Gafă de imagine a Poliției Române. Instituția se promovează folosind fotografia unui copil care pare că ține un pistol mitralieră în mână

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 22:10
5402 citiri
Gafă de imagine a Poliției Române. Instituția se promovează folosind fotografia unui copil care pare că ține un pistol mitralieră în mână
Fotografia ciudată cu un copil care pare înarmat a fost postată pe pagina de Facebook a Poliției Române

O fotografie cel puțin nepotrivită, cu un copil care pare că ține în mână un pistol mitralieră, îmbrăcat în uniforma trupelor speciale ale MAI, a fost postată pagina oficială de Facebook a Poliției Române.

Imaginea însoțește un mesaj de promovare a concursului de admitere în școlile de poliție ale Ministerului de Interne.

Postarea a fost urmată de un val de comentarii ironice, multe făcând referire la asocierea ciudată dintre un copil și armă.

”Copil taliban cu pușcă”, ”Ăsta din poză are 1,35 înălțime, trăiască poliția”, ”Îi duceți ajutor lui Robi?”, ”Complimente pentru montajul foto … reflectă mult coeficientul de inteligență și capacitatea organizației”, ” Mă ..cine dracu sta in spatele acestei postări, tare sunt curioasă. Tot unul cu “dorințe“ mari??”, ” Au avut probă la vrăjeală şi postări?”, ” Doar în Rusia se procedează așa, cu copii-polițisti, militari, războinici. Poate că nu e întâmplător. Tot acolo sunt (anti-)modelele voastre. De aia când mai vine un 10 august trozniți cot la cot cu jandarmeria, care este moștenitoarea directă a Securității”, acestea sunt doar o mică parte din sutele de comentarii ale urmăritorilor paginii de Facebook a Poliției Române.

Reprezentanții Poliției Române au precizat că aceasta este o postare a Centrului de Informare și Relații Publice din cadrul IGPR și nu a avut nevoie de aprobare din partea unui superior. Intenția a fost o promovare ”mai altfel”, care să atragă multe distribuiri, tocmai pentru ca informația prezentă în mesajul care însoțește bizara fotografie să fie diseminată cât mai mult în mediul virtual.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a explicat că aceasta nu este o fotografie reală, cu un copil cu arma în mână, ci este vorba doar despre un carton decupat în dreptul feței, fiind folosit în special în timpul evenimentelor organizate de poliție, dedicate copiilor.

Sursa citată a precizat că postarea nu a fost rău intenționată, ci doar a vrut să sugereze că unii dintre copii își doresc de mici să devină polițiști și să ajungă la ”mascați”. În plus, a precizat Drăgan, reprezentanții CIRP au avut acordul părinților copilului pentru folosirea imaginii acestuia în promovarea instituției.

Pe de altă parte, mulți dintre polițiștii cu experiență susțin că astfel de fotografii folosite pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române nu fac altceva decât să altereze și mai mult imaginea instituției. În cazul de față fotografia cu chipul unui copil în spatele uniformei Serviciului de Acțiuni Speciale nu face altceva decât să sugereze ”infantilitatea” polițiștilor, nicidecum nu dă o notă de forță, așa cum ar fi firesc.

Nu este pentru prima dată când postările făcute pe pagina de Facebook a Poliției Române sunt ironizate de internauți. În repetate rânduri au fost folosite, pentru promovare fotografii cu agenți de poliție debutanți, care nu reliefau adevăratul scop al instituției.

Spre comparație, instituții similare din Europa folosesc pe pagina de Facebook filmări explicite, reale, din timpul intervențiilor forțelor de ordine, din timpul patrulelor de noapte sau pentru a explica ce face fiecare armă, department tocmai pentru a evidenția în ce constă activitatea unui polițist, dar și pentru a-și crea o imagine cât mai apropiată de realitate.

Citește și:
Țara din Uniunea Europeană care va convoca și instrui militar 200.000 de civili anul viitor
Țara din Uniunea Europeană care va convoca și instrui militar 200.000 de civili anul viitor
Armata poloneză are în vedere să convoace anul viitor circa 200.000 de civili, rezervişti, voluntari şi cetăţeni fără experienţă în armată care urmează să primească instrucţie...
Povestea învățătoarei din România, urmărită de 40.000 de persoane pe Facebook. Jocurile prin care elevii au înțeles mai ușor calculul matematic
Povestea învățătoarei din România, urmărită de 40.000 de persoane pe Facebook. Jocurile prin care elevii au înțeles mai ușor calculul matematic
Laura Piros, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureşianu” din Braşov, a fost desemnată profesor Merito în 2022 pentru că a devenit un veritabil creator de resurse...