Dubla crima de la Onesti. Politia ar putea plati doua milioane de euro pentru interventia ratata

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 22:30
5020 citiri
Dubla crima de la Onesti. Politia ar putea plati doua milioane de euro pentru interventia ratata
Silvi Istoan, una din victimele asasinatului de la Onesti FOTO: Facebook

Fratele unuia dintre cei doi electricieni luati ostateci si omorati la Onesti, in apartamentul groazei, de asasinul Gheorghe Morosan, vrea despagubiri de la Politia Romana pentru ce i s-a intamplat lui Silviu Istoan, in varsta de 38 de ani, in ziua de 1 martie.

Paul Istoan, fotograf profesionist, s-a constituit parte civila in dosarul care urmeaza sa se judece si vrea de la Politia Romana daune de doua milioane de euro, pe care o considera vinovata de modul in care s-au desfasurat ostilitatile la Onesti, incheiate tragic. El si-a angajat un avocat de renume, Adrian Cuculis, aparator cu ajutorul caruia spera sa obtina pentru sine, dar si pentru familia neconsolata a fratelui sau o suma de bani importanta, care sa compenseze moartea unui om total nevinovat.

"Suma am apreciat-o judecand efectele dezastruoase pe care le-a provocat moartea brutala a lui Silviu. Din cele doua milioane de euro, suma de un milion de euro ii va reveni lui Paul, 500.000 de euro sotiei lui Paul si cate 250.000 de euro celor doi copii ai fratelui victimei. Este cea mai mare suma ceruta ca despagubiri vreodata si avem toate atuurile sa o obtinem", ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Fratele victimei spune ca politia a actionat defectuos, de la forte de ordine, negociator, trupe speciale si pana la sefii politiei locale, lucru relevat si de verificarile Politiei Romane, fapt care a dus la esecul operatiunii de salvare.

Paul Istoan s-a gandit si ce va face cu o parte din bani, daca instanta ii va da castig de cauza. Si anume si-a propus sa doneze o suma importanta tocmai celor care nu au fost in stare sa-i salveze viata fratelui sau. Nu oricum, ci pentru achizitionarea de echipamente de interventie, dotari si chiar antrenamentele politistilor, astfel incat tragedii similare sa fie evitate pe viitor.

Totodata, avocatul Cuculis a cerut procurorilor care se ocupa de caz sa puna sechestru asigurator pe toate bunurile criminalului Gheorghe Morosan, care se afla in arestul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, impreuna cu sotia sa, complice la randul ei la crima.

Cealalta familie indurerata, a lui Dan Patatu, barbatul de 55 de ani ucis la randul sau in acel apartament, se va intalni in cursul zilei de miercuri, 7 aprilie, cu avocatul Cuculis, in acelasi scop, pentru solicitare de despagubiri.

Esecul interventiei de la un capat la altul

Sansele ca instanta sa ia in considerare acordarea de daune morale catre familiile victimelor sunt foarte mari, mai ales ca Politia Romana a recunoscut oficial problemele grave de la actiunea care ar fi trebuit sa duca la salvarea celor doi barbati, cerandu-si chiar scuze pentru modul cum a gestionat interventia.

Raportul IGPR facut imediat dupa evenimente nu este deloc magulitor la adresa politistilor.

Adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, chestor de politie Florentin Bracea, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca s-au descoperit mai multe probleme dupa interventia de la Onesti.

"Ca o prima concluzie, in cadrul gestionarii sesizarii din data de 1 martie, politistii din Bacau nu au documentat corespunzator autorul cu privire la existenta antecedentelor penale (...) si amenintarile transmise anterior ", a afirmat Bracea.

"Din verificarile efectuate a reiesit faptul ca modul relationare intre factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos (...) negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 11 si nu a cunoscut eventualele revendicari formulate de acesta", a adaugat adjunctul Politiei Romane.

Acesta a precizat ca politistii din Bacau aveau toate elementele unei interventii in forta. De asemenea, adjunctul Politiei Romane a precizat ca nu au fost respectate nici procedurile legale de anuntare a unui astfel de eveniment.

"Datele transmise catre IGPR au fost incoplet, eronate si transmise cu intarziere", au mai precizat oficialii Politiei Romane.

Acestia au explicat ca pe numele barbatului au fost deschise, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale, inclusiv pentru fapte comise cu violenta, lucru care nu a fost transmis la Bucuresti.

Nu mai putin de 14 politisti sunt acum cercetati disciplinar pentru balbaielile de la Onesti. Inspectorul sef al IPJ Bacau si adjunctul sau au fost demisi din functii, la fel si cei doi sefi ai Politiei Onesti. Ei au primit insa functii importante, care mai degraba par recompense decat sanctiuni.

Cum s-a intamplat tragedia

Silviu Istoan, de 36 de ani si Dan Pataru, 52 de ani care renovau un apartament in Onesti au fost ucisi in 1 martie de catre fostul proprietar, in varsta de 68 de ani, suparat ca fusese evacuat. Crimele au avut loc dupa ce agresorul i-a sechestrat si legat pe cei doi, in balconul locuintei. Politia a deschis focul pentru a intra in apartament dupa ce negocierile dintre agresor si fortele de ordine au esuat, la capatul a mai bine de sase ore.

Agresorul - Gheorghe Morosan - avea asupra sa un cutit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant si 10 coliere autoblocante cu care apoi si-a imobilizat victimele. El a inceput sa loveasca victimele, cu cutitul, dupa ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Tribunalul Bacau a admis in 8 martie cererea procurorilor si a dispus arestarea preventiva a lui Gheorghe Morosan, pentru infractiunea de omor calificat.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bacau, in 1 martie, barbatul si sotia sa au plecat de acasa cu intentia de a se razbuna, dupa ce au fost anuntati ca in apartamentul din care fusesera evacuati in 2010 au loc lucrari de renovare.

Greselile in cascada facute in cazul Onesti. Politistii au avut cheia de la apartament si nu s-au apropiat de locuinta. Dialog halucinant: "Cine esti tu, ma?" / "Sunt si eu, pe aici"

Concluziile anchetei in cazul crimelor de la Onesti: Criminalul avea mai multe dosare penale pentru fapte cu violenta. Negociatoul nu a fost informat ca agresorul a sunat la 112

Crima de la Onesti. Dialogul intre politisti si agresor: "Ba, bag cutitul asta in ei! Asculta-ma ce spun eu!"

Criminalul de la Onesti, transferat la sectia de chirurgie. Ce se intampla cu el

VIDEO Cum negocia atacatorul de la Onesti cu Politia, din balconul apartamentului. Un ostatic cu mainile legate la spate era langa el

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#tragedie, #Onesti, #crima, #politie, #daune morale, #bani , #politie