Expertii FBI ii invata pe politistii romani sa relationeze cu oamenii

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 17:11
1300 citiri
Expertii FBI ii invata pe politistii romani sa relationeze cu oamenii
Foto: Arhiva

Expertii FBI au venit la Bucuresti pentru a-i invata pe politistii si jandarmii romani cum sa actioneze in comunitatile formate din diverse etnii, cum sa dialogheze cu oamenii si care sunt metodele la care trebuie sa recurga pentru a-i determina sa respecte legea.

Astfel, oamenii legii vor fi instruiti timp de trei zile de americani, in cadrul seminarului cu tema "Politia in mediul multicultural", organizat de ambasada SUA la Bucuresti.

"Diversitatea fortei de munca si a comunitatilor locale a fost o preocupare de baza si o prioritate a Ministerului Afacerilor Interne si a agentilor din subordinea sa. Ma bucur ca, in urma cererii primite de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, ambasada a reusit sa gaseasca la Biroul de Diplomatie Publica din cadrul Departamentului de Stat si la Biroul Federal de Investigatii resursele si instructorii necesari pentru a sustine acest program dedicat activitatii politiei in comunitatile multiculturale.

Toleranta este esenta activitatii de mentinere a ordinii si sigurantei publice intr-o comunitate. Inspectoratele de politie si alte agentii de mentinere a ordinii trebuie sa invete sa lucreze cu toti membrii unei comunitati, indiferent de etnie, rasa, gen sau orientare sexuala", a declarat marti Duane Butcher (foto), insarcinatul cu afaceri interimar al SUA la Bucuresti.

La cursul pregatit de specialistii FBI, care va avea loc in perioada 24-26 septembrie la Ambasada SUA, vor participa 15 jandarmi si zece politisti.

"Sunt ofiteri care provin din diferite locuri din Romania, din judetele unde exista comunitati cum ar fi cea roma sau maghiara, si vor putea folosi in activitatea curenta ceea ce vor invata la acest curs. Dorim sa inteleaga diversitatea comunitatilor, faptul ca exista o alta exprimare, au alta gandire sau vorbesc diferit. Toate acestea sunt niste elemente de diversitate, nu de opozitie. Ei trebuie sa actioneze la fel ca si pentru ceilalti pentru a le proteja drepturile. Trebuie sa inteleaga aceste aspecte pentru a preveni violentele, sa inteleaga diferentele culturale si psihologice specifice fiecarei comunitati. Americanii au o foarte buna experienta, daca tinem cont de modalitatea in care s-a constituit natiunea lor, care provine din contributia foarte mare a imigratiei. Ei au comunitati foarte puternice. Din ce au invatat ei, consider ca pot sa ne aduca si noua o serie de idei", a declarat pentru AGERPRES Ovidiu Vasilica, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei.

In Politie, 1,16% din angajati sunt recrutati din randul minoritatilor, potrivit oficialilor din Politia Romana.

"De-a lungul timpului, Politia Romana a avut un schimb foarte bun de informatii cu FBI. S-a lucrat la cazuri concrete. Acum, expertiza echipei de specialisti ne va ajuta sa dezvoltam lupta impotriva discriminarii rasismului, discriminarii, xenofobiei. (...) Acest lucru se poate face recrutand politisti din randul minoritatilor, pentru ca acestia sa le inteleaga problemele, sa le cunoasca obiceiurile, sa poata intra intr-un dialog mult mai usor decat ceilalti politisti", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Directiei de Ordine Publica, Dumitru Jianu.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#experti FBI Romania, #experti FBI politisti, #misiune FBI Bucuresti , #politie