Trebuie sa inteleaga aceste aspecte pentru a preveni violentele, sa inteleaga diferentele culturale si psihologice specifice fiecarei comunitati. Americanii au o foarte buna experienta, daca tinem cont de modalitatea in care s-a constituit natiunea lor, care provine din contributia foarte mare a imigratiei. Ei au comunitati foarte puternice. Din ce au invatat ei, consider ca pot sa ne aduca si noua o serie de idei", a declarat pentru AGERPRES Ovidiu Vasilica, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei.

In Politie, 1,16% din angajati sunt recrutati din randul minoritatilor, potrivit oficialilor din Politia Romana.

"De-a lungul timpului, Politia Romana a avut un schimb foarte bun de informatii cu FBI. S-a lucrat la cazuri concrete. Acum, expertiza echipei de specialisti ne va ajuta sa dezvoltam lupta impotriva discriminarii rasismului, discriminarii, xenofobiei. (...) Acest lucru se poate face recrutand politisti din randul minoritatilor, pentru ca acestia sa le inteleaga problemele, sa le cunoasca obiceiurile, sa poata intra intr-un dialog mult mai usor decat ceilalti politisti", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Directiei de Ordine Publica, Dumitru Jianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#experti FBI Romania, #experti FBI politisti, #misiune FBI Bucuresti , #politie