Frumos spus: "interactiunea politistilor cu cetatenii"!

Luni, 14 August 2017, ora 19:54
8927 citiri
Frumos spus: "interactiunea politistilor cu cetatenii"!

Degeaba s-au marit substantial salariile palmasilor de rand, degeaba s-au majorat spectaculos cele ale sefilor si degeaba au explodat exponential indemnizatiile demnitarilor, daca profesionalismul si munca celor in cauza au ramas la fel ca inainte.

Cam asa gandeam luni noapte, in timp ce priveam imaginea televizata cu doi politisti, tarand intr-un stil bestial pe asfalt o persoana cam turmentata si care refuza sa se legitimeze. Se legitimase sotia acestuia, cea de la volan, dar asta nu era de ajuns pentru politisti. Ei doreau musai legitimatia celui afumat, cu care probabil ca era greu sa lege o conversatie cat de cat coerenta, ca sa inteleaga ce vor de la el.

Un medic de la Giulesti a fost tarat de politisti pe trotuar, dupa ce i-a injurat (Video) - UPDATE Barbatul isi cere scuze

Ma rog, unde-i lege, nu-i tocmeala. Pentru cel cu alcoolul in nari momenul era cu atat mai penibil cu cat in viata de toate zilele este un medic onorabil, respectat si incarcat cu diplome universitare. Dar nici politistilor cred ca nu le era mai putin penibil, sa-i vada o tara intreaga cum trateaza un cetatean, intr-un stil cu care astazi este interzis sa tratezi chiar si animalele.

Daca intr-adevar persoana era de necontrolat din cauza alcoolemiei, logica imi spune - dar cred ca si legea - ca omul trebuia imobilizat si apoi transportat in siguranta spre masina, nu tarat in stil bestial.

Dar, la politistii nostri, n-am vazut nici mijloacele necesare pentru imobilizare, nici intentia. Am retinut clar numai ceva vecin cu rafuiala, dorinta de a maltrata, ca si cum i-ar spune: "Te dai mare? Las' ca ti-aratam noi sa te mai dai mare!".

Imi este greu sa inteleg de ce politistii n-au facut uz de catuse sau chiar de forta propriilor muschi, nu pentru a-l tari, ci pentru a-l bloca, a-l imobiliza, atat cat sa nu trebuiasca tarat pe asfalt, cu riscul de a-si izbi capul de bordura.

Nu ma fac avocatul diavolului, nu incerc sa apar pe nimeni si cu atat mai putin sa acuz pe cineva, dar mi se pare normal ca, intr-un asemenea caz iesit din comun, difuzat insistent de toate televiziunile dornice de rating, Ministrul Afacerilor Interne sa-si fi simtit atins propriul prestigiu si sa-si fi exprimat pozitia ferma, credibila si, mai ales, impartiala.

Prima replica a autoritatilor a venit pe loc, din patea celor doi politisti: l-au amendat imediat pe cel duhnind a alcool, cu 500 lei, pentru refuzul de a se legitima si pentru modul nepermis in care li s-a adresat, fara sa tina seama de rangul lor.

Ma rog, politistii asta au stiut sa faca, asta au facut, conform regulamentului.

Dar m-a uimit replica in doi peri a doamnei ministru Carmen Dan, care si-a exprimat punctul de vedere asa cum ar fi putut-o face chiar si un functionar de rand al ministerului, nu neaparat ditamai ministrul: "am cerut ca IGPR sa dispuna un control la Politia Capitalei pentru a clarifica si verifica cum s-a ajuns intr-o asemenea situatie"

Cum sa se ajunga? S-a vazut in film: politistii isi tarau victima pe asfalt, aceasta se opunea din rasputeri, sotia nu putea interveni in niciun fel, intr-un cuvant scena este de un grotesc demn de picturile fantastice ale lui Pieter Bruegel.

Masurile mi se par discriminatorii. In timp ce, pentru politisti, ministrul asteapta rezultatul unor clarificari si verificari - ceva cam sine die - pentru cel invinuit amenda a si fost aplicata, mintenas. Pentru el, nu trebuie nici clarificari si nici verificari. Platesti si gata, ca atunci cand ai parcat nereglementar!

Cum asa, doamna ministru? Pentru unii muma si pentru altii ciuma? La una ca asta, imi vine sa ma intreb retoric, ce se va intampla daca, de exemplu, verificarile si clarificarile dispuse ii vor scoate vinovati numai pe politisti?

Politistii au raportat superiorului incidentul cu medicul de la Maternitatea Giulesti, insa acesta nu a luat masuri

Se va obosi cineva sa-i restituie amenda turmentatului? Ii va zice cineva pardon pentru deranjul pe asfalt? Sau doamna ministru stie aprioric ca politistii trebuie sa iasa basma curata si deci nu se pune problema?

N-as pune problema asa daca ar fi fost pentru prima data. Dar nu e. Va mai amintiti cazul Boureanu? Despre acel caz, tot dna ministru ne informa acum vreo doua luni ca "am cerut Politiei Romane sa initieze o campanie de informare publica privind procedurile politistilor in cazul celor mai frecvente interactiuni cu cetatenii, ca un demers de transparenta si de clarificare a drepturilor lor legale. Aceasta campanie trebuie inceputa cat mai curand".

Cat ai curand? Sa fim seriosi! Au trecut mai bine de doua luni si n-am observat niciun fel de campanie privind "cele mai frecvente interactiuni" ale poliitistilor cu cetatenii. Pate ca, daca o incepea, poate pana azi situatia cu cetateanul recent maltratat pe asfalt ar fi fost alta.

Nu pretind ca am solutii, dar parca scandalul nici n-ar fi avut loc, daca politistii se multumeau cu legitimarea sotiei doctorului si-l lasau sa plece acasa, ca sa-i treaca mahmureala!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#politisti medic Giulesti tarat, #Carmen Dan ministru incident medic Giulesti, #Politia Capitalei medic Giulesti , #politie